Zabava naj bo neobremenjena, pot domov pa varna

Ker poletje v svoji brezskrbnosti prinaša tudi morebitne negativne spremljevalce, kot sta prekomerno pitje alkohola in neodgovorna vožnja, so v vinski kleti Vinakoper zasnovali akcijo Pridi varno domov. Z njo želijo predvsem mlajše generacije prepričati, da so edine smiselne zabave tiste, s katerih se vrnejo domov varno.

Največja istrska vinska klet z videom poziva mlade k varnemu 
pitju alkohola.  Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay
Največja istrska vinska klet z videom poziva mlade k varnemu pitju alkohola.  Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

ISTRA > V Vinakopru so prepričani, da imajo kot vinska klet z dolgo tradicijo in znanjem tudi odgovornost, da ustvarijo pravi odnos do vina.

“V ta sklop sodijo tako spoštovanje proizvodnje vina kot tudi vzpostavljanje ustrezne kulture pitja, ki temelji na zmernosti in s tem na nek način tudi spoštovanju izdelka ter njegove celotne tradicije. Osveščanje o odgovornem pitju je zato za nas poslanstvo, ki ga to poletje realiziramo na malce bolj odmeven način,” pravi direktor Vinakoper Borut Fakin. Direktnega poziva k odgovornemu pitju se lotevajo kot prva vinska klet v Sloveniji, kjer so se nagovora ključne ciljne skupine lotili na nekonvencionalen način, s katerim ne žugajo, temveč prijateljsko nagovarjajo.

Letos na cestah zaradi alkohola umrlo 15 ljudi

V letošnjih prvih šestih mesecih se je na slovenskih cestah zgodilo 6465 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 44 udeležencev, 249 je bilo hudo telesno poškodovanih, 2103 udeleženci pa so utrpeli lahke telesne poškodbe. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 597 prometnih nesreč, od tega 15 s smrtnim izidom, 40 s hudo telesno poškodbo, 160 z lahko telesno poškodbo in 382 z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,37 grama alkohola na kilogram krvi.

(Foto: pixabay.com)

V kratkem videospotu tako mlade nagovarjajo na bolj sproščen, zabaven način, ki jim je blizu in odpira priložnosti za pogovor, diskusijo. “Poziv Pridi varno domov je razvit v humorni situaciji, kontekst pa temelji na klasičnih predpostavkah neodgovornega pitja, podaja pa preprosto odgovorno rešitev. Verjamemo, da lahko s preprostim, prijateljskim nagovorom mladim pridemo veliko bliže, a prav tako učinkovito,” dodaja Fakin.

44

ljudi je umrlo v prometnih nesrečah v prvih šestih mesecih letos,

15

nesreč s smrtnim izidom so povzročili alkoholizirani udeleženci.

Akcijo podprle tri istrske občine

Video bodo predvajali predvsem na digitalnih omrežjih, akcijo pa so podprle tudi občine Koper, Izola in Piran, zato bo postala del njihovih poletnih komunikacijskih nagovorov, umestili pa jo bodo tudi na vsa njihova spletna mesta.

“Danes je kultura pitja vina pri nas zelo visoka. In čeprav so mladi veliko bolj ozaveščeni, kot so bili pred leti, in se zavedajo nevarnosti prekomernega uživanja alkohola ter njegovih posledic, preventiva ni nikoli odveč. Zato naj bo zabava neobremenjena, pot domov pa zmeraj varna,” ob tem meni župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

“Radoživost poletja in pričakovanja sprostitve ter užitka pa ne smejo biti opravičilo za neodgovorno ravnanje. Iz tega razloga močno spodbujamo odgovorno pitje in odgovorno ravnanje v prometu,” odločitev za podporo projektu pojasnjuje piranski župan Đenio Zadković. Izolski župan Danilo Markočič pa dodaja: “Praznovanje in veselje je ob kozarcu dobrega okusa veliko lepše, a vendar bodimo pri pitju zmerni in ne sedimo pijani za volan, ker je to lahko za nas in ostale udeležence v prometu usodno.”

(Foto: pixabay.com)

K podpori kampanje je največja istrska vinska klet pozvala tudi partnerje s področja gastronomije. Poudarjajo tudi, da ne gre prezreti skrb vzbujajočega podatka agencije za varnost v prometu (AVP), da več kot vsako tretjo smrt v prometu zakrivi povzročitelj pod vplivom alkohola.

Vizija NIČ

V Zavodu Varna pot pa bi radi Slovenijo približali varnim evropskim državam. “Za prvo vajo sta pred nami izziva hitrost in alkohol ter druge prepovedane substance. Če ju spoznamo, da sta naša najhujša sovražnika na cestah, prisluhnemo dejstvom ministrstva za zdravje, opozorilom policistov in agenciji, podpremo akcijo Čista nula Čista vest in druge aktivnosti različnih organizacij, se pogledamo v ogledalo, opogumimo in odločimo: 'Želim prispevati svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ. Vsak od nas šteje', smo na zelo dobri poti,” ugotavlja Robert Štaba, predsednik Zavod Varna pot.


Najbolj brano