Nič več z avtom v stari Štanjel

Čeprav prometni znak prepoveduje dostop v stari del Štanjela in parkiranje na grajskem griču, mnogi obiskovalci predvsem med vikendom prepovedi ne upoštevajo. Zato so se na občini odločili, da uvedejo dovolilnice. Občinski svetniki in vaščani pa so prepričani, da bo kršitelje ustavila zgolj zapornica.

Novi prometni režim bo v veljavo vstopil  sredi julija, nadzor pa bo 
izvajal medobčinski inšpektorat. Foto: Leo Caharija
Novi prometni režim bo v veljavo vstopil sredi julija, nadzor pa bo izvajal medobčinski inšpektorat. Foto: Leo Caharija

ŠTANJEL > “Med tednom posebnih težav ni. Še posebej moteče pa postane med vikendi, predvsem ob nedeljah, ko se obiskovalci požvižgajo na prepoved,” je težave domačinov strnil Ivo Kobal, občinski svetnik, pa tudi član štanjelske vaške skupnosti.

Dostop za domačine ne bo omejen

Na občini so se zato odločili, da bodo uvedli dovolilnice za vstop v staro štanjelsko jedro. Do zdaj je velikokrat prihajalo do nesporazumov, saj so si ljudje prepoved drugače razlagali.

Po novem dvoma, kdo lahko v Štanjel vstopa z vozilom in kdo lahko v njem parkira ter za koliko časa, ne bo več, saj bo vsa ta vprašanja urejal odlok, ki so ga sprejeli svetniki na zadnji seji občinskega sveta.

“Z uvedbo dovolilnic ne posegamo v pridobljene pravice domačinov. Domačini bodo imeli dovolilnice za vstop, za dostavo bodo prav tako uvedene posebne dovolilnice, čas dostave pa bo omejen na eno uro. Sobodajalci bodo imeli možnost, da dovolilnice pridobijo tudi gostje,” je o glavnih novostih na zadnji seji občinskega sveta povedal komenski župan Erik Modic.

Dovoljenje za dostop v vas bodo dobili tudi polnoletni otroci krajanov, ki živijo v starem delu vasi, kar je bila ena od zahtev Štanjelcev.

Čeprav je vstop z vozili v stari Štanjel (razen za domačine) prepovedan, se skozi ta vhodna vrata zlasti ob vikendih mnogi obiskovalci raje kot peš odpravijo z avtomobilom. (Foto: Marica Uršič Zupan)

Omejitev bi uvajali postopoma

Novi prometni režim bo v veljavo vstopil sredi julija, nadzor pa bo izvajal medobčinski inšpektorat. Kazen za posameznike, ki bodo parkirali brez dovolilnice, bo znašala 80 evrov, za pravne osebe in samostojne podjetnike pa 200 evrov.

Vendar pa tako občani kot svetniki dvomijo, da bodo kazni zalegle. Težava, ki jo že zdaj opažajo, je, da se obiskovalci Štanjela pravil držijo zgolj, ko vidijo redarje. “Teh pa ob nedeljah v Štanjelu še nismo videli. Če ni prisile, se ljudje omejitev neradi držijo. Zato brez zapornice težava najbrž ne bo učinkovito rešena,” je bil kritičen Kobal.

Tega se zavedajo tudi na občini, a so se, je pojasnil Modic, kljub temu odločili, da začnejo s postopno prepovedjo. Če se stanje do jeseni ne bo izboljšalo, se bodo z vaščani pogovorili o naslednjih korakih.


Najbolj brano