Ljubica Kolander Bizjak: “Hrvaška sodi na rdeči seznam!”

Včeraj je bila med s testom potrjenimi okuženimi z novim koronavirusom v obalno-kraški regiji že tretjina Koprčanov. Zato zdravnica Ljubica Kolander Bizjak iz koprskega zdravstvenega doma poziva k samozaščitnemu obnašanju.

Ljubica Kolander Bizjak Foto: Jasna Arko
Ljubica Kolander Bizjak Foto: Jasna Arko

KOPER > Maturante, ki nameravajo na maturantski izlet na Hrvaško pa, naj ga odpovedo. Tri nove okužbe v torek so število okuženih v koprski občini v zadnjih dveh tednih zvišale na 17 od vseh potrjenih 31. Teh 17 v zadnjih dveh tednih je tretjina vseh novih okužb v obalno-kraški regiji.

Strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma Ljubica Kolander Bizjak sporoča: “Nujno moramo vsi v zaprtih prostorih nositi maske, ohranjati fizično razdaljo, si razkuževati roke. Opozarjajte na to vse malomarne kršitelje. Gre za edine ukrepe za preprečevanje okužbe - tudi na plaži in v barih!”

Ljubica Kolander Bizjak, strokovna direktorica koprskega ZD

“Bi morali doživeti Bergamo, da bi malomarni kršitelji priporočil in vsi, ki prisegajo na prekuženost, zaradi množičnega umiranja ljudi dojeli, da gre res za nevarno neznano okužbo?”

Dopust na Hrvaškem odsvetuje. “Glede na skokovito naraščanje okužb sodi Hrvaška že na rdeči seznam. Nujna bi morala biti karantena za vse, ki od tam vstopajo v Slovenijo! Karantena in samozaščita sta ta hip boljši od nove zaustavitve države!”

Znana je informacija, da se 300 maturantov odpravlja na maturantski izlet na zasebni hrvaški otrok Obonjan - 150 iz Kopra, preostali iz Nove Gorice in iz osrednje Slovenije. Bizjak Kolandrova svari: “Nikar naj ne hodijo. Za katastrofo bi bil dovolj stik samo enega z enim okuženim! Še vedno lahko odpovedo izlet! Pozivam vse dijake in njihove starše k razumu!”

Poudarja, da je pri mladih značilna asimptomatska okužba, so pa lahko usodni okuževalci staršev in starih staršev. Zato jim nasploh odsvetuje žuranje in zbiranje. Odločno zavrača tudi prepričanje, da bi se moralo prebivalstvo prekužiti: “Še vedno ni znano, kako dolgo traja imunost pri prebolelih - ali samo mesec, dva, ali trajno ... Gre za zelo neznano bolezen in tako se moramo tudi obnašati.”


Najbolj brano