Brez proslav, a kot “zvezde” v filmu

Praznovanje dneva policije (27. junija) bo letos drugačno kot običajno. Namesto tradicionalnih proslav tokrat na osmih policijskih upravah zaradi spremenjenih okoliščin stavijo na promocijske in preventivne akcije. V Kopru so se mimoidoči lahko fotografirali s policijskim čolnom, v Novi Gorici pa so pripravili trening varne vožnje z motornimi kolesi.

Mimoidoči so se v Kopru lahko fotografirali s policijskim čolnom v 
ozadju. Foto: PU Koper
Mimoidoči so se v Kopru lahko fotografirali s policijskim čolnom v ozadju. Foto: PU Koper

NOVA GORICA, KOPER > “Policisti bomo dan policije letos obeležili tako, da svoj čas in pozornost namenimo ljudem in jim olajšamo ali polepšamo dan,” je pojasnila Vesna Drole z generalne policijske uprave (GPU).

Ob morju na temo pomorske policije

Zato so se odločili tudi za pripravo krajšega filma, ki ga bo policija predvajala na družbenih omrežjih in spletni strani policije. V njem bodo prikazali promocijske in preventivne akcije, ki so jih maja in junija pripravile policijske uprave. “Vsaka uprava bo h krajšemu video posnetku prispevala tematiko oziroma dogodek, ki je značilen za določeno območje,” je dodala.

Boljša statistika kot lani

Letos so policisti PU Nova Gorica do vključno 4. junija obravnavali 279 prometnih nesreč. “Gre za statistični upad v primerjavi z letoma 2019, ko smo obravnavali 334, in 2018, ko smo zabeležili 331 prometnih nesreč,” pojasnjuje Dean Božnik.

V prvih petih mesecih tega leta je umrl italijanski voznik motornega kolesa v nesreči v Goriških brdih, šest udeležencev motorističnih nesreč pa se je huje poškodovalo. Lažje so se poškodovali trije vozniki motornih koles. Lani sta v 17 motorističnih nesrečah v istem obdobju umrla dva motorista, leto prej pa je v 23 nesrečah življenje izgubil en motorist.

“Na koprski policijski upravi smo dogodek pripravili na temo morja in pomorske policije,” je povedala Anita Leskovec, njihova predstavnica za odnose z javnostmi. Mimoidoči so se zadnjo majsko soboto lahko fotografirali ob modrem srcu na koprski promenadi s policijskim čolnom v ozadju.

V Novi Gorici so policijski inštruktorji delili nasvete za varno vožnjo, motoristi pa so se preizkusili na poligonu. (Foto: PU Nova Gorica)

Boštjan Herega

komandir PPP Nova Gorica

“Namen našega dogodka je bil, da motoristom prikažemo varno vožnjo in tako pripomoremo k zmanjšanju števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.”

V Novi Gorici pa so minulo soboto priredili preventivni dogodek. “Izbrali smo temo voznikov motornih koles in s tem povezane problematike hujših prometnih nesreč, ki so za naše območje v poletnih mesecih značilne že vrsto sezon,” je dodal Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi na novogoriški policijski upravi.

Novogoriški policisti in motoristi so se v soboto z jeklenimi konjički podali tudi na vožnjo do Kobarida. (Foto: PU Nova Gorica)

Na Goriškem za varnost motoristov

Na postaji novogoriške prometne policije so prometni policisti, ki so tudi inštruktorji za varno vožnjo motornih koles, članom različnih severnoprimorskih moto klubov svetovali o varni vožnji. Udeležili so se ga člani OK Riders, MK AMD Gorica, MK Kavalir iz Šempetra pri Gorici in MK Soča. Motoristi so se nato z motornimi kolesi preizkusili na kratkem treningu varne vožnje na poligonu, nato pa so se s policisti motoristi odpravili na vožnjo od Šempetra pri Gorici skozi Solkan, mimo Kanala do Tolmina in naprej do Kobarida, od koder so se vrnili v Novo Gorico.

Novogoriški policisti in motoristi so se v soboto z jeklenimi konjički podali tudi na vožnjo do Kobarida. (Foto: PU Nova Gorica)

“Namen našega dogodka je bil, da motoristom prikažemo varno vožnjo in tako pripomoremo k zmanjšanju števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Med udeleženci teh so prepogosto vozniki motornih koles,” je po dogodku povedal Boštjan Herega, komandir novogoriške prometne policijske postaje.

“Letošnja statistika se je prav na tem področju slabo začela, saj kot edino dosedanjo smrtno žrtev na cestah novogoriške policijske uprave beležimo italijanskega motorista, ki se je januarja ponesrečil v Brdih. Sicer pa je statistika v tem času veliko boljša kot lani, k čemur so pripomogli tudi ukrepi za zmanjšanje širjenja novega koronavirusa v prejšnjih mesecih,” je sklenil komandir.

Vsi udeleženci obeh primorskih dogodkov so promocijske in preventivne aktivnosti policije pozitivno sprejeli in upajo, da jih bodo na upravah pripravili tudi tudi v prihodnje. Sklepno dejanje bo skupni film, ki ga bodo na spletni strani in družbenih omrežjih policije “zavrteli” 27. junija, na dan policije.


Najbolj brano