“Trditve o 'odstrelu' so zlonamerne”

Vsi stanovalci domov ostarelih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, so ga dobili. Od 102 domov se je okužba s covidom-19 pojavila v desetih. Umrli so resni kronični bolniki. V domovih je premalo kadra in zaščitne opreme, stavbe so neprimerne. Da bodo domovi pripravljeni na novo okužbo, oblikujejo načrte z navodili. Trditve o genocidu in “odstrelu” starih so zlonamerne.

Bojana Beovič Foto: STA
Bojana Beovič Foto: STA

SLOVENIJA > Tako so včeraj poudarili na vladni tiskovni konferenci v zvezi z med epidemijo ogroženimi in obolelimi v domovih ostarelih, o primernosti oskrbe in navodilu, naj okuženi ostajajo v domovih, kar zdaj nekateri omenjajo kot glavni vzrok za številne smrti oskrbovancev.

Ministrstvo navaja, da je med vsemi v Sloveniji umrlimi za covidom-19 52 odstotkov oskrbovancev domov. Dodatnih 29 odstotkov pa tvorijo smrti stanovalcev domov, ki so umrli v bolnišnici.

Slika domov ostarelih

18.800 stanovalcev živi v skupaj 102 domovih upokojencev. 1,7 odstotka je bilo okuženih. V domovih je umrlo 52 odstotkov vseh umrlih za covidom-19 v Sloveniji.

Navodila ne, navodila da in kakšna

Zdravstveni minister Tomaž Gantar in vodja svetovalne strokovne skupine pri ministrstvu Bojana Beovič odločno zanikata trditve, da so po navodilu ministrstva morali domovi v dveh dneh s triažo izdelati sezname s tistimi stanovalci, ki se jih “ne izplača” zdraviti v bolnišnici in morajo okužbo preživeti v domski oskrbi. Te trditve se zdaj pojavljajo na družbenih omrežjih in v nekaterih medijih, pisci so tudi nekateri zdravniki.

“Gre za žalitev vseh zdravstvenih delavcev, ki so se spopadali z epidemijo. O takih seznamih nič ne vem!” zatrjuje Beovičeva. Gantar dodaja, da so kritike neupravičene: “Trditve, da je šlo za genocid nad starejšimi, so neresnične in zlonamerne. Osebno menim, da je pri tem zdravstvo bolj kolateralna škoda; gre predvsem za politična vprašanja, za prikaz dela te vlade.”

Je pa nato državna koordinatorica paliativne oskrbe Mateja Lopuh pojasnila: “Kar smo na ministrstvu pripravili, so priporočila domskim zdravnikom, naj izdelajo za vsakega oskrbovanca to, kar bi morali že imeti zaradi lažje nujne intervencije. Gre za popis vseh kroničnih bolezni z diagnozami pri vsakem in vseh težav. Za povzetek stanja, ko ni časa pregledovati obsežnega kartona. Ta mnenja niso bila v nobenem pogledu namenjena 'odstrelu določenih stanovalcev', so pomoč za hitrejše in boljše odločanje zdravnika.”

Okužba še ni vzrok za hospitalizacijo

Zakaj so domovom poslali splošno navodilo, naj okuženih takoj ne premeščajo v bolnišnice? Zakaj si je za premestitev iz Ormoža v ptujsko bolnišnico nato prizadeval Gantar?

Beovičeva, Gantar in direktor golniške klinike Aleš Rozman ocenjujejo, da okužba sama še ni vzrok za sprejem v bolnišnico, saj bolezen pri nekaterih poteka v blažji obliki in hospitalizacija ni potrebna. “Vsi pa, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo, so jo tudi dobili,” sporočajo. Izpostavljajo še psihični vidik: zelo bolan ostareli kronični bolnik si ne želi v bolnišnico in težko prestane premeščanja, saj se varno počuti v domu, bolnišnica pa je velik stres, kar dodatno slabša zdravstveno stanje.

Glede Ormoža Gantar pravi: “To sem predlagal zato, ker je bila okužba na vrhuncu, pa niso uspeli še niti izvesti nujnega celovitega čiščenja in razkuževanja. Predlagal sem začasno premestitev skupine stanovalcev, in to ne iz medicinskih indikacij.”

Številke so jasne

Gantar navaja, da se je okužilo 1,7 odstotka od skupaj približno 18.800 oskrbovancev domov. Od 102 domov so imeli okužbo z manjšimi težavami v desetih, le v treh velike težave - v Ljutomeru, Šmarju pri Jelšah in Metliki. “Verjamem, da smo jih s pomočjo strokovnih ekip reševali na optimalen način. Zdajšnja natolcevanja povzročajo vznemirjenje in so zelo krivična do vseh zdravstvenih delavcev in negovalcev.”

Primerjava podatkov o umrlih ostarelih v bolnišnicah in v domovih pri nas in v tujini so težavne. Primerljiv je izračun v Franciji - v bolnišnicah je umrlo 25 odstotkov vseh za covidom-19 umrlih stanovalcev domov, ostali pa v domovih. “Pri nas je po tem preračunu v bolnišnici umrlo 36 odstotkov vseh umrlih stanovalcev, kar kaže, da je bil naš prag za premeščanje v bolnišnice nižji,” pravi Beovičeva.

Stroka zdaj izdeluje protokole in navodila za morebitne nove okužbe. Ključna je razdelitev prostorov na tri ločene urejene cone, kar so že zdaj izvajali.


Najbolj brano