Brez strahu, glasba krepi odpornost!

Stoletje mjuzikla, koprodukcijska glasbena predstava, ki bo pod okriljem Primorskega poletnega festivala krstno zaživela drevi ob 21.30 na Martinčevem trgu v Kopru, po besedah režiserja Stanislava Moše ne združuje le prepoznavnih, temveč najpomembnejše pesmi iz zakladnice muzikala. Vsi upajo, da bo plod več mesecev trdega dela v negotovih časih s svojim žarom premagal skrbi ob novih varnostnih ukrepih.

V Stoletju mjuzikla bodo predpremierno krstno zapeli, zaplesali in zaigrali drevi, uradna premiera pa bo jutri  na Martinčevem trgu.    Foto: Maja Pertič Gombač
V Stoletju mjuzikla bodo predpremierno krstno zapeli, zaplesali in zaigrali drevi, uradna premiera pa bo jutri na Martinčevem trgu.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER, IZOLA > Aquarious iz muzikala Hair (Lasje), Don't Cry for Me Argentina iz Evite ali pa Circle of Life iz novejšega Levjega kralja je le nekaj skladb oziroma “songov”, ki jih povezuje Stoletje mjuzikla, krstna uprizoritev letošnjega Primorskega poletnega festivala (PPF), koprodukcija koprskega, novogoriškega in tržaškega gledališča.

Češki režiser in strokovnjak za muzikal Stanislav Moša, ki veliko ustvarja tudi pri nas, poudarja: “V tej glasbeni predstavi, kakor osebno raje imenujem muzikal, ne gre le za izbor najboljših, temveč najpomembnejših songov tega gledališkega žanra.” Režiser, čigar delo je občinstvo PPF spoznalo že gostovanjema muzikalov Jesus Crist Superstar leta 2017 in Vročica sobotne noči leto pozneje, je s seboj v Koper, kjer potekajo vaje, pripeljal del preverjene češke ekipe, sicer pa bodo nastopili povečini igralci primorskih teatrov in štirje profesionalni plesalci.

Zelo priljubljen žanr

“Na plan je prišla tudi želja, da bi bila predstava nekoliko izobraževalna. Gledališče se razvija. Kar je bilo včeraj, danes ne funkcionira. Glasbeno gledališče v minulem stoletju ni naredilo le koraka naprej, temveč se je povsem spremenilo. Največ z izumom in uporabo mikrofona,” je še dejal Moša. Opaža, da na Češkem izjemno narašča zanimanje skladateljev za muzikale, medtem ko za opero zamira.

Da je bil na drugi strani dolga leta muzikal kot glasbeni žanr podcenjen, je na srečanju z novinarji spomnil Patrik Greblo, ki ima v Stoletju mjuzikla tako vlogo glasbenega vodje, dirigenta, klaviaturista - z njim za glasbo skrbita še Boštjan Grabnar na klaviaturah in Klemen Kotar s pihali - kakor tudi vlogo povezovalca. “Muzikal je tudi pri nas v zadnjem desetletju doživel izjemen uspeh, vsi se ga radi lotevajo. In potrditev dobiva tudi pri občinstvu,” je dejal Greblo. “Rdeča nit, ki jo je Stanislav Moša izbral je razvoj glasbenega gledališča, ki se je začel, kot je zapisal, s podzavestnim občudovanjem prve glasbe, ki smo jo slišali - maminim srčnim utripom,” je še dejal Greblo in dodal predstava želi biti zaokrožen umetniški izdelek.

Pri iskanju igralcev, dovolj veščih petja in plesa, so morali poseči po širšem naboru v kolektivih, ki jih ponujajo tri gledališke hiše. “In marsikdo je presenetil!” je še dejal Greblo. S pevskimi vajami so začeli že marca s pomočjo spletnih orodij, a glavnino so naredili od začetka maja, ko so bile znova mogoče tudi vaje v gledališču.

Sadovi trdega dela

Posebej zahtevno nalogo je imela češka koreografinja Aneta Kučerová, ki je sprva prav tako sodelovala prek spleta. “Proces je bil daljši in zahteven. Imamo štiri izjemne profesionalne plesalce, a moram pohvaliti tudi vse igralke in igralce, saj so bili pripravljeni res trdo delati, kar bo videti tudi na odru,” napoveduje.

V predstavi pod dramaturško taktirko Mirka Vuksanovića nastopajo igralci Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Rok Matek, Lara Komar, Primož Forte, Anja Drnovšek, gostujoči češki pevec Petr Gazdík in tudi na gledaliških odrih vse bolj prisotna Tinkara Kovač, medtem ko plešejo Dana Petretič, Eva Tancer, Angelo Menolascina in Siniša Bukinac, ki tudi vodi plesalce.

Premiera je bila predvidena za 16. maj. Zaradi pandemije novega koronavirusa je krst visel v zraku, a direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, ki bdi nad PPF-jem, je do konca verjela, da bodo predstavo zmogli pripraviti. Za pogum in vztrajnost ji je čestital tudi režiser, sama pa občinstvu sporoča, naj se nikar ne ustraši ukrepov za zajezitev virusa, saj bo za varnost na prizorišču poskrbljeno.

V Kopru bodo Stoletje mjuzikla ponovili še jutri in v soboto. V primeru dežja bo v gledališču, v ponedeljek pa se seli v izolski Arrigoni.


Najbolj brano