Aplikacija na starem telefonu ne bi delovala

Vlada pripravlja vse potrebno za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje na stike z (morebitno) okuženimi z novim koronavirusom. Namestitev aplikacije na mobilni telefon bi bila prostovoljna, razen za potrjeno okužene, ki bi jo morali namestiti obvezno. Urad informacijske pooblaščenke je zadržan.

Za namestitev mobilne aplikacije za opozarjanje na stik z okuženo 
osebo je treba imeti primerni pametni telefon.   Foto: STA
Za namestitev mobilne aplikacije za opozarjanje na stik z okuženo osebo je treba imeti primerni pametni telefon.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je pravno podlago za takšno mobilno aplikacijo pripravila v popravkih tretjega protikoronskega paketa (PKP3). Določila je, da je namestitev in uporaba mobilne aplikacije prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je posameznik potrjeno pozitiven na virus. Okužena oseba bi morala mobilno aplikacijo namestiti obvezno in vanjo vnesti svojo kodo.

Uporabnik bi bil anonimen

O tem, ali bi morale aplikacijo na svoj mobilni telefon obvezno namestiti tudi osebe, ki jim je odrejena karantena, se bodo še pogovarjali, je v torek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Minister je javnosti sporočil, da je izrečenih okoli 2700 karantenskih odločb, obsežen nadzor nad karanteno pa je tudi eden od razlogov za uvedbo mobilne aplikacije.

Tomaž Gantar. minister za zdravje

“Takšna aplikacija je smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov.”

“Takšna aplikacija je smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov,” je poudaril Gantar. Gre za sistem, ki uporabnika prek pametnega telefona obvesti, da je bil v stiku z okuženo osebo. Slovenija razmišlja o uvedbi aplikacij, kakšne delujejo v Italiji, še bolj sprejemljiva pa se zdi nemška različica.

Mobilna aplikacija ne sme omogočati identifikacije uporabnika, zbiranja podatkov o njegovi lokaciji in njegovih drugih osebnih podatkov, so obrazložili na vladi, kjer so prepričani, da ne gre za obdelavo nobenih osebnih podatkov. “Dodatno anonimnost zagotavlja tudi rešitev, ki predvideva, da se uporabniku ob namestitvi dodeli naključna identifikacijska koda,” so zapisali. Podatki o stikih med uporabniki mobilne aplikacije bi se shranjevali 15 dni od njihovega zabeleženja, nato pa se samodejno izbrisali.

Je aplikacija sorazmerna in nujna?

Na za zdaj še skope informacije o tem, kako naj bi delovala mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi osebami se je včeraj odzval urad informacijske pooblaščenke. “Kakršne koli navedbe, da bi uporaba aplikacije pomenila uporabo anonimnih podatkov oziroma sploh ne bi posegala v osebne podatke posameznikov, so zavajajoče,” so zapisali. Številka oziroma identifikacijska koda bi le nadomestila ime in priimek uporabnika aplikacije.

V okviru evropskega pravnega reda je sprejemljiva le prostovoljna namestitev aplikacije, vse druge obvezne rabe pa morajo biti zakonite in ustavne, časovno omejene, nujne in sorazmerne glede na zasledovani cilj. Ta cilj je omejitev epidemije Covid-19, če tega ni mogoče doseči z milejšimi sredstvi.

Zelo težko bo utemeljiti, da je obvezna namestitev aplikacije sorazmerna in nujna za zajezitev širjenja virusa, menijo v uradu. Veliko posameznikov, ki bi se izkazali za okužene, aplikacije niti ne bi moglo namestiti, ker nimajo novejšega pametnega telefona, ugotavljajo. “Glede na to, da je aplikacija lahko učinkovita le, če jo naloži več kot polovica populacije, že dejstvo, da velik del populacije niti nima primernih telefonov za to, postavi presojo nujnosti in sorazmernosti pod velik vprašaj,” opozarjajo.


Najbolj brano