Letos enajst diamantnih maturantov

Zaradi epidemije covida-19 so maturanti splošne in poklicne mature zrelostni izpit opravljali v posebnih okoliščinah. Bili so jim kos. S svojim znanjem bodo lahko konkurirali generaciji pred in generaciji za seboj, so prepričani na državnem izpitnem centru.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec (tretja 
z leve) je dijakom, ki so uspešno opravili maturo, čestitala in se 
zahvalila Državnemu izpitnemu centru, ki je omogočil izvedbo 
mature in zaključnih izpitov "v teh posebnih razmerah". Foto: STA
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec (tretja z leve) je dijakom, ki so uspešno opravili maturo, čestitala in se zahvalila Državnemu izpitnemu centru, ki je omogočil izvedbo mature in zaključnih izpitov "v teh posebnih razmerah". Foto: STA

SLOVENIJA > Splošno maturo je opravljalo 6169 kandidatov, od teh 5560 gimnazijcev, ki so maturo opravljali prvič. Njihov uspeh je primerljiv z uspehom lanske generacije.

Letos več zlatih

Maturantov, ki so zbrali 30 ali več točk in bodo dobili maturitetno spričevalo s pohvalo, je 280 (lani 236). Takšnih, ki so zbrali vseh 34 točk, je enajst (lani osem). Med temi diamantnimi maturanti ni bilo gimnazijcev s primorskih gimnazij. Se pa lahko primorske gimnazije pohvalijo z zlatimi maturanti, ki so dosegli od 30 do 33 točk. Takšne maturante imajo v Ajdovščini, Idriji, Kopru, Novi Gorici, Postojni, Sežani, Tolminu in Vipavi.

Primorske gimnazije se lahko pohvalijo z zlatimi maturanti, ki so dosegli od 30 do 33 točk. Takšne maturante imajo v Ajdovščini, Idriji, Kopru, Novi Gorici, Postojni, Sežani, Tolminu in Vipavi.

Na poklicni maturi je vse točke zbralo 112 kandidatov. Med njimi šest s primorskih srednjih šol. Asja Huremović, Ana Mittendorfer in Anton Svetlin prihajajo s Srednje šole Izola, Korina Kante in Simona Velikonja s Šolskega centra Nova Gorice, Lana Grk pa s Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Deset maturantov, ki so med najboljšimi na poklicni maturi, ni dalo soglasja k objavi svojega imena. Vseh zlatih maturantov - na poklicni maturi so to tisti, ki so dosegli 22 ali 23 točk - je letos 388 (lani 345). Vseh kandidatov, ki so pisali poklicno maturo, je bilo 8649.

V Ljubljani, Mariboru in Kranju, kjer poteka tudi mednarodna matura, je to pisalo 63 dijakov iz Slovenije in 26 tujcev. Zlatih je bilo kar 42 maturantov mednarodne mature, ena dijakinja pa je dosegla vseh 45 točk. Mednarodna matura poteka na 1300 šolah po svetu. Dosežki treh slovenskih gimnazij z mednarodnimi oddelki segajo v sam vrh.

Številne najboljše primorske maturante bomo v sliki in besedi predstavili v sredini številki Primorskih novic.

Izvedba mature je bila pravilna odločitev

Maturanti, učitelji in vsi, ki so na državnem izpitnem centru (Ric) sodelovali pri izvedbi letošnje mature, si jo bodo zapomnili po izrednih okoliščinah, v katerih je potekala. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je vsem čestitala, Ricu pa se zahvalila tudi za nemoteno izvedbo.

“Prepričani smo, da je bila odločitev, da se maturi izpeljeta, pravilna,” je ob predstavitvi rezultatov poudaril direktor Ric Darko Zupanc. Kandidati so pisali več kot 66.000 izpitnih pol, se srečevali pri pisanju eseja in izpitnih pol ter na ustnih izpitih, vseeno pa mature ni bila razlog za nobeno okužbo z novim koronavirusom.

Jesenski izpitni rok tako splošne kot poklicne mature se začne 24. avgusta.

Zaradi epidemije so se kandidati večino časa na maturo pripravljali na daljavo. Ministrstvo je letos izjemoma omogočilo, da je lahko učitelj na ustnih izpitih zamenjal vprašanje, če je presodil, da se kandidat nanj ni uspel pripraviti. Vseh ustnih izpitov je bilo več kot 20.000, za zamenjavo vprašanja pa so se odločili le v desetih primerih.

Uspeh je primerljiv s prejšnjimi leti

Zaradi epidemije so šole na spomladanski rok mature spustile tudi slabše dijake, ki bi sicer maturo opravljali šele v jesenskem roku. Na splošni maturi je bilo zaradi tega približno 250 maturantov več, na poklicni pa 500 več kot lani. Zato je bilo nekaj več tudi kandidatov, ki mature v spomladanskem roku niso opravili.

Uspeh tistih, ki so jo, pa je primerljiv z uspehom prejšnjih let. “Koronaleto ni tisti dejavnik, ki je bistveno zaznamoval spremembo meja za ocene na maturi,” je zagotovila predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc. Da je bila tudi poklicna matura na enaki ravni kakovosti kot prejšnje, je poudaril tudi predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular. “Ta matura ni matura s popustom,” je dejal.

Porazdelitev ocen (gaussova krivulja) je letos primerljiva s preteklimi leti, tako da bodo dijaki pri vpisu v nadaljnje izobraževanje konkurirali drugim generacijam, je poudaril tudi Zupanc. Pri nekaterih predmetih, denimo pri matematiki, so spodnjo meje za pozitivne ocene spustili, vendar za največ nekaj odstotkov. Na drugi strani pa so tudi predmeti, kjer so zvišali meje za najboljše ocene. Takšna je bila letos denimo slovenščina, čeprav so maturanti zaradi covida-19 esej in izpitno polo pisali na isti dan.


Najbolj brano