Julija teater tudi na prostem

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica v času epidemije novega koronavirusa niso sedeli križem rok, ta teden pa so znova zagnali kolesje hrama kulture, ki je ponovno odprl vrata tudi za gledalce. Sredi junija in septembra se obetata premieri Jakiš in Pupče ter Evropa, mati mila, v juliju pa bodo tri predstave uprizorili na zunanjih prizoriščih.

Direktorica Maja Jerman Bratec in umetniški vodja Marko Bratuš 
sta zadovoljna, da se dogajanje v teatru počasi vrača v normalne 
tirnice.  Foto: Jana Rajh Plohl
Direktorica Maja Jerman Bratec in umetniški vodja Marko Bratuš sta zadovoljna, da se dogajanje v teatru počasi vrača v normalne tirnice.  Foto: Jana Rajh Plohl

NOVA GORICA > V novogoriškem gledališču bodo v ponedeljek po 80 dneh, kolikor je bilo gledališče zaprto zaradi zajezitve širjenja epidemije novega koronavirusa, nadaljevali s programom letošnje gledališke sezone.

Predstave se vračajo

“Malo in veliko dvorano smo prilagodili priporočilom in zahtevam, ki jih je izdal NIJZ, naš cilj pa je, da izpeljemo čim več načrtovanih domačih in gostujočih predstav ter v največji meri izpolnimo začrtano abonmajsko ponudbo te sezone,” pojasnjuje direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec.

Spomladanski vpis abonmajev bo poleti

Usklajevanje in oblikovanje nove gledališke sezone 2020/21 se je, kot trdijo v gledališču, zaradi negotovih razmer, ki vladajo v tem času, podaljšalo v pomladni čas. Spomladanski vpis so zato morali prestaviti v drugo polovico avgusta. Blagajna gledališča pa je ponovno odprta od četrtka po ustaljenem urniku: vsak delavnik od 10. do 12. ure in od 15. do 17. ure ter uro pred predstavo.

“Vnovični zagon gledališča bomo začeli z dvema gostujočima predstava, eno plesno in drugo gledališko ter z otroško predstavo abonmaja Lutkovni polžek. Vse tri bodo na malem odru,” pove umetniški vodja Marko Bratuš. “Abonentom smo dolžni 25 predstav za otroke in odrasle. Vse kaže, da bomo večino teh odpadlih predstav lahko odigrali do konca te sezone, ki bo podaljšana do sredine julija. Tiste predstave, ki jih ne bomo mogli ponuditi abonentom v tem času, pa bodo na sporedu konec avgusta oziroma v začetku septembra,” dodaja direktorica.

V ponedeljek ob 20. uri bo na sporedu improvizirana plesna predstava Ponedeljek ob osmih (avtorji in izvajalci Jurij Konjar, Andreja Rauch Podrzavnik, Jaka Šimenc, Blaž Celarec), v petek ob isti uri pa bo koprsko gledališče gostovalo s komedijo grožnje Jašek (Harolda Pinter). V soboto dopoldne bodo na svoj račun prišli najmlajši ljubitelji gledališča, ki si bodo lahko ogledali predstavo Diči, diča (Oton Župančič – Irena Rajh) Hiše otrok in umetnosti Lutkovnega gledališča FRU-FRU.

Premiera sredi junija

Od 25. maja ustvarjalna ekipa z izraelskim režiserjem Yonatanom Esterkinom nadaljuje s študijem zadnje uprizoritve SNG Nova Gorica v letošnji sezoni Jakiš in Pupče avtorja Hanoha Levina. Študij so sredi marca zaradi izbruha epidemije prekinili, premiero pa so načrtovali 9. aprila. Predpremierno jo bodo tako uprizorili 17. junija, premiera pa bo dan za tem. “Uprizoritve predstave Jakiš in Pupče bodo potekale z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov NIJZ z omejenim številom sedežev in z vso odgovornostjo do ranljivih skupin,” poudarja direktorica. “Trenutne razmere nam ne dopuščajo, da bi dokončali uprizoritev Evropa, mati mila, zato jo prestavljamo na september, podobno kot še nekatere večje gostujoče predstave,” pa dodaja umetniški vodja.

V poletnih mesecih bo SNG Nova Gorica s svojimi predstavami obogatilo kulturni utrip mesta. Nekatere otroške in mladinske predstave ter domače predstave za odrasle bodo uprizorili na prostem v središču mesta in v amfiteatru Gradu Kromberk. Gledališče bo nato med 17. julijem in 17. avgustom zaprto.

V teatru v času epidemije niso mirovali, saj so želeli ohraniti stik z občinstvom. Tako so svoje aktivnosti preselili na splet. Igralci so najmlajšim prebirali pravljice, ki so jih posneli in predvajali preko spleta, odprli in digitalizirali pa so tudi arhiv starejših predstav novogoriškega gledališča in jih ponudili na ogled. Tako Maja Jerman Bratec kakor Marko Bratoš sta hvaležna za podporo, ki so jo gledalci izkazali v času epidemije. “Statistika ogledov predstav, ki smo jih odpirali iz arhiva, in pripovedovanja pravljic naših igralcev je v dveh mesecih skupno zabeležila dobrih 17.000 ogledov,” sklene direktorica.


Najbolj brano