Delati moramo za dobro klimo

Igor Komel je s kolegi z obeh strani meje sredi epidemije podpisal javni poziv, da bi se prehajanje omogočilo lokalnim prebivalcem, da bi, torej, na nek način ponovno dobili “prepustnice”. Medtem ko se z ekipo pripravlja na ponoven začetek dejavnosti po 15. juniju, razmišlja o tem, kaj je epidemija prinesla odnosom med Slovenijo in Italijo.

Igor Komel Foto: Leo Caharija
Igor Komel Foto: Leo Caharija

Kako je v Kulturnem domu? Se že pripravljate na prve obiskovalce?

“Čas epidemije smo izkoristili za to, da smo dokončali obnovitvena dela na stavbi in za nekaj administrativnih dejavnosti. Zdaj pa čakamo na podrobna navodila države o izvajanju kulturnih prireditev. Ker približno vemo, kaj nas čaka, tudi že pripravljamo tako zaščitne ukrepe kot vsebine. Upamo, da se bo spremenila določba, da je lahko zasedena samo četrtina sedežev v dvoranah. Ob navodilu, da se lahko zapolni samo četrtina sedežev, bi namreč v naši veliki dvorani lahko imeli samo 75 ljudi, samo abonma Komigo, denimo, pa ima 210 abonentov. Tri ponovitve dogodkov bi si težko privoščili.”

“Naša čezmejna skupnost je uspela doseči odprtje prehoda na Erjavčevi ulici, kar je tukajšnjim ljudem precej olajšalo življenje. Na Tržaškem pisem in lokalnih civilnih pobud niti slučajno ni bilo toliko.”

Je mogoče napovedati, kako se bodo ljudje v Italiji, ki jo je epidemija močno prizadela, vračali na kulturne prireditve?

“Marsikdo se je v tem času zaprl za svoje štiri stene in se boji ponovnega soočenja s svetom. To še posebej velja za starejše. Kulturne ustanove imamo dolžnost, da ljudem zagotovimo varno in zdravo okolje. Moramo si ponovno pridobiti njihovo zaupanje, to je zdaj naša prioriteta.”

Je to obdobje epidemije z mejnim nadzorom pokvarilo čezmejne odnose? Ali je to epizoda, na katero bomo hitro pozabili?

“Ne vem, če bomo tako hitro pozabili. Odnosi med Slovenijo in Italijo so se gotovo do določene mere ohladili. V Novi Gorici in Gorici smo še bolj jasno spoznali, kako odvisni smo drug od drugega. In nima smisla razmišljati, kako bi zmanjšali to odvisnost, ker se to preprosto ne bo zgodilo: na koga pa lahko računamo? Usmeriti bi se morali v to, kako to soodvisnost na primeren način izpostaviti in jo oblikovati v prednost. V vsakem primeru je nujno potrebno, da se v prihodnjih mesecih premaknemo naprej. Delati moramo za to, da se ponovno vzpostavi dobra klima.”

Smo v Novi Gorici in Gorici uspeli nekoliko bolj ohraniti sosedsko vzdušje kot v drugih delih Primorske?

“Seveda se ta povezanost pozna. Ko smo s kolegi pisali odprto pismo, ko se je za regionalne izjeme zavzemal politik Livio Semolič, se je marsikdo posmehoval. Ampak, poglejte: naša čezmejna skupnost je uspela doseči odprtje prehoda na Erjavčevi ulici, kar je tukajšnjim ljudem precej olajšalo življenje. Na Tržaškem pisem in lokalnih civilnih pobud niti slučajno ni bilo toliko.”

Ste že bili na drugi strani meje?

“Prav te dni. Obiskal sem brata v Šempetru. Lepo je bilo in ponovno sem se spomnil, tako kot mnogi drugi, da prosto gibanje ni samoumevno. Po pravici povedano: nisem pričakoval, da bom doživel ponovno vzpostavitev mejnega nadzora.”


Najbolj brano