Pri zajezitvi Suhorice ne bodo vztrajali za vsako ceno

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je istrske župane včeraj seznanil z novostmi pri zagotavljanju dodatnega vodnega vira za Istro in Kras. Država - kljub nasprotovanju Kraševcev in Brkincev - še vedno zagovarja zajezitev Suhorice, pritoka potoka Padež v Brkinih.

Država - kljub nasprotovanju  Kraševcev in Brkincev -  še vedno 
zagovarja zajezitev Suhorice, pritoka potoka Padež v Brkinih.  Foto: Primož Polh
Država - kljub nasprotovanju Kraševcev in Brkincev - še vedno zagovarja zajezitev Suhorice, pritoka potoka Padež v Brkinih.  Foto: Primož Polh

KOPER > Tako zagotavlja koprski župan Aleš Bržan, ki je napovedal, da se bodo v prihodnjih dneh sestali prav z vpletenimi župani, da bodo ugotovili, “ali lahko skupaj naredimo korak naprej”. Priložnost za to bodo morda dobili že na današnjem razvojnem svetu kohezijske regije. Tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak naj bi se sestal tako z vodstvi vpletenih občin kot Parka Škocjanske jame.

Čeprav v Istri podpirajo projekt države, “ker bi rešil težavo oskrbe s pitno vodo”, ne bodo vztrajali pri njem, če mu bodo na Krasu in v Brkinih še naprej odločno nasprotovali. “Vztrajamo pri tem, da to težavo rešijo enkrat za vselej. Dejstvo je, da Istra potrebuje dodatne količine pitne vode,” je poudaril Bržan.

Dodal je še, da je katerakoli rešitev, ki bo pomagala tudi drugim občinam, dobrodošla, toda drugje imajo pitne vode dovolj, pri nas pa je nimamo. “Naš cilj je, da v Istro čim hitreje dobimo surovo vodo. To bomo zagovarjali in podpirali vse rešitve, ki bodo to omogočile.” Istrski župani naj bi bili glede tega zelo enotni, zato naj bi se skupaj dogovarjali na koordinacijskih sestankih.


Najbolj brano