Karantena za dan kopanja čez mejo?

Od danes morajo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim bivališčem pri nas ob prihodu iz Hrvaške dokazati dejansko bivanje v tej državi. Če ne bodo imeli jasnih dokazil, jim bo odrejena karantena. Odločbo o njej bodo dobili že na meji. Potniki, ki izpolnjujejo pogoje za karanteno, lahko v državo vstopajo le na mejnih prehodih Jelšane, Metlika, Obrežje in Gruškovje.

 Foto: Katja Gleščič
Foto: Katja Gleščič

LJUBLJANA > Potnik, ki se v Slovenijo vrača iz držav zrumenega seznama - med temi je od danes tudi Hrvaška - bo moral mejnim policistom predložiti dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, kjer je bival, originalni račun za plačilo nastanitve v državah na rumenem seznamu ali pa uradni seznam posadke v primeru najema plovila, določa vladni odlok.

Če to ne bo pomagalo, je možno popolno zaprtje meje

Kot dokazni material bi lahko šteli tudi računi o plačilu turistične takse, dokazila o plačilu parkirnine in računi iz gostinskih lokalov, je včeraj povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Tako bi bilo mogoče utemeljiti enodnevne poti, denimo prevoz koga od bližnjih do zagrebškega letališča.

O obiskih v domovih za starejše naj odločijo vodstva domov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaenkrat še ne zapira domov za starejše in ne prepoveduje obiskov. Za zaprtje pa se lahko odločijo posamezni domovi sami, če ocenijo, da je lokalna epidemiološka situacija tako tvegana, da bi bil možen vnos okužbe med oskrbovance.

Vlada se je za takšno dokazovanje odločila zaradi zlorab, ki so se dogajale doslej. Zdravstveni strokovnjaki, ki svetujejo vladi, so že nekaj časa opozarjali, da se preko Hrvaške v Slovenijo vračajo ljudje, ki prikrivajo, da so bili v Srbiji, v Bosni in Hercegovini ali v kateri drugi od balkanskih držav, ki so na rdečem seznamu. Gre za delavce migrante, ki imajo v Sloveniji prijavljeno bivališče, ali pa za slovenske državljane, ki odhajajo v države na rdečem seznamu zaradi družinskih vezi. Po novem bo vsem, ki ob vračanju v Slovenijo ne bodo mogli dokazati, da so se zadrževali le na Hrvaškem, ob vstopu odrejena 14-dnevna karantena.

Na vprašanje, ali bo račun iz gostilne ali plačana parkirnina dovolj trden dokaz, da se oseba ni nahajala južneje od Hrvaške, je Hojs odgovoril, da verjame v to. “Policist ima ob sumu, da ti dokumenti niso verodostojni, pravico zahtevati, da se odredi karantena,” je pojasnil. To preverjanje dokazil o bivanju za Hrvaškem minister razume kot bistveno zaostritev. Če ne bo zalegla, bo naslednji korak popolno zaprtje meje, česar pa si po Hojsovih besedah nihče ne želi, tudi delavci in delodajalci ne.

16 novih okužb so v četrtek potrdili v Sloveniji

Odločbe le na štirih prehodih s Hrvaško

Danes se je začel tudi nov način vročanja karantenskih odločb. Uslužbenci ministrstva za zdravje jih potnikom iz držav z rdečega seznama vročajo že na meji, in sicer izključno na mejnih prehodih Jelšane, Metlika, Obrežje in Gruškovje, na meji z Madžarsko pa je kontrolna točka Pince. Po zraku smejo potniki iz držav z rdečega seznama prileteti le na brniško letališče.

Vsi, ki vnaprej vedo, da bodo morali v karanteno, naj se odpeljejo izključno na naštete mejne prehode. Ker bo odločba pravnomočno vročena že ob vstopu v državo, inšpektorji ne bodo imeli več zvezanih rok pri nadzoru nad spoštovanjem karantene, verjame Hojs. Če bodo imeli preveč dela, jim bo pri nadzoru lahko pomagala tudi policija.

Globa za kršitev karantene je od 400 do 4000 evrov. Če se ugotovi, da je oseba, ki je kršila karanteno, okužila še koga, pa je to kaznivo dejanje.

Na mejnih prehodih, kjer bo potekalo izdajanje karantenskih odločb, je v prihodnjih dneh pričakovati večjo gnečo. Že v trenutnih razmerah pristojno ministrstvo v povprečju izda po 500 karantenskih odločb dnevno, med vikendi pa okoli 1200 odločb na dan.

Hrvati k nam na dopust brez karantene

Poleg Hrvaške sta od danes na rumenem seznamu še Češka in Francija. Tujci iz rumene države morajo ob vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno. Če nimajo prostora za njeno preživljanje, se jim vstop v Slovenijo zavrne, je pojasnil Hojs. Vlada pa je v odloku o prehajanju meje omogočila nemoteno počitnikovanje v Slovenji vsem s seznama rumenih držav, ki so počitnice rezervirali, ko je bila njihova država še na zelenem seznamu. Hrvatje, ki že imajo rezervacijo, tako lahko prestopajo mejo brez karantene, morajo pa ob prehodu meje predložiti negativni izvid testiranja na novi koronavirus.


Najbolj brano