Oživela je nekdanja obmejna hiša za carinike

Če povežemo enega do učinkov ponovne uporabe predmetov z zgodovino nekdanje Jugoslavije, je bila izbira včerajšnjega dne, nekdanjega dneva mladosti, za odprtje novogoriškega Centra uporabnih predmetov zadetek v polno. S ponovno uporabo bodo starim premetom vračali mladost ...

SOLKAN > Z izjemo res mladih se prebivalci Slovenije gotovo še spomnijo, kaj je nekoč predstavljal včerajšnji dan. 25. maj je bil dan mladosti. In prav na ta dan je, namenoma, Društvo Moj svet, čist planet na robu Nove Gorice in Solkana obenem odprlo prostore, kjer bo mogoče izmenjevati stare, vendar lepe, kakovostne, uporabne predmete: oblačila, pohištvo, gospodinjske aparate, orodje, glasbila, knjige, igrače ali kaj drugega. In jim s tem povrniti mladost.

Postati želijo novi market

Pobudnica tega koraka je Ana Jug, ki se že dolgo ukvarja s ponovno uporabo, šiva, popravlja in predeluje oblačila. Naposled so lahko ona in somišljenice pod okriljem omenjenega društva v nekdanjem objektu za carinike na nekdanjem mejnem prehodu Solkan odprle Muco CUPatarico, drugi center uporabnih predmetov na Primorskem (prvi je že v Izoli). “Zanimivo, da je stavba enako stara kot pravljica,” je ob tem povedala Jugova in dodala, da so zato deloma ohranili tudi takratno notranjost. Pa v tem ni edina simbolika, kot ni samo v dnevu mladosti. Če je mejna hiška zlasti pod Jugoslavijo predstavljala mejo, ki deli, bo zdaj združevala, nenazadnje bo polna tudi predmetov, ki izhajajo iz tistega obdobja.

Ime so dale dijakinje

Pri projektu je sodelovala Regijska razvojna agencija severne Primorske, podprla ga je Mestna občina Nova Gorica. Kot je ob predstavitvi projekta povedal župan Klemen Miklavič, ki si je CUP ogledal skupaj z goriškim kolegom Rodolfom Ziberno, je občina zagotovila prostor. Pri snovanju vsebin pa so tvorno sodelovali dijakinje in dijaki drugega letnika novogoriške umetniške gimnazije. Izbrali so tudi ime za novogoriški center.

“Želja je, da bi ljudje nekoč najprej pomislili na nas, na center uporabnih predmetov, preden bi šli kaj novega kupit v trgovino. Da bi, če karikiram, takšni centri, kot je naš, postali novodobni mercatorji in spari.” To je vizija, dotlej pa bo solkanski CUP, ki bo zaenkrat odprt ob delavnikih med 14. in 18. uro, služil predvsem temu, da se bo z menjavo in prodajo rabljenih stvari zmanjševalo onesnaževanje z odpadki in tudi sicer (transport, energija) ter potrata surovin.

“Da” staremu, a ne šari

Za ta namen je partner v projektu, Komunala Nova Gorica, ki je v centru za odpadke v Stari Gori postavila zabojnik za zbiranje materiala za Muco CUPatarico. Ljudje toliko stvari zavržejo, je povedala Jugova, da bi lahko v Stari Gori našli vso opreme za prenovo carinarnice v Solkanu, če bi tako hoteli.

Ana Jug, pobudnica CUP

“Želja je, da bi ljudje nekoč najprej pomislili na nas, na center uporabnih predmetov, preden bi šli kaj novega kupit v trgovino.”

Vendar to ne pomeni, da bo tja mogoče prinesti kar koli. Res bodo sprejemali tudi stvari za predelavo, recimo oblačila. Vendar želijo Jugova in somišljenice prvenstveno dobiti predmete, ki so lični, celi, uporabni. “Navaditi se moramo spet znati ceniti stvari, ki so bile zelo kvalitetne,” pravi pobudnica projekta in dodaja, da je marsikaj zavrženega vrednejše od novega v trgovinah. Kot ljubiteljska šivilja to zelo opazi pri oblekah, ki so danes narejene iz slabših tkanin in slabše dodelane.

Možno bo menjati, toda ne priti prodati

Vsak, ki bo v Solkan prinesel kaj uporabnega, bo prejel bon za menjavo. Vse blago bo razdeljeno v tri skupine po vrednosti (nizka, srednja, visoka) možno se bo dogovoriti, kako menjati. Blago bo mogoče tudi kupiti, ne pa zgolj prodati. In za vsako menjavo bo treba odšteti evro kot provizijo za delovanje centa.

Jugova pričakuje, da se bo edina taka prodajalna na severnem Primorskem počasi polnila tudi z aparati, orodjem. Z njo bo sodelovalo več pogodbenih sodelavcev, ki znajo popravljati stvari. In v načrtu so tudi delavnice, ki bodo ljudem dajale praktično znanje o vsem tem, ter občasno večji sejmi.


Najbolj brano