Minister Hojs je vendarle našel besede za zadnji izpad Varde

Štiri dni po “okupaciji” policijske postaje v Slovenski Bistrici, kjer je približno 50 vardistov terjalo odgovore o posredovanju policije, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs dejal, da je obnašanje predstavnikov varde “povsem neprimerno”. Opozicija pa bo ponovno predlagala spremembo zakonodaje, ki bi prepovedala delovanje paravojaških formacij.

Minister Aleš Hojs pričakuje, da bo policija ob podobnih primerih 
ravnala bolj intenzivno. Foto: STA
Minister Aleš Hojs pričakuje, da bo policija ob podobnih primerih ravnala bolj intenzivno. Foto: STA

LJUBLJANA > Vardisti so v nedeljo vdrli na policijsko postajo v Slovenski Bistrici in terjali odgovore o tem, kaj so policisti po njihovem odhodu s parcele v vasi Cigonci, kjer so imeli tabor, tam počeli. Ker lastnika ni bilo oziroma je bil z vardisti v Slovenski Bistrici, so se pogovarjali z dekletom, ki tam ne živi.

Andrej Šiško je s somišljeniki v nedeljo od policistov zahteval pojasnila o tem, kaj so počeli na zemljišču, kjer so imeli minuli konec tedna tabor. (Vir: FB Slovenska varda-CI)

Matej Tonin

obrambni minister in predsednik NSi

“Pritisk Štajerske varde na policijo je popolnoma nesprejemljiv in se ne bi smel zgoditi.”

V nemajhnem delu javnosti so po incidentu pričakovali, da se bo minister za notranje zadeve Aleš Hojs odzval tudi na družbenih omrežjih, kjer pogosto komentira aktualne dogodke, tudi tiste, povezane z delom policije. A je do včeraj molčal. Potem pa so z ministrstva za notranje zadeve vendarle poslali njegov odziv. Od v.d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja pričakuje o dogajanju v Slovenski Bistrici odzivno poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopek policije. “Po mnenju ministra je obnašanje predstavnikov varde povsem neprimerno. Pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno, saj je nesprejemljivo, da kdorkoli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima,” so sporočili z notranjega ministrstva.

Minister o kolesarjih in provokacijah

Minister Hojs je v preteklih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo, so zapisali, včeraj pa je izpostavil, da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi lahko “prišlo do kakršnega koli nasilja ali druge oblike kršenja javnega reda in miru”. Poudaril je, da je policija v teh primerih doslej delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti. Sicer pa na ministrstvu za notranje zadeve konkretnega postopka ne morejo komentirati. Zagovarjajo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo.

Na generalni policijski upravi so že v sredo poudarili, da nasprotujejo ustanavljanju tako imenovanih vaških straž ali vard. Dodali so, da civilistom ni dovoljeno nobeno izvajanje uradnih pooblastil.

Opozicija za spremembo zakonov

Incident na policijski postaji v Slovenski Bistrici je v javnosti dvignil precej prahu ter ostre odzive v opoziciji, pa tudi v delu koalicije. “Namesto miroljubnih kolesarjev naj policija raje nadzoruje vardo, tudi za zaščito policistov pred šikaniranjem vardistov,” je na facebooku zapisal Dejan Židan, predsednik SD. Napovedal je, da bodo zahtevali sklic nujne seje parlamentarnega odbora za notranjo politiko in zahtevali ukrepanje za razpustitev nezakonitih paravojaških formacij in učinkovito prepoved njihovega delovanja.

Opozicijskim strankam so predlagali, da ponovno poskusijo s spremembo zakonov o javnem redu in miru ter državni meji. Dogodek so obsodili tudi v Levici. Vlada Marjana Šarca je poskušala delovanje vard in podobnih vaških straž prepovedati s spremembo omenjenih dveh zakonov, a takratna opozicija tega ni podprla.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je na Pop TV dejal, da je bil tak pritisk Štajerske varde na policijo popolnoma nesprejemljiv in se ne bi smel zgoditi. Da gre za nedopusten incident so prepričani tudi v poslanski skupini SMC.


Komentar novinarja

Silva Križman

Kdo je glavni? Varde ali država?

Utemeljeno domnevamo, da bi kdorkoli, ki bi si upal prikorakati na policijsko postajo in nadirati policiste, z utemeljenim razlogom ali ne, končal v prostorih za pridržanje, dokler se ne bi pomiril. No, predstavnikov štajerske varde, ki so si pred dnevi na policijski postaji v Slovenski Bistrici vzeli svojih “pet minut”, je bilo enostavno preveč, da bi policisti lahko učinkovito ukrepali. S posnetkov, ki so jih posneli Šiškovi uniformirani pajdaši, pa je sporočilo jasno: naj se ve, kdo je glavni!...

Preberi več

Najbolj brano