Tudi v Kopru samoplačniško testiranje za okužbo z novim koronavirusom

V koprskem zdravstvenem domu na Bonifiki, kjer deluje covid ambulanta za južno Primorsko, ta teden že sprejemajo tudi tiste, ki potrebujejo potrdilo, da niso okuženi s covid-sars2 in zato testiranje sami plačajo. Se je pa za testiranje treba naročiti.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V koprskem zdravstvenem domu (ZD) na Bonifiki že dva meseca deluje covid ambulanta, ki tam ostaja še naprej. V njej se zdravniki in medicinske sestre izmenjujejo, ekipe prihajajo iz vseh treh zdravstvenih domov v Istri po razporedu.

“V to covid ambulanto vsi zdravniki še naprej po potrebi napotujemo tiste, pri katerih obstaja utemeljen sum, da bi lahko zboleli za covidom 19 in morajo zato na testiranje, da se sum potrdi ali ovrže. Hkrati pa smo ta teden pričeli opravljati še tudi samoplačniške teste na okužbo za vse, ki iz različnih vzrokov nujno potrebujejo uradno potrdilo, da niso okuženi. Zanimanja za to je kar nekaj,” pojasnjuje strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma Ljubica Kolander Bizjak.

Sežana: odločitev še tehtajo

V sežanskem ZD po besedah direktorice Ljubislave Škibin odločitev za samoplačniško testiranje še tehtajo. “Šele v torek smo vsi dobili obvestilo zdravstvenega ministrstva, da to smemo izvajati. Zdaj moramo preveriti okoliščine in ceno, da s tem ne bo izgube. Nekaj občasnega povpraševanja je že bilo, če pa se bodo odprle meje in bo potrdilo nujno, bo tega seveda več,” razmišlja direktorica.

Teste za samoplačnike, ki potrebujejo potrdila, da niso okuženi, so pred dnevi začeli opravljati že v celjski bolnišnici in v ljubljanskem Kliničnem centru, od danes dalje tudi v ljubljanskem ZD.

Cene samoplačniškega testa so različne - v Celju 94 evrov, v UKC Ljubljana 93 evrov, v koprskem ZD 110 evrov, v ljubljanskem ZD 100 evrov. Zakaj je koprski test najdražji? Sogovornica pojasnjuje: “Zato, ker je to dodatno delo za ekipe, ki delajo v tej ambulanti in morajo samoplačnikom izstaviti še uradno potrdilo - certifikat. Tem ekipam želimo za to storitev izplačati honorar, ker ne gre za redno delo zaradi zaščite zdravja in odkrivanje okuženih, ampak za željo posameznika po pridobitvi potrdila.”

Za samoplačniško testiranje se je povsod treba prej naročiti po spletu ali po telefonu. V Kopru naročila sprejemajo na telefonski številki 05/620-36-15 in nato naročniku povedo datum in uro testiranja. Po doslej znanih podatkih nikjer ni treba čakati več kot en dan, potrdilo sledi dvanajst ur po odvzemu brisa.


Najbolj brano