Luški denar za nova okna, vrata in fasade

Na razpis za nepovraten denar za naložbe, s katerimi bodo omilili vpliv pristaniške dejavnosti, predvsem hrupa, je prispelo več kot 250 vlog. Večinoma si ljudje želijo zamenjave stavbnega pohištva, obnove fasadnega ometa in izolacije strešne ali podstrešne konstrukcije.

Ker je Luka Koper z vsemi svojimi pristaniškimi dejavnostmi zelo 
vpeta v mesto, bo vsako leto prispevala denar za omilitev težav, s 
katerimi se zaradi tega soočajo njegovi prebivalci.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ker je Luka Koper z vsemi svojimi pristaniškimi dejavnostmi zelo vpeta v mesto, bo vsako leto prispevala denar za omilitev težav, s katerimi se zaradi tega soočajo njegovi prebivalci.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Gre za denar, ki ga bo koprski občini vsako leto namenila Luka Koper na podlagi dogovora, ki sta ga novembra lani podpisala koprski župan Aleš Bržan in predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel.

Nepričakovano velik interes med občani

Strokovna komisija bo vsebinsko pregledala in ovrednotila vloge in do konca junija oblikovala prednostno listo upravičencev. Predsednik sveta KS Koper-Center Jadran Čalija je zadovoljen, ker sta po njegovem prepričanju akcija in razpis dosegla namen.

Jadran Čalija

predsednik sveta KS Koper-center

“Predlagali bomo, v kolikor bo to seveda izvedljivo, da bi v prihodnje še nekoliko povišali znesek za takšne naložbe.”

“Občani so prihajali na sedež krajevne skupnosti po informacije in sodeč po nepričakovano velikem interesu želijo izkoristiti možnost za sanacijo svojega stavbnega pohištva in fasad. Predlagali bomo, v kolikor bo to seveda izvedljivo, da bi v prihodnje še nekoliko povišali znesek za takšne dobrodošle naložbe,” pravi Čalija.

Letos je za ta projekt na voljo 400.000 evrov. Približno polovica vlog se nanaša na obnovo stavb najožjega pasu od pristanišča do Cankarjeve in Kidričeve ulice, druga polovica pa na obnovo objektov v pasu do ceste Zore Perello Godina in Ferrarske ulice.

400.000

evrov je Koprčanom na voljo za naložbe za omilitev vplivov pristanišča

Višja pomoč za socialno šibke občane

Denar je namenski in ga bodo dodelili za tiste naložbe, ki odpravljajo oziroma zmanjšujejo vplive pristaniške dejavnosti na okolje in zdravje ljudi ter kulturno dediščino. Mednje sodijo zamenjava stavbnega pohištva, izvedba fasadnega ometa, izolacija strešne ali podstrešne konstrukcije, vgradnja sistemov prečiščevanja in prezračevanja zraka, namestitev klimatske naprave in posaditev ustreznih sredozemskih zimzelenih grmovnic in dreves.

Višina nepovratnega denarja, ki ga lahko pridobi upravičenec, znaša najmanj 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. “Izjema so socialno šibki občani, ki bodo upravičeni do sto odstotkov upravičenih stroškov naložbe, vendar ta ne sme presegati najvišje določene vrednosti denarja glede na površino stavbe oziroma dela stavbe,” pojasnjujejo v koprski občinski upravi.

Najvišji znesek sofinanciranja znaša 17.000 evrov, in sicer za stanovanjske površine, večje od 91 kvadratnih metrov.


Najbolj brano