Župan bo sprejel nagrajence v občinski palači

Občina Ilirska Bistrica obeležuje svoj praznik v spomin na poboje in požig sedmih brkinskih vasi 4. junija 1942. Letos zaradi razmer osrednje prireditve s podelitvijo občinskih plaket zaslužnim občanom ne bo, jih bo pa župan Emil Rojc sprejel v občinski palači. Priznanja so si prislužili Laura Novak, Martin Zdauc, Srečko Šestan, Društvo upokojencev in Ljudska univerza.

Laura Novak Foto: Osebni arhiv
Laura Novak Foto: Osebni arhiv

ILIRSKA BISTRICA Vzgojiteljica Laura Novak, ki zadnjih 17 let v OŠ D. Ketteja skrbi za najmlajše učence, je “sinonim za neumorno navdihujočo snovalko.” Raziskovanje vzgojnih in izobraževalnih motivacijskih prijemov je strnila v priročniku Pika Nai za spodbujanje bralne pismenosti in se deležu od prodaje odpovedala v prid šolskemu skladu. V lokalnem okolju je vpeta še v druge prostovoljske dejavnosti. Da je njeno srce široko, so prepoznali tudi bralci revije Naša žena in jo izbrali za dobrega človeka leta 2019.

Martin Zdauc (foto: Simon Maljevac)

Plaketo za športne uspehe si je prislužil kraški balinar Martin Zdauc, ki je prispeval k prepoznavnosti Balinarskega kluba Ilirska Bistrica. Kot državni reprezentant je sodeloval na balinarskih tekmovanjih po svetu, od leta 2016 je član BK Ilirska Bistrica, ki uspešno nastopa v prvi državni ligi. Predlani je v dresu BK Ilirska Bistrica osvojil kar dva naslova državnega prvaka, v hitrostnem zbijanju pa za las zgrešil svetovni rekord. Balinarska zveza Slovenije ga je razglasila za balinarja leta 2018. Lani je kot najboljši igralec kluba pripomogel, da se je BK Ilirska Bistrica po dolgih letih vrnil v slovensko Super ligo.

Spominsko plaketo prejme Društvo upokojencev Ilirska Bistrica, ki že 70 let z različnimi dejavnostmi skrbi za najstarejše občane. Med drugim s projektom Starejši za starejše skrbijo za osamele starostnike, se z njimi družijo in jim nudijo pomoč pri vsakdanjih opravilih. Za zdravje skrbijo s športnimi igrami in turnirji v balinanju, streljanju, pikadu, igranju šaha, reševanju križank. Z izleti spoznavajo nove kraje in skrbijo za dobro počutje. Že več kot 35 let deluje v društvu mešani pevski zbor Avgust Šuligoj, 25 let so izdajali glasilo Jesenski listi.

Ob 60-letnici delovanja je spominsko plaketo prejela Ljudska univerza za izobraževanje odraslih. To sega v leto 1960, ko se je v času razvoja industrije povečala potreba po usposabljanju delavcev, predvsem v tovarnah Lesonit in TOK. Leta 1985 so začeli s tečaji tujih jezikov, v 90. letih so dodali računalniške tečaje, po preselitvi v prostore OŠ A. Žnideršiča srednješolske programe, po letu 2000 pa neformalne programe, kot so svetovanje, učna pomoč in samostojno življenje.

Srečko Šestan (foto: STA)

Za dolgoletno požrtvovalno, strokovno in uspešno delo na področju zaščite in reševanja si je spominsko plaketo prislužil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan iz Vrbovega. Na Upravi za zaščito in reševanje dela od leta 1996, zadnjih osem let je kot prvi mož CZ vodil akcije v vseh večjih naravnih in drugih nesrečah v državi, med drugim ob žledu februarja 2014, ko je uspešno usklajeval delo več tisoč gasilcev, vojakov in drugih prostovoljcev, in letos pri uspešnem izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.


Najbolj brano