“Sekajo” ovinke in prehitevajo “v škarje”

Policisti novogoriške policijske uprave so v sodelovanju s specializirano enoto GPU za nadzor prometa v soboto in nedeljo poostreno nadzirali promet v okolici Nove Gorice in v Vipavski dolini, še posebej pa so bili pozorni na voznike motornih koles v zgornjem Posočju in na keltiki med Mostom na Soči ter Želinom. Ugotovili so skupno 60 kršitev.

Minuli konec tedna so se v zgornje  Posočje  zgrnile trume 
motoristov, med katerimi je bilo veliko Slovencev ter Italijanov in 
Avstrijcev. Foto: Jana Rajh Plohl
Minuli konec tedna so se v zgornje Posočje zgrnile trume motoristov, med katerimi je bilo veliko Slovencev ter Italijanov in Avstrijcev. Foto: Jana Rajh Plohl

SEVERNA PRIMORSKA > “Tudi minuli konec tedna je upravičil pričakovane napovedi, saj so se v zgornje Posočje zgrnile trume motoristov, med katerimi je bilo veliko Slovencev ter Italijanov in Avstrijcev,” je po sobotnem in nedeljskem poostrenem nadzoru prometa povedal Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi.

Evgen Govekar (foto: Ana Cukijati)

Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica

“Med drugim policisti niso spregledali niti treh motoristov, ki so ogrožujoče prehitevali 'v škarje'. V teh primerih so morali nasproti vozeči vozniki - da so preprečili nesrečo - zavirati ali se izogibati.”

Oglobili so 60 voznikov, pet le opozorili

Policisti so skupaj s specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave (GPU) pod lupo vzeli predvsem voznike motornih koles v Soški dolini in na keltiki, ki veljata za slikoviti, a nevarni cesti, na katerih se vsako leto zgodi več motorističnih nesreč, tudi tragičnih.

Skupno so policisti izdali 60 glob, pet kršiteljev pa so zaradi lažjih prekrškov le opozorili. Zaradi prehitre vožnje so plačilni nalog napisali kar tretjini od njih - 21 motoristom. “Najvišja izmerjena hitrost voznika motornega kolesa izven naselja je bila 148 kilometrov na uro, pri omejitvi 60 kilometrov na uro pa je bil rekorder motorist, ki je hitrost navil za še več kot enkrat toliko. Peljal se je 126 kilometrov na uro,” je ilustriral Govekar.

Kar 24 motoristov pa je nepravilno prehitevalo, predvsem s sekanjem ovinkov. “Med drugim policisti niso spregledali niti treh motoristov, ki so ogrožujoče prehitevali 'v škarje'. V teh primerih so morali nasproti vozeči vozniki - da so preprečili nesrečo - zavirati ali se izogibati,” je še poudaril.

Motoristi s prehrupnimi jeklenimi konjički

Policisti specializirane enote za nadzor prometa so izmerili hrupnost izpušnih cevi več motoristom. Pri osmih motornih kolesih so ugotovili prekoračeno s homologacijo predpisano raven decibelov. Pri voznikih avtomobilov in kombiniranih vozil pa so štiri oglobili zato, ker med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu, prav toliko pa zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Zaradi nepravilnosti pri tovoru na kombiniranih vozilih so globo napisali dvema voznikoma.

Odredili so 73 preizkusov alkoholiziranosti, le trije vozniki pa so na cesto odšli pod vlivom alkohola. Največ je napihal voznik avtomobila, ki je v nedeljo dopoldne vozil iz Deskel proti Novi Gorici z 0,94 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, zato so mu policisti prepovedali nadaljnjo vožnjo in izdali obdolžilni predlog. Policisti pa so iz prometa izločili tudi kolesarja, ki je imel 0,73 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Policisti specializirane enote za nadzor prometa so izmerili hrupnost izpušnih cevi več motoristom. (foto: Leo Caharija)

Stanje ni zadovoljivo

Minuli konec tedna so policisti na severnoprimorskih cestah obravnavali tri prometne nesreče, v katerih so udeleženci utrpeli lažje telesne poškodbe. “Enako ugoden trend glede prometnih nesreč je bil ob poostrenem nadzoru tudi pretekli konec tedna,” je še povedal Govekar ter dodal, da zaradi večjega števila ugotovljenih kršitev prekoračitev hitrosti, nepravilnih prehitevanj in drugih kršitev stanje v prometu na severnoprimorskih cestah ni zadovoljivo.

“Zato policisti opozarjamo udeležence v cestnem prometu ne večjo odgovornost pri vožnji in spoštovanje ostalih udeležencev v cestnem prometu,” je sklenil Govekar in dodal, da bodo policisti ob vikendih tudi v prihodnje med poletno turistično sezono pogosteje izvajali poostrene nadzore na območjih, kjer so vozniki motornih koles še posebej drzni z vožnjo.


Najbolj brano