Število odpuščanj že strmo rase

Gospodarstvo Krasa in Brkinov je zaprtje meje še posebej prizadelo, so prepričani kraški in brkinski podjetniki in obrtniki. Obeti za prihodnost niso svetli, na sežanski zbornici ocenjujejo, da bi se lahko število brezposelnih oseb v regiji dvignilo za 1500. Zato so na državo naslovili pobudo za posebno obravnavo tega območja.

Pred tremi tedni so se sežanski podjetniki srečali z vodstvom 
Obrtne zbornice Slovenije ter župani Krasa in Brkinov. Vsi skupaj 
se strinjajo, da bi morala vlada upoštevati večjo prizadetost 
gospodarstva na tem območju zaradi navezanosti na italijanski 
trg. Foto: Helena Race
Pred tremi tedni so se sežanski podjetniki srečali z vodstvom Obrtne zbornice Slovenije ter župani Krasa in Brkinov. Vsi skupaj se strinjajo, da bi morala vlada upoštevati večjo prizadetost gospodarstva na tem območju zaradi navezanosti na italijanski trg. Foto: Helena Race

KRAS, BRKINI > Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Sežana so ob podpori županov in županij ter Obrtno podjetniške zbornice Slovenije na gospodarsko ministrstvo naslovili pobudo za posebno obravnavo in umestitev Krasa in Brkinov med posebna območja za sanacijo posledic škode v gospodarstvu zaradi pandemije. Število brezposelnih oseb se je v zadnjih mesecih povzpelo za 39,3 odstotka, so sporočili na sežanskem uradu za delo. Ob koncu februarja je bilo v štirih občinah registriranih 697 oseb, konec maja pa že 915, kar pomeni, da se je število brezposelnih povečalo za 258. Med marcem in majem se je v evidenco urada prijavilo 357 oseb, kar je za 196 oseb več kot v istem obdobju lani. Med njimi je bilo največ starih med 30 in 39 let, kar 115.

Želijo si posebne obravnave

Obeti za prihodnost kraškega in brkinskega gospodarstva niso rožnati, je prepričana direktorica sežanske zbornice Klementina Križman. V gospodarskem sektorju je zaposlenih 90 odstotkov aktivnega prebivalstva, od tega je kar 15 odstotkov registriranih kot samostojnih podjetnikov. “Največji upad poslovanja doživljajo ponudniki storitev, saj so ti zelo vezani na italijanski trg. Mednje sodijo kozmetični in frizerski saloni, avtomehaniki, vulkanizerji, gostinci, ...” pojasnjujejo na zbornici.

Največ povpraševanja po inštruktorjih gibalnih dejavnosti

Od marca do konca maja so delodajalci vendarle povpraševali po nekaterih poklicih tudi na območju štirih kraško-brkinskih občin. Največ so iskali inštruktorje in druge voditelje prostočasnih gibalnih dejavnosti - takih oglasov je bilo kar 15. Iskali so tudi strokovnjake za socialno delo in svetovanje (13) ter voznike težkih tovornjakov in vlačilcev (11).

Udarec so tudi industrijske dejavnosti, ki so povezane z avtomobilsko industrijo in igralništvom, poleg tega bodo tudi občinski proračuni prizadeti zaradi upada koncesijskih dajatev od prirejanja iger na srečo in turistične takse.

To potrjujejo tudi številke iz sežanskega urada za delo. V predelovalnih dejavnostih je delo izgubilo 68 oseb, v gostinstvu 53, v sektorju trgovine, vzdrževanje in popravila motornih vozil 47, v drugih poslovnih dejavnostih pa 41 oseb.

257 oseb se je med marcem in majem prijavilo na sežanski urad za delo, kar je za 196 oseb več kot v istem obdobju lani

Na sežanski zbornici ocenjujejo, da bi utegnilo na območju Krasa in Brkinov službo v naslednjih mesecih izgubiti kar 1500 ljudi, kar predstavlja deset odstotkov delovno aktivnega prebivalstva.

“Vse to so razlogi, da smo po zgledu Pokolpja vladi predlagali, naj regiji pomaga in omogoči gospodarski razvoj,” je zato pojasnila Križmanova. Želijo si subvencij za spodbujanje investicij, ugodnih kreditov za investicije, subvencij za zagon in ohranitev podjetij, mikrokredite, promocijo problemskega območja z visoko brezposelnostjo ter vzpostavitev podjetniških inkubatorjev.

Odgovora iz Ljubljane zaenkrat še niso prejeli.

Težave gospodarstva podobne povsod ob meji

O posledicah, ki jih je primorsko gospodarstvo utrpelo v času ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 zaradi zaprtja meje z Italijo, so pred enim tednom govorili tudi v državnem svetu, je pojasnil predstavnik lokalnih interesov v državnem svetu Davorin Terčon. “Posvet je bil sklican na pobudo goriških podjetnikov, a smo razpravo razširili na celotno Primorsko, saj so težave, vsaj na Krasu in v Brkinih, ker temelji na malem gospodarstvu in igralništvu, precej podobne kot na Goriškem. Zavzemam se, da bi pomoč države prejele tiste regije, ki jo potrebujejo, in ne bi pomoči delili kar povprek,” je povedal Terčon. O isti temi naj bi v drugi polovici meseca razpravljal pristojni odbor, zaključki pa bodo predvidoma predstavljeni državnemu svetu na začetku julija. “Takrat bo tudi razprava v državnem svetu, na kateri bom lahko predstavil tudi zahteve kraških in brkinskih podjetnikov.”

Da si Kras in Brkini zaslužijo posebno obravnavo, se strinja tudi poslanec SAB v državnem zboru Marko Bandelli. “Vendar se bojim, da vlada izjem ne bo delala. Sam sem kritičen do predvidenih ukrepov za pomoč gospodarstvu, saj so namenjeni predvsem velikim podjetjem, malo gospodarstvo, na katerih pa temelji gospodarstvo Krasa in Brkinov, pa od njih ne bo imelo veliko.”


Najbolj brano