Goriška regija je Michelinova državna kulinarična prvakinja

“Malo prej sem tekla ven in se prvič zjokala v objemu sodelavcev. To ni moja zvezdica, to je naša zvezdica. To bom vedno povedala na glas.” Tako je kuharska mojstrica Ana Roš sprejela vest, da je njihova Hiša Franko dobila kar dve Michelinovi zvezdici od treh možnih. Po eno zvezdico je dobilo pet slovenskih restavracij, med njimi Gostilna pri Lojzetu, ki jo na dvorcu Zemono vodi Tomaž Kavčič, in novogoriška Restavracija Dam s chefom Urošem Fakučem na čelu.

Ponosna lastnika dveh Michelinovih zvezdic Ana Roš in Valter 
Kramar iz Hiše Franko Foto: STA
Ponosna lastnika dveh Michelinovih zvezdic Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko Foto: STA

SLOVENIJA > Z današnjo težko pričakovano podelitvijo Michelinovih zvezdic na ljubljanskem gradu je Slovenija vstopila v krog držav, ki jih obravnava najbolj cenjeni gastronomski vodnik sveta.

V Hiši Franko so brzdali pričakovanja

V kobariški Hiši Franko so sicer brzdali svoja pričakovanja. Slovenska gastronomija se je razvila v času, ko nismo imeli mednarodnih vodičev, in težko je bilo vnaprej predvideti, ali bo ta smer prepričala Michelinove inšpektorje, je pojasnila tamkajšnja kuharska mojstrica Ana Roš. “Zjutraj smo se na tiho pogovarjali, da bomo ne glede na to, kaj se bo zgodilo, ostali takšni, kot smo in se ne želimo spremeniti,” je dejala. A njihov koncept je ocenjevalce prepričal do te mere, da so jim že na prvem ocenjevanju podelili dve Michelinovi zvezdici, ki označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek.

Vsi primorski prejemniki Michelinovih nagrad

Dve zvezdici

> Hiša Franko, Ana Roš, Kobarid

Ena zvezdica

> Gostilna pri Lojzetu, Tomaž Kavčič, Vipava

> Restavracija Dam, Uroš Fakuč, Nova Gorica

Bib Gourmand

> Gostilna Mahorčič, Rodik

> Etna, Divača

> Ruj, Dol pri Vogljah

> Jožef, Idrija

Posebno priznanje za trajnost

> Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid

> Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Kobarid

> Davide Cresci, Gostilna za Gradom, Koper

The Plate

> Restavracija Calypso, Nova Gorica

> Pikol, Nova Gorica

> Restavracija Rizibizi, Portorož

> Hiša Torkla, Izola

> Gredič, Dobrovo

> Gostilna za Gradom, Koper

> Marina, Izola

> Stara gostilna, Piran

> Sophia, Portorož

> Hiša Krasna, Sežana

> Kendov dvorec, Spodnja Idrija

Dve zvezdici sta po besedah Roševe ta trenutek poštena ocena, “hkrati pa dajeta prostor za razvoj in za to, da postaneš še boljši”. Nad njima so še tri zvezdice, ki označujejo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja.

S po eno zvezdico, ki označuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka, se je okitilo pet slovenskih restavracij: Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Gostilna pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Vila Podvin (chef Uroš Štefelin), Restavracija Dam (chef Uroš Fakuč) in Atelje (chef Jorg Zupan).

Tomaž Kavčič nam je priznal, da je po tihem upal na zvezdico: “Rekel sem, če je pravica, jo bomo dobili. Ne samo zaradi mene, ampak že zaradi mojih staršev in naše tradicije. Predani smo gostinstvu, gost nam je na prvem mestu, vedno pazimo na osnovne sestavine in vrednote, ki jih upošteva Michelin.”

Dve desetletji prizadevanj za vrhunskost se je obrestovalo tudi Urošu Fakuču. “Bilo je nepredvidljivo, ker so tudi ostali kolegi vrhunski. Zaradi tega je bilo težko napovedati, kaj se bo zgodilo, smo pa zelo veseli in ponosni,” nam je povedal.

Pravi trenutek za zvezde

“To je pravi trenutek za zvezdo, a sama zvezda ne bo napolnila miz,” pa meni Kavčič. Po epidemiji se je pokazalo, kako pomemben je bil dolgoletni trud za domačega gosta. “Odkar smo spet odprli gostilno, sem presrečen. Dobili smo odličen odziv slovenskih gostov in to je zame velika nagrada, skoraj tako velika kot Michelinova zvezda.”

Da so zvezdice prišle v pravem trenutku, se strinja tudi Ana Roš: “Zdaj imamo končno črno na belem, da je Slovenija dobra gastronomska destinacija. Šest restavracij naenkrat je dobilo zvezdico, poleg tega pa vem, da je na listi spodaj še toliko kandidatov za zvezdice, da bodo prihodnje leto še velika presenečenja. Resnično je pravi čas, ker gostinstvu in turizmu ta trenutek ni enostavno.”

Predstavniki restavracij, ki so prejele po eno Michelinovo zvezdico: (z leve) Gregor Vrečko, Tomaž Kavčič, Uroš Štefelin, Uroš Fakuč in poslovni partner Jorga Zupana iz ljubljanskega Ateljeja (Foto: STA)

Primorci blestijo tudi v drugih kategorijah

Zvezdice so najbolj zaželena oznaka v Michelinovem vodniku, poleg dobitnikov teh pa ocenjevalci z oznakami Bib Gourmand in Michelinov krožnik v vodniku izpostavijo tudi druge kakovostne restavracije. V vodniku je tako v vseh kategorijah opisanih 52 kakovostnih slovenskih restavracij. Bib Gourmand označuje pristne restavracije, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Pogosto gre za dragulje, ki jih inšpektorji vsako leto odkrijejo na svojih potovanjih. Kar štirje od devetih draguljev, ki so jih inšpektorji odkrili ob pisanju prvega vodnika po Sloveniji, so na Primorskem: to so picerija in restavracija Etna iz Divače, gostilna Ruj iz Dola pri Vogljah, restavracija Jožef iz Idrije in gostilna Mahorčič iz Rodika.

Kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič je bila danes ena od redkih žensk v večinoma moški kuharski družbi. Priznanje, ki ga je dobila, ji pomeni veliko: “Sem kuhar samouk. Priženila sem se v gostilno, ki deluje toliko let kot obstaja Michelinov vodič. Vsa leta je bilo naše vodilo zadovoljen gost. Niti v največjih sanjah si nisem predstavljala, da bom stala na odru tega rdečega vodnika.” Korona kriza jih ni zelo prizadela; domači gostje so se vrnili, takoj ko so bili ukrepi odpravljeni, to pa je bil zanje tudi največji dokaz, da delajo dobro.

Še 37 restavracij, med njimi enajst primorskih, pa si je prislužilo Michelinov krožnik. Ta označuje restavracije, ki predstavljajo velik potencial za destinacijo, saj v njih iz svežih surovin pripravijo dober obrok.

Michelin je izpostavil tudi šest kuharskih mojstrov, ki delujejo v sozvočju z naravo. med njimi so Ana Roš, Ksenija Krajšek Mahorčič in Davide Crisci in koprske Gostilne za Gradom.

“Michelinovi zvezdici za Hišo Franko je veliko, zelo zasluženo, ne nazadnje tudi pričakovano priznanje za izjemno delo in veliko zgodbo naše prvakinje Ane Roš. S svojo ekipo, predanostjo in trdim delom si je že leta nazaj izborila mesto v vrhu svetovne gastronomije, kjer še vedno prepričljivo vztraja,” je danes povedal direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar. “Michelinovi zvezdici sta samo še formalna potrditev Anine kreativnosti in odličnosti Hiše Franko. Njena kuhinja brez zvezdic ni nič manj vrhunska, ampak ljudje smo že tako narejeni, da lažje razumemo, če imamo primerjave, in Michelin zagotavlja primerjave z najboljšimi,” je ilustriral. Prepričan je, da bo priznanje Ani, Kobaridu, Soški dolini in Sloveniji zagotovilo dodatno pozornost na mednarodnem trgu in boljše rezultate po obdobju epidemije. “Čestitam nosilki tega prestižnega naziva in njeni ekipi. Ana dokazuje, da so v naši dolini ljudje na visoki ravni in svoje storitve ponujajo gostom z vsega sveta,” je zadovoljen kobariški župan Marko Matajurc. “To je velika spodbuda za naš turizem, ki bo tudi dvignila nivo ponudbe,” je dodal. Zaradi zvezdice na Zemonu in v Kromberku so veseli tudi v vipavski in novogoriški občini. “V občini smo zelo veseli tega priznanja, pričakovali ga nismo le mi, ampak tudi širši prostor, saj je Tomaževa restavracija že dolgo prepoznavna daleč naokoli. Njemu in ekipi čestitamo in verjamemo, da bo to spodbuda tudi za druge zelo dobre kuharje v Vipavski dolini in za naš turizem,” meni vipavski župan Goran Kodelja. “To je zgodba o uspehu, ki je lahko zgled tudi drugim v naših krajih. Michelinova zvezdica Urošu Fakuču pomeni, da smo v naši občini dobili svetovno znano restavracijo in da zmoremo rezultate na svetovni ravni,” pa pravi novogoriški župan Klemen Miklavič: “Kar tri restavracije v naši regiji so dobile eno od Michelinovih priznanj, kar pomeni, da je celotna regija zaznamovala svetovni kulinarični zemljevid.” AC

Iskalci zvezd večkrat na obisku pri slovenskih gostincih

Mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec ni želel izdati, koliko slovenskih restavracij so Michelinovi inšpektorji oziroma “iskalci zvezd” obiskali. Je pa povedal, da so mnoge med njimi, sploh tiste z najvišjimi nagradami, obiskali večkrat. Preveriti so namreč morali, da je izkušnja gosta konsistentna.

Zatrdil je, da so bili inšpektorji v Sloveniji navdušeni nad živahnostjo, pa tudi potencialom. “Slovenija si resnično zasluži mesto na svetovnem kulinaričnem zemljevidu,” je dejal.

Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, je menila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. “Sigurno je rezultat današnje razglasitve dokaz, da je bila slovenska gastronomija že kar nekaj časa zrela za Michelina,” je izpostavila dejstvo, da je že v prvem letu ocenjevanja zvezdice prejelo kar šest restavracij.

Vsi nagrajeni slovenski kuharski mojstri (Foto: STA)

Pakovo posebej veseli še dejstvo, da nagrajene restavracije prihajajo iz celotne Slovenije, izpostavila pa je tudi prejete trajnostne nagrade, ki jih Michelin ne podeli vedno. Spomnila je, da bo Slovenija Evropska gastronomska regija 2021 ter da kulinarično ponudbo STO vključuje tudi v shemo zelenega turizma Slovenia Green.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zatrdil, da je slovenski turizem po epidemiji covida-19 pripravljen znova pozdraviti turiste z vsega sveta. "Michelinove zvezdice so še dodaten razlog za obisk naše čudovite države," je dejal. "To je krona vsega, kar smo v slovenskem gostinstvu dosegli doslej," je menil Počivalšek.


Najbolj brano