Zdaj je čas tudi za “slovenske” cene

Postojnska jama je danes po 82 dneh, kar je bilo najdaljše obdobje zaprtja v 200-letni zgodovini turističnega obiskovanja jame, ponovno sprejela prve obiskovalce. Prvi mož družbe Marjan Batagelj upa, da bodo letos po optimističnem scenariju dosegli približno 30 odstotkov lanskoletnega obiska in prometa, kar bo točka preživetja. Tudi potenciala turističnih bonov ne podcenjujejo.

Čeprav bo letošnja turistična sezona zahtevna in negotova, so njen 
novi začetek danes pri Postojnski jami obeležili slovesno – s 
zasaditvijo osmih novih lip v Globočnikovem drevoredu na delno 
prenovljeni promenadi. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Čeprav bo letošnja turistična sezona zahtevna in negotova, so njen novi začetek danes pri Postojnski jami obeležili slovesno – s zasaditvijo osmih novih lip v Globočnikovem drevoredu na delno prenovljeni promenadi. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Zelo srečni bomo, če bomo leto končali s 30 odstotki lanskega obiska in z desetimi milijoni evrov prihodkov. Ta številka je zelo pomenljiva, ker je približno tako padel promet leta 91 v času osamosvojitvene vojne in takrat so šle vse družbe pri jami v stečaj. Upamo, da mi ne bomo šli,” pravi predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Med prvimi obiskovalci, ki jih je po vrnitvi iz jame pričakala manjša pogostitev, so bili poleg domačih tudi gostje iz Nemčije, sosednje italijanske dežele Furlanije in Hrvaške. (Foto: arhiv Postojnske jame)

Rekordno dolgo zaprtje

Turizma v Postojnski jami ni nič pretreslo tako kot covid-19. Za nekaj tednov je bila jama zaprta zgolj po požigu leta 1944, ob menjavi upravljavca leta 1945, v novejši zgodovini pa so vrata jame za en dan zaprli med osamosvojitveno vojno, za tri dni pa leta 2014, ko je ta del Slovenije prizadel žled.

Po njegovih besedah bi podjetje ničlo sicer doseglo šele pri približno 60 odstotkih običajnega prometa. Rešili jih bodo zadržani dobički iz preteklih let, zaradi česar v podjetju z več kot 200 zaposlenimi, od katerih jih je velik del še vedno na čakanju, za zdaj tudi ne napovedujejo odpuščanj. “Koliko časa lahko zdržimo, pa bo odvisno od tega, kdaj se bo začelo normalno delati. Zelo vesel bi bil, če že za prihodnjo veliko noč. Do takrat znamo vse skupaj preživeti,” je ocenil. In dodal, da bi bil brez vladnih ukrepov položaj precej drugačen, saj samo mesečni strošek plač znaša 600.000 evrov.

Za slovenski turizem ga zato zelo skrbi. “V mrtvi del sezone moraš iti polno likviden, podjetja pa enostavno že zdaj nimajo denarja in če teh ukrepov ne bi bilo, ne bi bilo že teh plač,” je neposreden Batagelj.

Znižali cene

Pri Postojnski jami so doslej beležili več kot 90 odstotkov tujih gostov. Destinacija pa je bila bolj tranzitnega značaja, a sprva tudi sami računajo v glavnem na domače goste, katerim so tudi prilagodili ponudbo in cene.

“Velikokrat je bilo rečeno, da nimamo posebnih cen za slovenske goste. Po zakonodaji jih niti ne smemo imeti. Zdaj pa se je ponudila odlična priložnost, da smo postavili 'slovenske' cene,” je Batagelj napovedal nižje cene vstopnic za družine in otvoritvene popuste pri različnih paketih.

V jami bosta sprva dva obiska dnevno (ob 11. ter ob 15. ali 16. uri), nato pa jih bodo povečevali glede na število obiskovalcev. Bo pa majhno število gostov po drugi strani omogočilo še kakovostnejšo storitev, boljšo interpretacijo in podaljšanje obiska, kar sicer prej ni bilo mogoče, poudarja Batagelj.

Tudi turističnih bonov ne podcenjujejo, saj so postavili “dobre cene”, poleg nastanitve pa lahko ponudijo veliko znamenitosti. “Smo v primerjalni prednosti, ker nismo hotel, ki ti da zajtrk in potem reče: znajdi se. Imamo Predjamski grad, Vivarij, Expo, tajne prostore hotela Jama, treking po skritih kotičkih Postojnske jame, za katere potrebuješ štiri, pet ur. V nastanitvenem delu se sezone niti ne bojimo.”

Hotela Jama še niso odprli, saj goste še čakajo, imajo pa že rezervacije tudi iz naslova koriščenja turističnega bona. Te Batagelj pozdravlja kot dobrodošel ukrep, ključen pa bo nadzor nad zlorabami.

Prenova na račun preteklih dobičkov

Je pa koronakriza na drugi strani pri Postojnski jami omogočila dokončanje nekaterih - že pred epidemijo - začetih naložb, zlasti pomembnega dela prenove promenade, sploh podzemne infrastrukture, ki ob siceršnjem turističnem vrvežu ne bi bila mogoča. V prvo in drugo fazo (od štirih) celovite prenove promenade so doslej vložili dva milijona evrov, ki jih sicer iz koncesijske dajatve v Postojnsko jamo vrača država. Promenada že nakazuje razgledno točko, ki se bo razprla nad reko Pivko v zadnji fazi prenove.

Že za veliko noč pa je bilo prvotno predvideno odprtje drugega dela hotela Jama z 78 sobami (v celotnem hotelu jih je skupno 156), ki je dočakal štirimilijonsko prenovo po 40 letih od odprtja. Prenovo so financirali iz preteklih dobičkov, z naložbama pa zaokrožili 10-letni ciklus investicij pod novim lastništvom družbe.

Naložbo v prenovo hotelskega kongresnega centra pa so začasno ustavili, prav tako prenovo upravne zgradbe. Do zamika bo prišlo tudi pri načrtovani prenovi hotela Cerkno, kjer je Postojnska jama posredna lastnica prek podjetja Larix invest. “Za vnaprej je pametno likvidnost ohranjati za plače, ne pa za naložbe,” še pravi Batagelj.


Najbolj brano