Pririsali so jim nasmehe

Učenci 8. razreda OŠ Srečka Kosovela iz Sežane so se z učiteljico likovne umetnosti Matejo Melan odločili, da pričarajo nasmeh ljudem v poklicih, ki se v teh kriznih časih posebno trudijo pomagati - zdravstvenemu osebju, prostovoljcem, trgovcem, civilni zaščiti ... Z risbami, ki jih objavljajo na posebni instagramovi strani, jim izkazujejo podporo in zahvalo. Akcija odmeva po vsej Sloveniji.

Akcijo so učenci poimenovali Podprimo Slovenijo z nasmehom. Odprli so instagramov profil prostovoljec_sem, kjer zbirajo in objavljajo svoja likovna dela. Z željo, da bi na obraze zaposlenih, ki v tej koronakrizi delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih, kot so zdravstveno osebje, prodajalci, civilna zaščita, gasilci, prostovoljci, poštarji, komunalni delavci ..., pričarali nasmeh, kanček veselja, občutek zadovoljstva. Akcija se je hitro razmahnila med osnovnošolci cele Slovenije. Slike ustvarjajo učenci od 1. do 9. razreda.

V sežanski OŠ akcijo pod vodstvom učiteljice Mateje Melan vodi ekipa prostovoljcev iz 8. razredov: Tilen Mahnič, Sara Šuber, Ajda Krašna, Jan Družina, Enis Bašić, Lina Funa, Ela Frfolja in Štefan Sedmak. Sodeluje pa še veliko učencev vseh kraško-brkinskih šol. “Pozvali smo jih, naj likovno ustvarijo motive, ki bodo tem ljudem polepšali dan, jih nasmejali in jim sporočili, da se zavedamo, kako pomembno delo opravljajo za nas. Tako jim simbolično izražamo podporo,” pobudo za akcijo opiše učiteljica Mateja Melan.

“Učence smo pozvali, naj ustvarijo motive, ki bodo tem ljudem polepšali dan, jih nasmejali in jim sporočili, kako pomembno delo opravljajo za nas.”

Mateja Melanučiteljica likovne umetnosti na OŠ Srečka Kosovela Sežana

“Za sodelovanje sem se odločila, ker bi rada pripomogla, da bi vsem, ki nam pomagajo, pririsala nasmeh na obraz in jim izrazila hvaležnost za njihov trud,” svoje sodelovanje utemeljuje šolarka Lina Funa. Jan Družina pa pove, da bi z risbo na instagramu rad podprl ljudi, ki s svojim delom vsakodnevno pomagajo drugim: “Ker smo šolarji zdaj doma, jim lahko na tak način polepšamo dan.”

Sodelujoči učenci so poleg likovnih del pripravili tudi zahvalo, ki se v strnjeni obliki glasi: “Z vašim predanim delom nam zagotavljate varne pogoje za življenje in učenje. Nekateri rešujete življenja in pomagate obolelim, drugi pomagate občanom pri oskrbi s hrano, starejšim, ki potrebujejo pomoč, tretji skrbite, da lahko kupujemo živila, da odvoz odpadkov poteka nemoteno … Delo, ki ga opravljate, je pomembno in zahtevno, zato ga zelo spoštujemo in cenimo.”

Da njihove slike res pričarajo nasmeh na obraz, potrjujejo zahvale, ki so jih prejeli. “Iskrena hvala za tako prisrčen odziv in bodite zdravi,” jim je napisala direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc. Direktorica sežanskega ZD Ljubislava Škibin pa: “Hvala, da ste z nami. Vsaka lepa želja in misel pomaga. Ostanite zdravi. Vse lepo vam želimo.” Glavna medicinska sestra Klinike za infekcijske bolezni v Ljubljani Jolanda Munih je mlade likovnike pohvalila: “Najlepša hvala za vašo gesto in podporo. Ohranimo vsi skupaj nasmeh na obrazu in pogumen korak v bodočnost.”

Zahvala učencev pa bo našla mesto celo v internem glasilu UKC Ljubljana, so jim s hvaležnostjo sporočili, ter na steni sedeža Zveze slovenskih poklicnih gasilcev, je sporočil predsednik Miran Korošak, in sklenil: “Hvala, ker ste videli naše delo.”


Najbolj brano