Slišati pomeni imeti se rad

Da se moraš imeti rad, saj imaš le tedaj lahko rad tudi druge, je preprost nasvet. Žal v potrošniški družbi tudi zlorabljen za čim hitrejše uresničevanje osebnih interesov. Zato ga mnogi ne dojemajo tako resno, kot naj bi ga, ko gre za skrb za takšen način življenja, ki omogoča dobro počutje in z njim dobro zdravje.

Nasvet ni posebna modrost; gre za življenjsko spoznanje že naših prednikov: skrbi zase in za skupno dobro, živi tako, da boš srečen, ne škodi drugim, ker boš le tako zdrav, v dobri splošni kondiciji. Kar je uresničljivo, če človek ni egoist, zamerljiv stremuh, zavistnež in ne zlorablja drugih. Te nelepe lastnosti označujejo potrošniško družbo, kjer je le denar merilo za srečo in zadovoljstvo. Kar ljudi peha čez rob zmogljivosti in zato pozabijo na svoje zdravje. Tudi zato je v razvitih družbah vse več težkih bolezni, vključno z rakom. Ta ostaja in je enako nevaren kot bolezen covid-19, ki se je zdaj tako bojimo in tudi zaradi tega zanemarjamo slabše počutje in nočemo obremenjevati zdravnikov. Napaka, nam ti sporočajo in pozivajo ljudi, naj se iz tega novega strahu nikar ne izogibajo ambulant. Delo normalno poteka, le okoliščinam je malce prilagojeno.

Rak je težka in zahrbtna bolezen. Zato je nujno treba znati slišati in poslušati - svojo intuicijo, telo, počutje in zdravnike.

Da bi v čim večji meri lahko obvladali raka, ima Slovenija tri dobro razvite nacionalne presejalne programe - Doro, Zoro in Svit. Z njimi je v dobrem desetletju rešila že veliko življenj. Prvič pa so nedavno obstali zaradi epidemije. Ta pojenja, zato so te programe onkologi v sodelovanju z NIJZ spet pognali in jih nadaljujejo tam, kjer so obtičali.

A brez dobrega sodelovanja ljudi, uspeha ne bo. Tistih, ki te dni prejemajo vabila za sodelovanje. Že doslej je bilo nekaj ignorantov, ki so vabilo vrgli v smeti rekoč: “Kaj me to briga! Jaz nimam raka!” A od kod taka gotovost in brezbrižnost? Zdravniki svarijo, da rak ne izbira po starosti, spolu, statusu, izobrazbi, rasi ... Rak je težka in zahrbtna bolezen. Lahko je dolgo potuhnjen, lahko silovito izbruhne in bliskovito napreduje. Prav zato ga je treba čim prej odkriti in zdraviti. Veliko ozdravljenih bolnikov še naprej kakovostno živi. Žal so tudi taki, ki so slabo počutje zanemarjali, skrivali in prišli po pomoč pozno in prepozno. Zato je nujno treba znati slišati in poslušati - svojo intuicijo, telo, počutje in zdravnike.


Preberite še


Najbolj brano