SMC v Kopru je že razpadla

V lokalnem odboru Stranke modernega centra Koper in Ankaran je prišlo do pravega razpada, saj je v zadnjih dneh izstopilo kar deset članov. Razlog je slabo delo lokalnega odbora in nezadovoljstvo z vstopom v desnosredinsko koalicijo.

Viktor Markežič Foto: Danijel Cek
Viktor Markežič Foto: Danijel Cek

KOPER > “Sodu so izbile dno informacije o nabavah zaščitne opreme, ki kažejo, da zadeve niso potekale tako, kot bi bilo treba. Nezadovoljni smo tudi zaradi vstopa stranke v vlado Janeza Janše, saj je ta s svojim kadrovanjem pokopala gospodarstvo na Obali, prav tako nismo bili uslišani z zahtevami po sklicu zbora odbora in tudi z informiranjem o dogajanju nismo zadovoljni,” je razloge za upor pojasnil zdaj že nekdanji član SMC Viktor Markežič, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah pod okriljem SMC potegoval za funkcijo koprskega župana.

Izstop do neke mere pričakovan

Poleg njega so se za izstop po skupnem posvetu odločili še nekdanji podpredsednik Matjaž Andrejašič, Iztok Poljak, Bojan Mavrič in še nekateri.

Viktor Markežič

SMC Koper

“Ker nimamo več zaupanja v vodstvo stranke, smo se odločili za izstop.”

Predsednik koprskega SMC Mihael Babič je potrdil, da je bil izstop dela članov v neki meri pričakovan, saj se je o njem že nekaj časa govorilo. “Razloge, ki jih navajajo, bi težko komentiral. Vsak se odloča po svoji vesti, kakšne korake bo ubiral. Bomo pa v odboru zagotovo v kratkem sestankovali na to temo,” je povedal. Sicer se je omenjena skupina že dlje časa razhajala z lokalnim vodstvom, svoje grožnje o izstopu pa je prejšnji teden tudi uresničila. “V lokalnem odboru smo bili grobo preslišani pri zahtevi za sklic zbora članov zaradi razkritij o morebitnih nečednih praksah pri nakupu zaščitne opreme,” je še dodal Markežič.

Le zadnji v nizu razkolov

Nesoglasja v koprskem SMC niso nova. Po izjemnem uspehu na državnozborskih volitvah leta 2014 je najprej iz stranke izstopil Aleš Bržan, njihov kandidat na županskih volitvah istega leta. Spomladi 2018 je prišlo do večjega osipa, ko je SMC zapustila peterica od sedmih občinskih svetnikov, ob njih pa še nekdanji poslanec Marko Ferluga. Od tedaj so bile razmere v koprskem odboru stranke slabe.

Na Goriškem brez izstopov

Dogajanje v SMC na državni ravni pa kot kaže ne vpliva na goriški lokalni odbor stranke. “Zaenkrat med članstvom zaradi aktualne politike ni burnih odzivov. Letos kot predsednik nisem dobil niti ene uradne odstopne izjave,” nam je potrdil Andrej Valentinčič, predsednik lokalnega odbora Nova Gorica, ki združuje šest občin na Goriškem.

Po lokalnih volitvah leta 2018, na katerih je SMC doživela hud poraz, saj v koprskem občinskem svetu ni dobila niti enega svetnika, je odstopilo vodstvo odbora s tedanjo predsednico Lilijano Kozlovič na čelu. Del članstva je za prevzem vodenja kandidiral Matjaža Andrejašiča, a je pred volilnim zborom nasprotna stran pridobila nekaj novih članov in zmagala. “Uporniki” trdijo, da so nekatere ljudi včlanili v stranko samo za potrebe tega volilnega zbora. Za predsednika lokalnega odbora SMC Koper Ankaran so tako z večino članov izvolili Mihaela Babiča, nasprotniki pa so svojo politiko poskušali uveljaviti tudi prek strankine centrale v Ljubljani, a niso bili uslišani.

V SMC niso želeli razkriti, koliko članov sploh šteje koprsko-ankaranski odbor. Zatrdili so le, da omenjena deseterica predstavlja manjšino. Nevtralne ocene govorijo o približno 30 članih pred tokratnim izstopom.

Perič ne razmišlja o prestopu

V ostalih istrskih odborih SMC se v zadnjem obdobju niso soočali s tovrstnimi težavami. Predsednik piranskega SMC Andrej Korenika pravi, da ni dobil nobene izstopne izjave.

“Zavedati se je potrebno, da je v tem času težko biti član SMC. Članstvo se je prečistilo že v prejšnjih letih, snovanje nove koalicije pa je vodstvo predstavilo tudi v naši regiji in tedaj nihče, razen enega člana, ni imel nobenih zadržkov. Ta spor v Kopru je tlel že dlje časa,” je povedal Gregor Perič, poslanec SMC iz Izole, kjer prav tako niso zasledili izstopov. Hkrati pa je včeraj za Primorske novice zavrnil namigovanja v delu javnosti, da naj bi bil on naslednji, ki bi prestopil v drugo stranko: “Ne, ne razmišljam o prestopu.”


Najbolj brano