Padalci in zmajarji pod lupo

Minuli konec tedna so bili policisti novogoriške policijske uprave in letalski nadzorniki agencije za civilno letalstvo na treh severnoprimorskih pristajališčih pozorni na jadralne padalce in zmajarje. V poostrenem nadzoru so skupno preverili 32 jadralcev, ki niso storili nobene kršitve. Policisti napovedujejo, da bodo nadzor ponovili še to poletje.

V nedeljo so policisti in letalski nadzorniki na severnem Primorskem preverili 32 jadralnih zmajarjev in padalcev.    Foto: Agencija za civilno letalstvo
V nedeljo so policisti in letalski nadzorniki na severnem Primorskem preverili 32 jadralnih zmajarjev in padalcev.  Foto: Agencija za civilno letalstvo

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA, BOVEC > V nedeljo so se na skupen poostren nadzor jadralnih padalcev in zmajarjev odpravili policisti policijskih postaj Ajdovščina, Nova Gorica in Bovec ter letalski nadzorniki agencije za civilno letalstvo.

Prvi skupen nadzor jadralcev

Na treh severnoprimorskih pristajalnih mestih za jadralne padalce in zmajarje so ugotavljali, ali letalci spoštujejo določbe uredbe o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu.

V poostrenem nadzoru so preverili 32 jadralcev, ki niso storili nobene kršitve.

Ta določa pogoje za izdelavo, uporabo in vzdrževanje jadralnih zmajev ter jadralnih padal, pogoje v zvezi z ugotavljanjem njihove sposobnosti za letenje, pogoje, ki jih mora izpolnjevati pilot. Določa tudi pogoje, ki veljajo za usposabljanje, izpite, dovoljenja in pooblastila pilotov jadralnih zmajev in jadralnih padal, med drugim pa tudi kazenske določbe v zvezi s kršitvami te uredbe, in z nadzorom.

“Gre za prvi tovrsten primer skupnega nadzora policistov in agencije za civilno letalstvo na območju Policijske uprave Nova Gorica,” je dejal Dean Božnik, tiskovni predstavnik uprave. Nadzor so opravili na pristajalnem mestu v Dolgi Poljani pod vasjo Budanje in na območju pristajališča Lijak v Šmihelu. Tu so pri 12 jadralnih padalcih pregledali dokumentacijo in opravili preizkus alkoholiziranosti, pri nikomer pa niso ugotovili nepravilnosti.

Nihče ni kršil pravil

Bovški policisti in letalska nadzornika pa so izvedli nadzor tudi na pristajalnih mestih za jadralne padalce in zmajarje na območju letališča Bovec in v neposredni bližini bencinskega servisa v Kobaridu. V zgornjem Posočju so pod drobnogled vzeli 20 jadralnih padalcev. Tudi pri njih niso ugotovili nobene kršitve. Minulo nedeljo so tako skupno preverili 32 jadralcev.

“Policisti in letalski nadzorniki so po zaključku pozitivno ocenili skupno sodelovanje obeh državnih institucij pri tovrstnih nadzorih,” je še dodal Božnik. S podobnimi akcijami bodo policisti novogoriške policijske uprave in letalski nadzorniki agencije za civilno letalstvo nadaljevali avgusta in septembra.


Najbolj brano