“Pred vzletom pošlji sms”

Danes so na agenciji za civilno letalstvo skupaj z uporabniki zračnega prostora na območju letališča Ajdovščina obravnavali uvodno poročilo preiskave letalske nesreče 25. aprila pri Budanjah. Vzletišče na Kovku ostaja odprto, vsak jadralni padalec ali zmajar pa bo o svojih namenih vzletanja s sms sporočilom obvestil ajdovsko letališče. Tako bodo preprečili nesreče v zraku.

Jadralni padalci in zmajarji bodo o svojih poletih nad Ajdovščino 
odslej z sms sporočilom obvestili ajdovsko letališče. Foto: Leo Caharija
Jadralni padalci in zmajarji bodo o svojih poletih nad Ajdovščino odslej z sms sporočilom obvestili ajdovsko letališče. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Že danes bomo dopolnili informacijsko tablo na Kovku, da bodo padalci in zmajarji poznali dodatne varnostne ukrepe, ki smo jih sprejeli danes,” je po sestanku na agenciji za civilno letalstvo povedal Samo Božič, predsednik Društva jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina. “Vsak, ki bo prišel na vzletišče, bo z sms sporočilom to javil na ajdovsko letališče,” je na kratko opisal dogovor, ki so ga z agencijo in letališčem sprejeli na današnjem sestanku.

“Priletela” bo direktiva o varnosti

Agencija za civilno letalstvo ga je sklicala po desetih dneh od prejetja uvodnega poročila komisije za preiskovanje nesreče, ki je 25. aprila pretresla Ajdovščino in okolico. V letalski nesreči je ultralahko letalo trčilo v jadralnega padalca. Ta je zaradi poškodb umrl, pilota pa sta se huje poškodovala. Po nesreči je skupina za preiskavo letalske nesreče agenciji izdala priporočilo, naj do uskladitve pravil o varnem letenju društva in letališča začasno zapre vzletišče na Kovku.

Samo Božič, predsednik društva jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina

“Vsak, ki bo prišel na vzletišče, bo z sms sporočilom to javil na ajdovsko letališče.”

Vzletišče ostaja odprto, z agencije pa so sporočili, da bodo izdali direktivo o varnosti. Z njo bo do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja znotraj letališke cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji z vzletne točke na Kovku uvedla obvezno javljanje jadralnih padalcev - posameznikov in skupin - letališču Ajdovščina. “Da bo direktiva postala veljavna, bo moralo letališče Ajdovščina ukiniti cono št. 3 Budanje, Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina pa določiti opis načina javljanja, ki bo usklajen z letališčem Ajdovščina,” so še pojasnili na agenciji. Društvo mora sedaj poskrbeti za obveščanje uporabnikov vzletne točke Kovk o obveznem javljanju.

Danes so se še dogovorili, da letališče do sredine junija na agencijo pošlje vlogo za spremembo obratovalnega dovoljenja letališča Ajdovščina, iz katere izbriše cono 3. Upravnik Aerokluba Josip Križaj Stojan Štokelj je potrdil, da cone ne uporabljajo in zato njeno črtanje ne vpliva na izvajanje dejavnosti na letališču.

Varnost ostaja na prvem mestu

Današnji sestanek so vsi sodelujoči označili za konstruktivnega, prav tako so predstavniki društva in letališča potrdili, da že desetletja v skupnem zračnem prostoru delujejo složno.

Bojan Žižmond, predsednik Zveze za prosto letenje Slovenije, je pojasnil, da v Sloveniji do sedaj niso zaprli še nobenega vzletišča za jadralne padalce in zmajarje, obenem pa je potrdil, da je bila aprilska nesreča pri Ajdovščini od leta 2013 med več kot 5500 zapisi edina nesreča v Evropi, v kateri je motorno ultralahko letalo trčilo v jadralnega padalca. Varnost uporabnikov zračnega prostora nad Ajdovščino tako ostaja na prvem mestu vseh, ki ga uporabljajo, Žižmond pa poudarja, da jadralni padalci in jadralni zmajarji dobro poznajo pravila v zračnem prostoru G, ki je namenjen njim.

Agencija za civilno letalstvo bo v sodelovanju s kontrolo zračnega prometa Slovenije proučila tudi najustreznejši način objave con zračnega prostora s koordinatami registriranih vzletišč za letenje z jadralnimi padali in zmaji pri nas.


Najbolj brano