Koprski kanal Grande znova poln pene. Marjetica: “Ne gre za onesnaženje.”

Kot že mnogokrat doslej, se je tudi sinoči ob črpališču v koprskem kanalu Grande med parkom in odbojkarskimi igrišči pojavilo penjenje vode, a tokrat obilneje kot sicer. V Marjetici Koper zatrjujejo, da ni šlo za onesnaženje.

Na sinočnjem posnetku je v kanalu Grande videti zaskrbljujoče 
veliko količino pene. Foto: posnetek zaslona
Na sinočnjem posnetku je v kanalu Grande videti zaskrbljujoče veliko količino pene. Foto: posnetek zaslona

KOPER > Na sinočnjem posnetku, ki nam ga je poslal bralec, je videti zaskrbljujoče veliko količino pene v vodi v kanalu Grande.

V Marjetici Koper pojasnjujejo, da gre za običajen pojav pri prečrpavanju meteornih voda iz depresijskega območja Semedela - Bonifika po obdobju dolgotrajnih padavin.

“Ne gre za onesnaženje”

“ Ob prečrpavanju teh meteornih voda preko našega črpališča, se zaradi visoke pretočnosti črpalke (čez 1000 litrov na sekundo) prečrpana meteorna voda peni ob izlivu v kanal Grande. Če črpališča ne bi bilo, bi območje semedelske bonifike pogosto poplavljalo, saj je območje nižje od gladine morja,” so sporočili iz Marjetice in obenem zatrdili: “ Nikakor ne gre v tem primeru za onesnaženje, temveč je penjenje posledica visokotlačnega prečrpavanja meteornih voda iz depresijskega območja.”

Tako se je v kanalu Grande penilo maja leta 2018 ...

... in novembra leta 2014.

Izgine v nekaj urah

Pena, ki se v navedenih okoliščinah občasno pojavi v kanalu, v nekaj urah izgine. Danes zjutraj o njej ni bilo več sladu.

Depresijsko črpališče, ki ga Marjetica upravlja od leta 2003, je namenjeno odvodnjavanju meteornih voda z območja semedelske bonifike in preprečuje poplave. Sistem meteornih kanalov na tem predelu in črpališče so v 20. letih prejšnjega stoletja zasnovali še Italijani. Črpališče so zgradili v letih 1935-1938.

S tem so sklenili 500 let dolgi boj proti zamuljevanju semedelske bonifike. Kanale so speljali po starih solinskih kanalih. Če kanalov s črpališčem ne bi bilo, bi bilo območje semedelske, ankaranske in bertoške bonifike pogosto poplavljeno. Vsa tri našteta območja so namreč v depresiji: voda ne more sama odtekati, saj je območje nižje od gladine morja.


Najbolj brano