Maske v praksi: popolna zmeda

Že ob rahljanju omejitvenih ukrepov zaradi epidemije smo si vsi želeli čim prej spet običajno življenje. Preklic epidemije je sprostil prepovedi, ki so korenito posegale v zasebno svobodo. Zato je večina preslišala opozorila stroke, vlade in politike, da so maske še naprej obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, ko ni možno zagotavljati varnostne razdalje.

Prav to določilo pa ustvarja veliko zmedo. Ta pristavek o varnostni razdalji je kriv, da si ljudje razlagajo sicer obvezno nošenje mask kot prosto izbiro. Zato jih ne nosijo v trgovskih centrih in drugih zaprtih prostorih in se sklicujejo na varnostno razdaljo. So pa vsi še vedno disciplinirani, ko gredo v lekarno in zdravstveni dom in dosledno vsi nosijo maske! Na to jih opozarjajo že letaki na vhodu in zaposleni. Ob tem nekateri priznavajo, da uporabijo masko že iz strahu pred okužbo, saj obstaja možnost, da prihajajo tjakaj tudi bolni, okuženi s covidom-19!

Mnogi delijo prostore na tiste, kjer maske dosledno uporabijo, in na one, kjer mask zavestno ne nosijo.

Tako mnogi delijo prostore na tiste, kjer maske dosledno uporabijo, in na one, kjer jih zavestno ne nosijo; denimo v trgovskih centrih in na bencinskih servisih. Celo v avtobuse vstopa vse več potnikov brez maske in jih morajo nanjo opozoriti šoferji. Za kar, tudi to določa omenjeni predpis, so dolžni skrbeti zdravstveni inšpektorji. Ti pravijo, da ukrepajo na podlagi prijav, teh pa od konca epidemije dalje niso prejeli. Kaže, da inšpektorji sami pač ne hodijo na teren. Ali niti zasebno ne v trgovske centre? So slepi za zmedo, ki nastaja? Saj ni treba takoj pisati kazni! Zadoščalo bi že, če bi se sploh pojavili in bi ljudi opozarjali. Tako bi vsi kmalu dojeli, da so maske prav zares še vedno obvezne, pa če nam je to všeč ali ne. In tudi, da navedba o varnostni razdalji ni edino merilo. Kar je zdaj, ko se okužbe znova pojavljajo pri nas in v soseščini, toliko pomembneje.

Prav to ohlapno določilo je zakrivilo že kup nerodnosti. Tudi ministru Gantarju se je zareklo, da ne bo nihče kaznovan, če bo v trgovini ohranjal razdaljo in bo brez maske. Kar je res in prijazno. Postaja pa toliko bolj nevarno prav zdaj, ko prihajajo turisti z vseh koncev, domačini pa namerno ne nosijo mask, hkrati se vsi gnetejo v vseh vrstah, pred vsemi blagajnami. To pa je lahko na pragu turistične in kopalne sezone kot naročeno za virus, da se spet začne širiti. In nas znova ohromi.


Preberite še


Najbolj brano