Sezona lova se je začela

Protesti v ZDA, uperjeni proti policijskem nasilju in umoru Georgea Floyda, so pokazali, kako demokratični principi, za katere smo verjeli, da jih nihče in nikoli ne more spodnesti, enostavno izpuhtijo. Organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito novinarjev, že desetletja opozarjajo na države, v katerih je opravljanje novinarskega poklica povezano s tveganjem fizičnih napadov in umorov. Verjetno nobena od njih ni mogla predpostavljati, da bodo novinarji tako množično zlorabljeni, kot se je zgodilo v državi, ki zase trdi, da je svetilnik demokracije.

Novinarja CNN so policisti sredi javljanja v živo aretirali, kljub temu da je pokazal svojo novinarsko izkaznico. Ni se upiral, spoštljivo je spraševal, kaj je razlog za aretacijo. Gledalci so lahko v živo, dolgih šest minut, opazovali, kako poteka zatiranje medijskih svobod. Aretacijo je prek televizijskih zaslonov gledal tudi guverner zvezne države, v kateri se je to dogajalo, ki je potem poklical direktorja televizijske družbe, za katero novinar dela, se opravičil in novinarja so izpustili. Novinarja nemškega Deutsche Welle so sredi vklapljanja v oddajo policisti pregnali z uporabo solzivca. Nemške oblasti so se na to dejanje ostro odzvale.

Vsa pričevanja, posneta na kamero ali na telefon, kažejo eno in isto: policijsko nasilje je bilo načrtno usmerjeno proti novinarjem in njihovem delu.

Novinarka Los Angeles Timesa, ki je poročala z vojnih območjih, je povedala, da takšnega načrtnega napada na medije ni doživela nikoli do sedaj. Znani režiser dokumentarnih filmov je na protestih v New Yorku posnel policista, ki mu je brez opozorila iz neposredne bližine vrgel solzivec v obraz. Kamera je vse to ujela v objektiv. Fotografinja nekega ameriškega časopisa je posnela, kako je policist namerno izstrelil gumijasti naboj v njeno smer. Ostala je slepa na eno oko. Lista je dolga. Vsa pričevanja, posneta na kamero ali na telefon, kažejo eno in isto: policijsko nasilje je bilo načrtno usmerjeno proti novinarjem in njihovem delu.

Če politiki na vodilnih položajih novinarje in njihovo delo leta in leta omalovažujejo in blatijo, če medije označujejo za sovražnike ljudstva, če lažejo in manipulirajo, potem je bilo vprašanje časa, kdaj se bo začela sezona odprtega lova na novinarje. “Lepe duše”, ki so enako leta in leta širile mantro, da je sovraštvo cena, ki jo moramo plačati za svobodo izražanja, in da sovražne besede nikoli ne proizvajajo sovraštva, bodo spet in spet našle sto in en razlog, zakaj se to dogaja. Verjetno so si novinarji sami krivi, da so bili napadeni? Ali pa bi morali namesto novinarstva opravljati propagando in bi s tem bili na varni strani policijske palice?

Mogočno medijsko inštitucijo, kot je New York Times, pretresa škandal ob objavi komentarja republikanskega senatorja iz Arkansasa Toma Cottona. Odstopil je urednik mnenjskih strani časopisa, a šele po tem, ko so se uprli zaposleni in številni bralci. Razlaga, kaj se je dogajalo in zakaj je do objave prišlo, ni vredna časopisa takšnega slovesa in zgodovine. Urednik naj ne bi sam prebral mnenja in je do objave prišlo brez njegove vednosti. Ali lahko časopis objavi prav vsako mnenje? Tudi takšno, ki ne temelji na dejstvih in je namenjeno izključno šokiranju in izzivanju nasilja? Maske so padle (razen tistih, ki jih nosimo za zaščito proti širjenju novega koronavirusa). Tisti, ki so služili s prodajo sovraštva, bodo morali izstaviti račun javnosti.


Preberite še


Najbolj brano