Krek: “Ključno je obnašanje vsakega posebej!”

Miran Krek, direktor Nacionalnega inštituta za varovanje zdravje (NIJZ) sporoča, da smo vrhunec drugega vala okužbe s sars-cov-2 najbrž doživeli že v petek. Od obnašanja vsakega posebej je in bo odvisno, ali bo jeseni nova epidemija. Mraz, zaprti prostori in kršenje samozaščitnih ukrepov so krivi za razmah okužbe. Po številu okuženih je Slovenija že teden dni na rumenem seznamu držav.

Milan Krek
Milan Krek  

SLOVENIJA > Direktor NIJZ Milan Krek je minulo soboto, dan zatem, ko so s testi potrdili kar 34 okužb z novim koronavirusom, uradno oznanil drugi val okužb s sars-cov-2.

Slovenija teden dni na rumenem seznamu

Po Krekovih navedbah se je Slovenija 7. julija znašla na rumenem seznamu držav, kjer po merilih NIJZ število okuženih presega deset okuženih na sto tisoč prebivalcev.

Slovenija na rumenem seznamu

Po podatkih NIJZ se je drugi val okužb začel v začetku julija, Slovenija pa je na rumeni seznam držav zdrsnila 7. julija, ko je bilo 10,6 okuženih na 100.000 prebivalcev. V petek je bilo okuženih 12,30/100.000 prebivalcev, največ pa v nedeljo, 12,73/100.000. Podatek za včeraj navaja okuženih 12,49/100.000 prebivalcev. Dokler število ne bo znašalo 10 okuženih na 100.000 prebivalcev, Slovenija ostaja na rumenem seznamu, vključno s Hrvaško in Avstrijo.

Slovenija je po vsej verjetnosti vrhunec drugega vala okužbe doživela minuli petek, razmere se že umirjajo, saj so včeraj (podatek se nanaša na predvčerajšnjim) potrdili deset novih okužb. Te dni bi se že morali obrestovati dodatni ukrepi - vročanje karantenskih odločb na mejah, kontrola spoštovanja odrejenih karanten in nadzor v gostinskih lokalih.

NIJZ vsak teden preračunava število okuženih v sosednjih državah na sto prebivalcev in tako osvežuje sezname varnih, manj varnih in nevarnih držav - zelene, rumene (med njimi Hrvaška, od 7. julija še Slovenija) in rdeče države (južni Balkan, nekaj regij na Hrvaškem), kamor vlada in NIJZ potovanje odsvetujeta, ob povratku pa je obvezna karantena.

Ihan: maske in vsi priporočeni ukrepi

Imunolog in mikrobiolog prof. dr. Alojz Ihan je za STA povedal, da bi se prenos okužb zelo zmanjšal že, če bi bila pri nas in v Evropi uveljavljena kultura nošenja zaščitnih mask, kakršna velja na vzhodu. Maska prepreči, da bi kapljice od nas letele dlje kot do maske. Ihan meni, da smo šele v vzpenjajočem se delu krivulje prvega vala epidemije in da so razmahi posledica nespoštovanja priporočil - nošenja mask, ohranjanja varnostne razdalje, razkuževanja rok. “Prekuženost je tudi v Italiji le malenkostna in sama po sebi ne zavira epidemije!” sporoča.

Vsak je lahko nevaren

Krek sporoča, da je širjenje okužbe odvisno od obnašanja vsakega posameznika in spoštovanja odredb. To se je že potrdilo po odprtju meja, ko so okužbe začele naraščati, saj so tisti s stalnim in začasnim bivanjem v Sloveniji s potovanj na Balkan okužbo vnašali v Slovenijo in jim sprva ni bilo treba v karanteno. K širjenju okužbe so prispevali tudi taki, ki karantene ne spoštujejo in jih do nedavna sploh ni nihče nadziral. Ob inšpekcijskih nadzorih minuli teden pa se je celo razkrilo, da so nekateri navedli lažni naslov bivanja, kar je kaznivo. Kje so in kako prosto se gibljejo, za zdaj ne ve nihče.

“Ti lahko okužijo na stotine drugih v okolici!” svari Krek in upa, da bodo za to zadolženi goljufe čim prej obravnavali in ukrepali po predpisih.

Milan Krek

direktor NIJZ

“Vsi bi se morali zavedati, da bi zaradi nove zaustavitve države zaradi epidemije vse propadlo in bi zavladala revščina. Da ne bo tako, mora to vsak preprečiti s samozaščitnim obnašanjem, kar ni nobena žrtev!”

Jesen je lahko nevarna

Krek izpostavlja dosledno spoštovanje samozaščitnih priporočil (zaščitna maska, umivanje in razkuževanje rok, higiena kašlja, v primeru znakov bolezni ostati doma in obvestiti osebnega zdravnika, vzdrževanje varnostne razdalje povsod, izogibanje gneči, uporaba maske v gneči na prostem). “To so za zdaj edini možni ukrepi, ker je virus povsod, saj gre za svetovno pandemijo,” opozarja Krek.

Kaj bo jeseni? Krek ni ravno optimist za primer, ko bodo posamezniki še naprej raje kot na samozaščitno obnašanje prisegali na ustaljeno sproščeno uživanje in se zato celo okužili ter okužbo širili. “Če bo tako, nas čaka nova epidemija. Razmere bodo jeseni hujše od tokratnega drugega vala, saj bo vse hladneje in bomo spet vsi v zaprtih prostorih, kjer se virus pospešeno širi. Vsi bi se morali zavedati, da bi zaradi nove zaustavitve države zaradi epidemije vse propadlo in bi zavladala revščina. Da ne bo tako, mora to vsak preprečiti s samozaščitnim obnašanjem. Kar glede na grožnjo splošne revščine ni nobena žrtev!” meni Krek.


Najbolj brano