Zdravljenje z elektrogensko terapijo

Z novo elektrogensko terapijo uspešno zdravimo nekatera rakasta obolenja. Ker z njo vzpodbujamo imunski sitem v boju proti raku, gre za uspešno sistemsko zdravljenje, ki v primerjavi s klasično kemoterapijo ne povzroča neželenih stranskih učinkov, ki lastnike odvračajo od zdravljenja.

Z metodo genskega elektro prenosa (ang. gene electrotransfer - GET) ali elektrogensko terapijo s pomočjo električnih pulzov v celice vnašamo delčke dednega zapisa, ki v organizmu vzpodbujajo imunski sistem k tvorbi večjih količin snovi, za katere vemo, da preprečujejo napredovanje raka. Tako terapija deluje na celoten organizem in omogoča zdravljenje samih tumorjev kot tudi njegovih zasevkov kjerkoli v telesu.

Poleg tega je cilj takega zdravljenja tudi preprečevanje napredovanja tumorja in zmanjšanje možnosti njegove ponovitve. Metodo je mogoče uporabiti samostojno, še pogosteje in učinkoviteje pa jo uporabljamo v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja, predvsem kirurškega in elektrokemoterapije. Z dosedanjimi kliničnimi raziskavami, ki jih na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani izvajamo že dobro desetletje, smo uspeli dokazati varnost in predvsem učinkovitost takega načina zdravljenja.

V veterinarski medicini metodo uspešno uporabljamo za zdravljenje različnih malignih tumorjev pri psih. Živali zdravljenje odlično prenašajo.

Sama izvedba zdravljenja je relativno preprosta in poteka v kratki splošni anesteziji. V tumorsko tkivo ali njegovo neposredno bližino vbrizgamo pripravek, ki vsebuje želen dedni zapis, in po petih minutah na površini tumorja sprožimo še električne pulze ustrezne jakosti. S tem omogočimo vstop laboratorijsko pripravljenega delčka dednega zapisa, ki kot rečeno vzpodbudi proizvodnjo določenih snovi, ki jih sicer v manjših količinah proizvaja tudi imunski sistem živali ali človeka, vendar količina tega ne zadošča za preprečitev nastanka tumorja. Zakaj ne moremo uporabiti kar samih končnih produktov? V preteklih raziskavah so ugotovili, da se te snovi iz telesa izločijo izjemno hitro, zato je njihov učinek kratkotrajen, poleg tega pa je v terapevtskih odmerkih za organizem zelo toksičen.

Pred uvedbo GET v klinične raziskave na pacientih je bila varnost metode in uspešnost dokazana na tumorjih pri miškah, skoraj sočasno pa so to dokazali tudi pri ljudeh s kožnimi metastazami malignega melanoma.

V veterinarski medicini metodo uspešno uporabljamo za zdravljenje različnih malignih tumorjev pri psih. Največ izkušenj imamo s kožnimi tumorji in tumorji ustne votline, kjer smo dokazali, da je kombinacija elektrokemotearpije z GET učinkovitejša kot le lokalno zdravljenje.

Živali zdravljenje odlično prenašajo. Podobno kot pri elektrokemoterapiji se po zdravljenju sprva pojavi vnetna reakcija, nato tumorske celice odmrejo, kar se kaže kot razpad tumorskega tkiva. Pri večjih tumorjih tako odmrlo tkivo po potrebi v času odmiranja kirurško odstranimo. Ko odmrejo vse tumorske celice, pa se področje spontano zaceli.

Kljub že dokazanim učinkom pa so naše raziskave usmerjene v izboljšave. Še vedno ni povsem dorečeno, kolikšna je še varna količina delčka dednega zapisa, ki hkrati zagotavlja tudi najboljši odgovor na zdravljenje, kolikokrat in kako pogosto bi zdravljenje morali ponoviti, da bi dosegli trajni učinek.

Kolegi na številnih področjih sodelujemo tudi pri razvoju ustrezne opreme, s katero bo mogoče tak način zdravljenja uporabiti tudi na tumorjih, ki so težko dostopni, na primer na različnih notranjih organih. Poleg tega lahko danes v laboratoriju pripravimo različno oblikovane delčke dednega zapisa, ki nosijo zapise za različne snovi, za katere vemo, da sodelujejo v obrambi pred tumorji in ki bi jih v prihodnosti lahko uporabili glede na določeno vrsto tumorja.

Naše raziskave torej dajejo upanje, da bomo morda v prihodnosti lahko poleg sistemske kemoterapije, ki jo pogosto spremljajo številni neželeni stranski učinki, uspešno zdravili rakasta obolenja na živalim prijaznejši način, bolj ciljano in končno uspešneje.


Najbolj brano