Miklavič in Ziberna simbolično odstranila ovire na meji med Goricama

“Mreže niso instrument za reševanje naših težav,” je danes ob simbolični odstranitvi ograje na meji poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič. Ograjo na Trgu Evrope so sicer odmaknili ljudje že v petek zvečer, del nje, skupaj s predmeti, s katerimi so jo tri mesece okraševali, pa bo šel v muzej.

Simbolični prerez ločevalnega traku na mejnem prehodu na 
Erjavčevi ulici Foto: Leo Caharija
Simbolični prerez ločevalnega traku na mejnem prehodu na Erjavčevi ulici Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Župana Nove Gorice in Gorice Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna naj bi danes zjutraj slavnostno, pred fotoaparati in kamerami odstranila ograjo na Trgu Evrope, ki je tri mesece ločevala Gorici in njune prebivalce. A so ljudje ograjo na trgu premaknili in s tem odprli trg že v petek zvečer, v soboto in nedeljo, ko se je sprostilo prehajanje meje za prebivalce Furlanije - Julijske krajine, pa so zahodni sosedje že množično prihajali čez mejo, ni jih bilo malo, ki so prihajali tudi čez Trg Evrope. Čez tisti trg, ki je v treh mesecih, ko ga je sekala ograja, odigral dvojno vlogo: bil je simbol delitve, zaradi druženja ljudi ob njej pa sočasno simbol in katalizator sodelovanja in sožitja ob meji.

Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna ob prerezu traku, ki simbolizira umik ograje z meje med mestoma. Foto: Leo Caharija

“Ne politiki, mrežo so odstranili ljudje”

“Če so v prejšnjih letih odstranjevali mreže politiki, so jo zdaj ljudje. To pomeni, da so jasno sporočili, da živimo skupno čezmejno realnost, kamor mreže ne sodijo. Ljudje sporočajo: mreže niso več instrument za reševanje naših problemov,” je ob srečanju s kolegom Ziberno, pripadniki civilne zaščite in drugih služb na mejnem prehodu na Erjavčevi ulici poudaril Klemen Miklavič. “Zato je današnje dejanje zgolj simbolično,” je pritrdil. In spomnil, da je goriško čezmejno območje tri mesece doživljalo pretres, čezmejno življenje je zastalo, “mreža je zarezala v življenja ljudi, vsakdanja opravila, odnose, prijateljstva, sorodstva. Danes je zaživelo ponovno življenje”. Poudaril pa je, da bo to obdobje pustilo gospodarske posledice, ki se bodo pokazale v prihodnjih mesecih.

Kako ga bo Goriška prebrodila in ali ji bo država priskočila na pomoč, je za zdaj težko reči. Direktor Intra Lightning Marino Furlan, predstavnik pobude Rešimo Goriško!, je zmeren optimist. “Od vlade in opozicije imamo pozitivne odzive, mislim, da so zelo dobro razumeli težave. Mislim, da gredo stvari v smer, da bo, v kolikor bo res potrebno, vlada priskočila na pomoč obmejni regiji,” je dejal.

Mejni prehod na Erjavčevi (foto: Leo Caharija)

Če odžagaš dve nogi, miza pade

Evropa se, vsaj na začetku, ni izkazala, pa je poudaril goriški župan Ziberna, obe državi tudi ne. “Ko so uvajali ukrepe, bi morali italijanska oblast v Rimu in slovenska v Ljubljani bolj razmisliti, na našem teritoriju preveriti, kakšne bodo posledice takšnih odločitev,” je dejal. V nasprotju s tem je bilo sodelovanje med občinama in institucijami ob meji odlično, je dodal. In v svojem slogu poudaril: “Smo miza s štirimi nogami: dve sta v Italiji in dve v Sloveniji. Če dve odžagaš, miza ne stoji več!”

Mreža je torej danes šla, upati je, da za vedno in ne le začasno, v zgodovino. Kot spomin na eni in kot eksponat na drugi strani. Predmete, s katerimi so Goričani v teh mesecih “krasili” ločevalno grajo na trgu, bodo shranili v Goriškem muzeju. “Še nekaj časa jih bomo pustili tu, da bodo ljudje videli, kaj se je dogajalo, kasneje pa bodo dobili mesto v muzeju,” je potrdil kustos Goriškega muzeja David Kožuh, ki sta mu župana simbolično predala olepšan prometni znak “prepoved prehoda”.


Najbolj brano