Italijani naj bi mejo prosto prehajali sredi meseca

Slovenija bo mejo z Italijo predvidoma odprla 15. junija, če bodo epidemiološke razmere v sosednji Italiji to omogočale. Po sobotnem srečanju zunanjih ministrov obeh držav v Ljubljani, Anžeta Logarja in Luigija Di Maia, ni bilo govora o tem, da bi mejo morda lahko že prej odprli za prebivalce posameznih italijanskih dežel.

Luigi Di Maio in Anže Logar sta se pogovarjala tudi o vrnitvi 
Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti in drugih manjšinskih vprašanjih. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Luigi Di Maio in Anže Logar sta se pogovarjala tudi o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti in drugih manjšinskih vprašanjih. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Zunanji minister Anže Logar je po sobotnem srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom napovedal skorajšnje odprtje meje tudi z Italijo. Slovenija bo to storila takoj, ko bodo zdravstvene razmere to omogočale, spremlja pa jih dnevno.

Čakajo zeleno luč NIJZ

Logar je ocenil, da se zdravstveno stanje v Italiji glede okužb z novim koronavirusom zelo hitro izboljšuje, se pa razlikuje po posameznih pokrajinah, a je pri vseh dosežen velik napredek. Pojasnil je, da mora zeleno luč za odprtje meje najprej dati Nacionalni inštitut za javno zdravje, končna odločitev pa je v rokah slovenske vlade.

Prvi bilateralni obisk od 2007

Jeseni se bo predvidoma sestal koordinacijski odbor ministrov Slovenije in Italije, ki se je zadnjič srečal leta 2017. Sobotni obisk Luigija Di Maia je bil sicer tudi prvi bilateralni obisk italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji po letu 2007.

“Z optimizmom zrem v 15. junij,” je večkrat ponovil Logar. Možnosti, da bi naša država odprla meje samo za nekatere dežele, ni omenil. Izpostavil je, da je Italija zelo pomembna sosednja država in ključna gospodarska partnerica, politični odnosi med državama pa na visoki ravni.

Di Maio je poudaril, da je odprtje meja za turizem ključnega pomena za gospodarstvo v obeh državah. Dogovorila sta se, da z namenom čimprejšnjega gospodarskega okrevanja po posledicah pandemije organizirata poslovno-investicijske in promocijske dogodke tako v Italiji kot v Sloveniji.

Kdaj brez omejitev?

Članice EU naj bi do konca meseca odpravile omejitve na notranjih mejah, ki so jih uvedle zaradi novega koronavirusa. Približno polovica članic bi omejitve odpravila do sredine meseca, preostala polovica pa do konca meseca. Evropska komisija bo ta teden predstavila novo priporočilo za ukrepanje na zunanjih mejah, pri tem pa bo verjetno upoštevala večinsko mnenje, ki se nagiba k podaljšanju do konca meseca.

Je pa Di Maio opozoril, da moramo biti do 15. junija še vedno zelo previdni glede omejevanja števila okužb z novim koronavirusom. Nujno je določiti enotna merila za varno potovanje po Evropi.

Sredi junija naj bi se odprla večina meja

“15. junij je zelo pomemben za naše sodržavljane,” je ocenil Di Maio. Na ta dan naj bi omejitve glede potovanja v Italijo glede na napovedi odpravile številne države, tudi sicer to velja za vseevropski datum, ko naj bi se odprla večina meja.

Zunanja ministra Slovenije in Italije delita tudi stališče glede svežnja ukrepov na ravni EU za zagon gospodarstva po krizi, ki jo je povzročila epidemija novega koronavriusa. Di Maio je opozoril, da je pri skladu za okrevanje ključnega pomena hitrost, kdaj se bo začel izvajati. Tudi Logar je opozoril, da je nujen čim hitrejši dogovor. Glede prihodnosti EU je Di Maio dodal, da mora Evropa postati kraj, ki združuje, ne pa deli. “Sedaj moramo postati še bolj enotni, da se bomo lahko soočili s težavami, ki so pred nami, tako gospodarske kot zdravstvene,” je dodal.

Slovenska manjšina mora imeti svoje mesto v parlamentu

Logar je po srečanju še povedal, da je v Di Maiu naletel na zelo razumevajočega sogovornika glede narodnih skupnosti. Ključen dogodek v meddržavnih odnosih bo vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. “To bo pomemben mejnik, ki bo medsebojne odnose dvignil na novo raven,” je ocenil Logar.

Ob tem ne slovenski ne italijanski minister nista prepričano potrdila, da bo Narodni dom dejansko vrnjen ob stoti obletnici požiga doma 13. julija. Di Maio je sicer dejal, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma.

Je pa Di Maio zagotovil, da je treba v okviru spreminjanja volilne zakonodaje v Italiji slovenski manjšini zagotoviti mesto v parlamentu. Kot je pojasnil, so v Italiji ozemlja, kjer živijo Slovenci, zato morajo tudi biti zastopani v parlamentu.

Ministra sta se v pogovorih dotaknila tudi problematike nelegalnih migracij in se zavzela za nadaljnje delovanje skupnih policijskih patrulj ob slovensko-italijanski meji.

Za vrnitev Narodnega doma ključna vloga italijanske vlade

Di Maia je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na redne stike z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, s katerim se bosta letos skupaj udeležila slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma.

Predsednika si ob tem prizadevata za vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini in Pahor je poudaril, da je v postopku vračanja Narodnega doma vloga italijanske vlade in lokalnih oblasti ključna, da bo do 13. julija res vse pripravljeno za to.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Spet sosedsko s sosedi

Obisk italijanskega zunanjega ministra v Ljubljani je bil del serije obiskov Luigija Di Maia v sosednjih državah, s katerimi skuša zagotoviti Italiji sprostitev državnih meja in predvsem obiske turistov iz vse Evrope. Vse ostalo je bilo na ravni spoznavnega diplomatskega srečanja, zato je obisk v italijanskih medijih minil praktično neopazno. Sestanek je bil v vsakem primeru dobrodošel, saj je bil to njun prvi neposredni stik, na nek način pa tudi potreben, saj se je, denimo, koordinacijski ...

Preberi več

Najbolj brano