Iz lokalnega odbora SMC v Kopru in Ankaranu izstopilo deset članov

Stranka SMC se sooča z novimi pretresi. Potem ko sta jo zapustila poslanca Jani Möderndorfer in Gregor Židan, je iz lokalnega odbora v Kopru in Ankaranu zaradi nezadovoljstva z delom vodstva stranke izstopilo deset članov.

Viktor Markežič Foto: Denis Sabadin
Viktor Markežič Foto: Denis Sabadin

KOPER, ANKARAN > “Sodu so izbile dno informacije o nabavah zaščitne opreme, ki kažejo, da zadeve niso potekale tako, kot bi bilo treba. Nezadovoljni smo tudi zaradi vstopa stranke v vlado Janeza Janše, saj je ta s svojim kadrovanjem pokopala gospodarstvo na Obali, prav tako nismo bili uslišani z zahtevami po sklicu zbora odbora in tudi z informiranjem o dogajanju nismo zadovoljni,” je razloge za upor pojasnil zdaj že nekdanji član SMC Viktor Markežič, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah pod okriljem SMC potegoval za funkcijo koprskega župana. Med tistimi, ki so se odločili za izstop, so poleg njega še Matjaž Andrejašič, Iztok Poljak in Bojan Mavrič, ostalih pa Markežič ne želi izpostavljati.

Preslišani so bili pri zahtevi za sklic zbora članov

Odločitev o izstopu iz stranke je deset članov lokalnega odbora SMC v Kopru in Ankaranu sprejelo po skupnem posvetu, “ker se je zaradi razkritij v javnosti vzbudil utemeljen sum nečednih praks, ki dajejo videz obstoja koruptivnih tveganj, ker smo bili v lokalnem odboru grobo preslišani pri zahtevi za sklic zbora članov in ker je stranka stopila v desno sredinsko koalicijo”, je še dodal Markežič.

Nesoglasja v koprskem SMC so privrela na dan že lani. Po lokalnih volitvah leta 2018, na katerih je SMC doživela hud poraz, saj v koprskem občinskem svetu ni dobila niti enega svetnika, je odstopilo vodstvo lokalnega odbora s tedanjo predsednico Lilijano Kozlovič na čelu. Kandidat dela članstva za prevzem vodenja lokalnega odbora je nato postal Matjaž Andrejašič, a je pred volilnim zborom nasprotna stran pridobila nekaj novih članov in zmagala. Za predsednika lokalnega odbora SMC Koper Ankaran so izvolili Mihaela Babiča. “Uporniki” so svojo politiko poskušali uveljaviti tudi prek strankine centrale v Ljubljani, a niso bili uslišani.

Predsednik lokalnega odbora: “Vsak se odloča po svoji vesti”

Predsednik Mihael Babič pravi, da je bil izstop dela članov odbora pričakovan oziroma se je o njem govorilo. “Razloge, ki jih navajajo, bi težko komentiral. Vsak se odloča po svoji vesti, kakšne korake bo ubiral. Bomo pa v odboru zagotovo v kratkem sestankovali na to temo,” je povedal.

Koliko je vseh članov?

Koliko članov šteje koprsko-ankaranski odbor SMC, Babič ni želel razkriti, pravi le, da tistih deset, ki so izstopili, predstavlja manj kot polovico vseh članov.

Na vprašanje, kolikšen delež vseh članov predstavljajo tisti, ki so izstopili, ne zna odgovoriti niti Markežič: “Vodstvo lokalnega odbora kot tudi vodstvo stranke smo večkrat prosili za seznam vseh naših članov, a ga nikoli nismo dobili.”

Le zadnji v nizu razkolov

Sicer pa je tokratni razkol v koprskem SMC le zadnji v nizu. Po izjemnem uspehu na državnozborskih volitvah leta 2014 je najprej iz stranke izstopil Aleš Bržan, njihov kandidat na županskih volitvah istega leta. Spomladi 2018 je prišlo do večjega osipa, ko je SMC zapustila peterica od sedmih občinskih svetnikov, ob njih pa še nekdanji poslanec Marko Ferluga. Tokratni odhod pa je ponovno razpolovil stranko, ki je nastala leta 2014.


Najbolj brano