Obalna mesta bo povezala ladjica

V poletni sezoni bo ob sobotah in nedeljah zaživela ladijska linija, ki bo dvakrat dopoldne in dvakrat popoldne povezovala Ankaran, Koper, Izolo in Piran. Nekaj potnikov bo s sabo na ladjico lahko vzelo tudi kolo, prevoz pa bo brezplačen. Namen projekta je spodbujati trajnostno mobilnost in vzpostavljati intermodalne storitve potniškega prometa.

V poletnih mesecih se bo vsak konec tedna mogoče štirikrat na 
dan zapeljati  med Ankaranom in Piranom s postankoma v Kopru in 
Izoli z barko Zlatoperka ( na fotografiji).
V poletnih mesecih se bo vsak konec tedna mogoče štirikrat na dan zapeljati med Ankaranom in Piranom s postankoma v Kopru in Izoli z barko Zlatoperka ( na fotografiji).  

ISTRA > Letošnje poletje bo turistično ponudbo mest ob slovenski obali obogatila posebna potniška ladijska linija. Potniki se bodo po urniku vsako soboto in nedeljo od 8. do 20. ure na ladjo lahko vkrcali v Ankaranu (na pomolu pri kampu v resortu Adria Ankaran), Kopru (zunanja obala ob parkirišču na Ukmarjevem trgu), Izoli (pomol pred hotelom Marina) in Piranu (pristanišče na pomolu pri rdečem svetilniku). Prevozi bodo potekali 15 koncev tedna zapored, in sicer od konca junija do konca septembra.

Kot pravi Heidi Olenik iz Regionalnega razvojnega centra Koper, ki je tudi partner projekta, je ladja Zlatoperka registrirana za 70 potnikov. “Prevoznik bo upošteval veljavna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za javni ladijski potniški promet, kar med drugim pomeni, da morajo biti zaposleni in potniki ob vstopu na plovilo brez znakov okužbe dihal, in da se upošteva priporočena varnostna razdalja,” pojasnjuje sogovornica. Storitev bo izvajalo podjetje Ribištvo in prevoz potnikov Sandi Radolovič s.p.

Spodbude tudi za kolesarjenje

Brezplačni ladijski prevozi so pilotna aktivnost projekta CROSSMOBY, program sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, ki ga delno sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Aktivnost brezplačnih ladijskih prevozov, ki je z davkom vredna 33.100 evrov, je le ena izmed aktivnosti za pospeševanje intermodalnih in trajnostnih storitev potniškega prometa. Na Krasu, denimo, pravkar postavljajo sistem za avtomatizirano izposojo električnih koles, tako imenovan “Bike sharing na Krasu”. Regionalni razvojni center Koper pa namerava tudi letos vzpostaviti brezplačno avtobusno linijo za prevoz potnikov in koles, tako imenovano storitev “KoloBus”, ki bo vozila med Koprom in Krasom. Ta bo potekala poleti in jeseni.

Na ladji bo tudi vsaj pet nosilcev za kolesa, ki jih bodo potniki lahko brezplačno uporabljali po sistemu “prvi pride, prvi melje”. “Vnaprejšnje rezervacije sedišč na ladji, kakor tudi nosilcev za kolesa, ne bodo možne,” dodaja Olenikova.

Prevozi bodo potekali 15 koncev tedna zapored, in sicer od konca junija do konca septembra.


Najbolj brano