Fajonova se Rojcu (še) ne bo odrekla

V že dlje časa napetih odnosih med stranko SD in enim od njenih vidnejših županov, Emilom Rojcem, ki se s stranko v več stališčih razhaja, se je spet nekoliko zaiskrilo. A potem ko je Tanja Fajon ocenila, da v primeru diametralno nasprotnih pogledov z njim ne vidi povezovalnih vezi, se solističnemu županu v SD vendarle (še) ne nameravajo odreči.

ILIRSKA BISTRICA, LJUBLJANA > Ilirskobistriški župan Emil Rojc je bil zaradi svojih stališč, zlasti proti nezakonitim migracijam in za boljšo zaščito državne meje, že večkrat tarča kritik strankarskih kolegov, tudi evropske poslanke, danes tudi nove predsedujoče SD Tanje Fajon. V intervjuju za Mladino je zato pred kratkim napovedala, da se bo z županom o njegovem stališču do nezakonitih migracij resno pogovarjala. “In če bosta najina pogleda diametralno nasprotna, potem ne vidim vezi, ki bi naju povezovala,” je med drugim dejala.

Rojc Fajonovi: “So what?”

Rojc se je na njene besede odzval na twitterju, kjer je po pahorjansko zapisal: “So what? (Pa kaj potem?)”. In tudi sicer se Rojc, ki je, sodeč po objavah na socialnih omrežjih, do vlade veliko prizanesljivejši kot njegova stranka, na očitke o “kolaboraciji z SDS” ne zmeni kaj dosti in se, kot je zapisal na facebooku, zavzema za sodelovanje. Takšna politika preseganja delitev se je po njegovih besedah v občini izkazala kot učinkovita za dobrobit ljudi. “Manipulacije”, da bo na naslednjih volitvah na listi SDS, pa je zavrnil.

Emil Rojc (Foto: Leo Caharija)

Na naše vprašanje, kakšni bodo v luči zadnjih izjav torej nadaljnji koraki stranke, je Fajonova poudarila, da je SD demokratična stranka in da bi z županom Rojcem nekatere zadeve reševala drugače. “Vendar, tudi če se kdaj ne strinjava, pa razumem, da so njegove reakcije povezane s situacijo, ki jo ljudje občutijo ob meji. To spoštujem, ker je država dolžna poskrbeti za varnost ljudi. To je tudi najboljši način, da migracije ne bodo neprestano zlorabljene za politične namene in spodbujanje sovraštva,” je dejala in dodala, da v stranki ne poteka noben postopek v zvezi z županom.

Do kod seže toleranca?

Politični analitik Andraž Zorko pravi, da je župan, podobno kot predsednik države, naprej predstavnik prebivalcev, šele nato tudi stranke. “Problem v odnosu s stranko pa nastopi, ko župan interes lokalne skupnosti, ki mora biti seveda na prvem mestu, zagovarja na način, ki je v nasprotju s stališči njegove stranke kot take in je bliže neki drugi ideološki ali politični skupini.”

Tanja Fajon (Foto: STA)

Za stranko je takšen član po njegovem problematičen. To bo morala SD, ki ima že tako nekaj težav z identiteto, koga pravzaprav predstavlja, prej kot slej rešiti, je prepričan Zorko. “Verjetno imajo neko mejo, do kje se odklon od stranke tolerira oziroma kakšen odklon je še sprejemljiv.”

Toda tako kot bi moral po Zorkovem mnenju župan pri iskanju kompromisa med funkcijo župana in članstvom v stranki paziti, da ne bo škodil ne enemu ne drugemu, bo morala tudi Tanja Fajon v naslavljanju tega problema paziti, da ne bo naredila škode Rojcu kot županu, ker bi to lahko imelo tudi kontra učinek na ime stranke.


Najbolj brano