Ivana pred morjem ... in ob kresu na Rožniku

Jubilejnega, 30. Delovega kresnika za najboljši roman minulega leta je v torek na kresni večer prejela Veronika Simoniti. Pod naslovom Ivana pred morjem je glas posodila pripovedovalki, ki se iz Pariza vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame ...

Veronika Simoniti je prejela tradicionalni lovorjev venec, njej v 
čast pa je na Rožniku zagorel kres. Foto: Daniel Novakovic
Veronika Simoniti je prejela tradicionalni lovorjev venec, njej v čast pa je na Rožniku zagorel kres. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > V izbornem jeziku je “mehko brati o grobem zlu, ki mu včasih ni mogoče ubežati”, ocenjuje žirija, v kateri so ob predsednici Mimi Podkrižnik domače romane presojali Alen Albin Širca, Peter Svetina, Mateja Komel Snoj in Anja Mrak.

V romanu Ivana pred morjem pripovedovalkina babica Ivana spozna, kakšno ogledalo je lahko ljudem mirno jezero, doživi ljubezenski nemir reke in hrepeni po plivkajočem Jadranu. Morju se približa, a doseže ga ne; kakor pravi naslov, za zmeraj ostane pred njim.

Med predstavitvijo finalistov je Veronika Simoniti spregovorila o kopreni starinskosti na fotografiji in vonju starega divana, ki sta navdihnila roman, izdan pri Cankarjevi založbi. V njem se poigrava s spominom in pozabljanjem. Na vprašanje, kaj je zanjo spomin, je odgovorila, da je to nekaj, brez česar nas ni, je naša identiteta.

Poleg nagrajenega je žirija v finale uvrstila romane Sebastijana PregljaV Elvisovi sobi (Goga), Suzane Tratnik Norhavs na vrhu hriba (Cankarjeva založba), Branka Cestnika Sonce Petovione (Celjska Mohorjeva družba) in Jiržija KočiceIzvirnik (Mladinska knjiga).

Podelitev kresnika je bila tudi v znamenju 30. obletnice nagrade. Njen oče Vlado Žabot je povedal: “Vsekakor me veseli, da sta ideja in nagrada preživeli svojih prvih 30 let. Bili sta učinkovita spodbuda in promocija slovenske jezikovne in duhovne ustvarjalnosti v romaneskni formi. Vse to zagotovo potrebujemo.”

Kresnika minulega desetletja je že deset dni prej prejel Drago Jančar za roman To noč sem jo videl, leta 2010 izdan pri založbi Modrijan. AG, STA


Najbolj brano