Proti zajezitvi Suhorice z ustanovitvijo civilne iniciative

“Bomo glasni, jasni in vztrajni, vse dokler skupaj ne najdemo rešitve, ki bo dobra za vse in ne bo po nepotrebnem uničevala našega okolja,” po petkovem srečanju sporočajo predstavniki vasi iz bližine načrtovanega zajetja potoka Suhorica. Napovedujejo ustanovitev civilne iniciative, ki se bo borila proti temu, in druge aktivnosti.

Domačini odločno nasprotujejo zajezitvi Padeža oziroma Suhorice. Foto: Primož Polh
Domačini odločno nasprotujejo zajezitvi Padeža oziroma Suhorice. Foto: Primož Polh

MISLIČE > Predstavniki vasi iz bližine načrtovanega zajetja v Brkinih so na petkovem srečanju sprejeli načrt delovanja proti zajezitvi Padeža oziroma Suhorice.

Iniciativa, peticija ...

Med drugim so napovedali, da bodo ustanovili civilno iniciativo, pripravili spletno peticijo, vzpostavili sodelovanje s strokovnjaki in nevladnimi organizacijami, pripravili kampanjo informiranja na družbenih omrežjih, organizirali okroglo mizo in še kaj, je naštel predstavnik vasi Mario Benkoč, ki je tudi podpredsednik Krajevne skupnosti Barka.

Tak pristop bodo ubrali, ker njihovi dosedanji pozivi niso bili uslišani, čeprav so se povezali s strokovnjaki, pridobili dokumentacijo, kolikor jo je na razpolago, in se skušali sestati z župani občin Hrpelje-Kozina, Divača, Ilirska Bistrica, Pivka (na ozemlju katerih so predvideni posegi). “Ministrstvo za okolje in prostor, istrski župani in Rižanski vodovod še vedno vztrajajo pri mnenju in dejanjih, da je akumulacija Padež/Suhorica najboljša možnost. Na drugi strani pa se ministrstvo ne zmeni za voljo ljudi,” pravijo predstavniki vasi. Zato, dodajajo, je na njih, domačinih, da rešijo Brkine, Padež, Suhorico, reko Reko, Park Škocjanske jame ...

Za vodo za vso regijo

Za izboljšanje oskrbe z vodo zagovarjajo povezavo vseh vodovodov (kraškega, ilirskobistriškega in rižanskega, pa tudi postojnskega), kar naj bi podpirali tudi mnogi strokovnjaki, s katerimi so se pogovarjali. Takšna rešitev bi bila cenejša, hitrejša, okolju prijazna in bi zagotovila varno vodooskrbo za vso regijo (ne le za Istro).


Najbolj brano