Prehitite raka, odzovite se vabilu

Epidemija novega koronavirusa je izvajanje programov za odkrivanje raka Dora, Zora in Svit ustavila, zamude bodo odpravili do konca leta. Znova vabijo ženske na mamografijo in ginekološke preglede, ženske in moške še v Svit, ki v črevesju odkriva nastale predrakave tvorbe in raka. Zdravniki svetujejo vsem, naj sodelujejo.

V Dori vabijo ženske na slikanje dojk, v Zori pa na ginekološki 
pregled. Pri obeh odkrivajo morebitne rakave spremembe.
V Dori vabijo ženske na slikanje dojk, v Zori pa na ginekološki pregled. Pri obeh odkrivajo morebitne rakave spremembe.  

SLOVENIJA > Kako resne in težke so rakave bolezni, zato jih je treba odkriti čim prej, da jih lahko dobro zdravijo, nas opozarja pravkar začeti Evropski teden boja proti raku s smernicami in priporočili za prepoznavanje, odkrivanje in preprečevanje raka.

Rak je, pravijo zdravniki, enako nevarna bolezen kot covid-19, ki se je mnogi bojijo in so v karanteni iz strahu raje zanemarjali znake drugih nevarnih bolezni, ki so jih pri sebi opazili, a niso hoteli niti na urgenco. Zato je med smernicami za boj proti raku navedeno tudi, naj ljudje premagajo strah pred okužbo z novim koronavirusom in naj gredo k zdravniku, čeprav ta zdaj dela v dodatni zaščitni opremi in mora tudi bolnik priti z masko.

Dora: Udeležba vabljenih 77-odstotna

Lani so v programu Dora v izolski bolnišnici opravili 6132 mamografij, v šempetrski 6140. Odkrili so skupaj 70 primerov raka na dojki. Letos so do začetka epidemije novega koronavirusa v obeh centrih slikali 2703 ženske. Udeležba povabljenih žensk je bila lani 77-odstotna. Večina odkritih rakov je bila manjših od enega centimetra, ko je zdravljenje lahko uspešno, kakovost življenja bolnic pa višja. Ženske naj si redno mesečno pregledujejo dojke. Če opazijo kakršnokoli vidno ali tipno spremembo na dojkah, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa.

Odzovite se vabilu, prehitite raka

Po vsej Sloveniji že oživljajo dobro utečene nacionalne preventivne programe presejanja za zgodnje odkrivanje raka - Dora, Zora in Svit, ki jih je epidemija zamrznila za dva meseca in so naročeni sodelujoči obtičali v vrstah. Vabila pošiljajo po vrsti.

Nad potekom Dore in Zore bdi Onkološki inštitut (OI), nad Svitom Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Gre za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na dojki Dora, na materničnem vratu Zora in na debelem črevesu ter danki Svit. Zdravniki poudarjajo, naj se vsak vabilu odzove, saj gre za ohranjanje zdravja.

Po vsej Sloveniji oživljajo nacionalne preventivne programe presejanja za zgodnje odkrivanje raka - Dora, Zora in Svit, ki jih je epidemija zamrznila za dva meseca.

Dora spet v Postojni, v Izoli in Šempetru v ponedeljek

Dora - slikanje dojk z mamografom - vabi ženske od 50. do 69. leta starosti vsaki dve leti na slikanje z mamografom v centre Dore. Na Primorskem sta v regionalnih bolnišnicah v Izoli in Šempetru. V rednih intervalih prihaja ob postojnsko bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo tudi mobilna enota Dore za ženske z brkinsko-cerkljansko-pivškega območja. Letos so jo v Postojni odprli v začetku marca, delovala je osem dni, nato so jo zaradi epidemije morali zapreti.

Ker epidemija pojenja, OI prav danes v Postojni znova začenja izvajati Dorin program. Z mamografiranjem bosta 1. junija spet začeli tudi Dorini enoti v izolski in šempetrski bolnišnici.

Zora in Svit tudi v pogonu

Že 9. maja so začeli znova izvajati tudi program Zora, namenjen ženskam, ki zadnja tri leta niso bile na ginekološkem pregledu. Po zagotovilih OI Zora povsod po Sloveniji že poteka - pri izbranih osebnih ginekologih in v ginekoloških dispanzerjih bolnišnic. Prav tako že pošiljajo vabila za nove preglede in ženske nagovarjajo, naj sodelujejo.

Znova deluje tudi program Svit, namenjen vsem prebivalcem med 50. in 74. letom starosti. Že 20. aprila so spet začeli naročati tiste, ki jih je Svit napotil na kolonoskopijo, pa nanjo zaradi epidemije niso mogli. Takih je skupaj 900.

11. maja so spet začeli ciljni populaciji po pošti razpošiljati testne komplete za odvzem vzorcev blata. NIJZ sporoča: “Čakalo je 22.000 že pripravljenih testnih kompletov, ki jih bomo maja in junija postopoma pošiljali po pošti. Nujno je treba namreč spremljati trenutne možnosti izvajanja kolonoskopij in razpoložljive termine preiskav. Te za zdaj lahko zagotavljamo za tiste, ki preiskavo potrebujejo.”

Svit pošlje povabilo z vprašalnikom in pismom, z njima se prijaviš k sodelovanju, nato prispejo testerja in kuverta, kar znova odpošlješ. Če v blatu odkrijejo kri, sledi napotitev na kolonoskopijo, s katero odkrivajo predrakave spremembe in raka.

Na Primorskem kolonoskopije za program Svit po prekinitvi že spet izvajajo v obeh regionalnih bolnišnicah in v Klanmedic - Diagnostičnem in terapevtskem centru.

V NIJZ omenjajo, da se nekateri iz strahu pred okužbo z novim koronavirusom bojijo oditi na preiskavo, a pojasnjujejo, da je delo organizirano po strokovnih navodilih in zagotavlja varnost.

Pri vseh programih se je delo zaradi varnostnih ukrepov za 30 do 50 odstotkov skrčilo po številu na dan opravljenih mamografij, ginekoloških pregledov, kolonskopij. Zamudi naj bi bili kos do konca leta. Bodo pa po potrebi delali tudi popoldne in ob sobotah, tudi poleti.


Najbolj brano