Nori vsakdan od nas terja visok davek

Gabor Maté, mednarodno priznan upokojeni kanadski zdravnik, po rodu Madžar, v poljudnoznanstveni uspešnici Ko telo reče ne razkriva, kako skriti stres vpliva predvsem na področje dobrega počutja in zdravja. Pojasnjuje, kako na nešteto nezavednih načinov ljudje sami pripomorejo k nastanku bolezni.

Gabor Mate:   Ko telo reče ne $@   
prevedla Jedrt Lapuh Maležič, 
Primus, 361 strani, 
cena: 27 evrov
Gabor Mate: Ko telo reče ne $@ prevedla Jedrt Lapuh Maležič, Primus, 361 strani, cena: 27 evrov 

Že dolgo je znano, da je eden največjih izzivov sodobne družbe stres. Vsak se z njim spopada na drugačen način, kako pa predvsem skriti stres iz nezavednih vzorcev vpliva na zdravje, v svoji knjigi Ko telo reče ne pojasni zdravnik Gabor Maté, priznani strokovnjak na področju odvisnosti, travme, stresa in razvoja v otroštvu.

Knjigo s podnaslovom Skriti stres terja davek, ki jo je v slovenščino prevedla Jedrt Lapuh Maležič, oblikujejo znanstveni dokazi o vplivu stresa na zdravje in posamezni primeri, ki so ilustrativno zaznamovali avtorjevo bogato 40-letno zdravniško prakso.

Zaradi svojih ugotovitev in drugih knjižnih uspešnic je že vrsto let v uteho vsem, ki iščejo razumljive odgovore na zahtevna vprašanja.

V svoji zadnji knjigi predstavi, kako na nešteto nezavednih načinov ljudje sami pripomorejo k nastanku bolezni, ki zaznamujejo sodobnega človeka 21. stoletja.

Zunanji svet duši notranjega

Hiter življenjski tempo narekuje vse večjo storilnost, potrošništvo pa prerašča v obsedenost, v kateri ljudje dokazujejo materialno vrednost sebi in svetu. Vse bolj osredotočeni na zunanji svet enostavno spregledajo trenutek, ko se usedejo na ta zlovešči vrtiljak, ki se ne ustavi, da bi zajeli sapo, si odpočili, zadihali in preverili sledi, ki jih puščajo za seboj. Te navadno govorijo, da gredo ljudje prepogosto čez sebe, svoje zmožnosti in potrebe. Na telesu se to kaže v obliki kronične utrujenosti, bolečin, oslabelega imunskega sistema, tesnobe, anksioznosti, stalne živčne napetosti ...

Avtor ugotavlja, da je zunanji svet preplavil notranjega v sleherniku, zato človek navadno ne sliši klica na pomoč, ki se oglaša iz njega. Zato pride v konflikt s svojim telesom, saj ga neusmiljeno izrablja, da doseže neštete, tudi nemogoče cilje, nikoli mu pa zares ne prisluhne. Kot trdi avtor, človek svoja čustva navadno tlači tako dolgo, dokler ne najdejo načina, da se izrazijo. Stresu so najbolj izpostavljeni tisti, ki ne znajo postaviti lastnih meja.

Čustva so jezik telesa, in ko posameznik izgubi stik s svojim telesom, spregleda znake, ki jih telo prevaja iz čustev. Tako tlači svoja čustva in jih odriva v nezavedno. Pripravljanje te knjige je bilo tudi za avtorja notranje raziskovanje načinov, kako je sam potlačil svoja čustva. V knjigi pojasni, kako to uničuje obrambni mehanizem in posledično tudi zdravje.

Z zavedanjem do zdravja

Najpomembnejše zdravilo v današnji družbi je po njegovem mnenju zavedanje. V življenjski dirki telo prej ali slej izstavi račun v obliki zdravstvenih težav. Tedaj se ljudje le ustavijo, a to ni dovolj, saj se bodo težave znova pojavile. Zavedanje sebe in položaja, v katerem so se znašli, jih bo odrešilo stresa in vseh drugih težav, ki jih ta povzroča. Omogočilo jim bo, da presežejo uničujoče vzorce in izberejo drugačno pot. Ta naj bo bolj usklajena z resničnimi potrebami in zmožnostmi.


Najbolj brano