V Postojni zaživela javna izposoja koles

Postojnčanom in obiskovalcem je od včeraj na voljo 64 javnih koles, ki si jih lahko izposodijo na sedmih točkah v mestu. Občina je sistem izposoje vzpostavila s 293.000 evrov vrednim projektom Posbikes. Z njim želi spremeniti potovalne navade občanov in prometno razbremeniti mestno jedro.

S kolesi so se včeraj, ko je dež ponehal, prvi zapeljali člani 
občinskega štaba civilne zaščite z županom Igorjem Marentičem in 
tako simbolično obeležili konec težkega obdobja. Foto: Veronika Rupnik Ženko
S kolesi so se včeraj, ko je dež ponehal, prvi zapeljali člani občinskega štaba civilne zaščite z županom Igorjem Marentičem in tako simbolično obeležili konec težkega obdobja. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “S kolesi dopolnjujemo javni prevoz Furman in spodbujamo trajnostno mobilnost,” poudarja koordinatorka projekta Maja Piškur, ki si zato želi, da bi bil sistem izposoje dodatna spodbuda občanom, ki še ne kolesarijo ali nimajo lastnega kolesa, za večjo fizično aktivnost in za uporabo kolesa za opravke, morda tudi pot v šolo ali na delo, s čimer bi mestno jedro prometno razbremenili.

Kmalu nove postaje

Kolesa so na voljo na bolj obljudenih lokacijah po mestu ali v bližini postajališč mestnega avtobusa: pri pošti, zdravstvenem domu, v Kidričevem naselju, na Pivški ulici, pri Ticu, na železniški postaji in pri Notranjskem muzeju. Mrežo nameravajo razširiti s še petimi postajami (v Stari vasi, pri Livu, v severnem delu mesta blizu Ljubljanske ceste, pod Sovičem in pri Postojnski jami). Pri tem računajo na razpise Ekosklada in LAS.

64

koles, polovica od tega električnih, je na voljo za izposojo na

Občina je s pomočjo izvajalca, podjetja MM Ibis, postaje s terminali za izposojo koles po zgledu drugih slovenskih mest sicer vzpostavila že pred pol leta, a so si v tem času kolesa lahko izposodili le testni kolesarji. Medtem je že zaživela tudi spletna stran z vsemi informacijami.

Za sezono 25 evrov

Uporabnik se mora najprej registrirati na spletni strani posbikes.si, osebno v TIC, na terminalu ali prek mobilne aplikacije mobilni.si. Na postaji pa si nato kolo izposodi na terminalu s pomočjo kartice oziroma z uporabniškim imenom in geslom ali s pomočjo mobilne aplikacije. Izbira lahko med različnimi paketi (najdražji, sezonski za navadno in električno kolo stane 25 evrov in omogoča izposojo po 14 ur tedensko). Možno pa je tudi koriščenje sistema po porabi (za najmanj dva evra za dve uri), pri čemer je pogoj registracija v sitem. Kolo si lahko uporabnik izposodi in ga vrne na katerikoli postaji.

Postojnska občina je sistem izposoje kot prva v regiji vzpostavila v okviru projekta Posbikes, s katerim je uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti. Za 293.000 evrov vreden projekt, ki poleg vzpostavitve sistema in nabave koles vključuje tudi triletno upravljanje in vzdrževanje, bo prejela 60 odstotkov evropskega kohezijskega denarja.

Na občini upajo, da bodo občani novo pridobitev izkoristili in jo tudi spoštovali in da ne bo tarča vandalizma. Računajo pa tudi na turiste, zato so sistem vzpostavili tudi v angleščini, nemščini in italijanščini.


Najbolj brano