Z avtodomom v Hrpelje na električno kolo

Na starem sejmišču za trgovino Fama v Hrpeljah so v teh dneh dokončali parkirišče za avtodome. Preden ga bodo uradno odprli, mora pridobiti še uporabno dovoljenje. Poleg parkirišča so uredili še otroško igrišče in kolesarnico za štiri električna kolesa, ki si jih bo mogoče izposoditi.

V Hrpeljah so uredili parkirišče za osem avtodomov,  čaka le še na 
uporabno dovoljenje. Foto: Helena Race
V Hrpeljah so uredili parkirišče za osem avtodomov, čaka le še na uporabno dovoljenje. Foto: Helena Race

HRPELJE > V minulih dneh je podjetje CPK, ki je bilo izbrano na razpisu občine Hrpelje-Kozina, dokončalo urejanje parkirišča za avtodome v Hrpeljeh. Na parkirišču bo prostora za osem avtodomov, ki jim bo na voljo vsa infrastruktura za oskrbo (elektrika, voda, praznjenje fekalij ...). “Želimo si, da to ne bo samo tranzitna točka, ampak da bodo obiskovalci ostali pri nas dlje in raziskovali okolico,” pravi Vasja Valenčič s hrpeljsko-kozinske občine. Kdaj bo parkirišče lahko sprejelo prve obiskovalce, še ne vedo, saj čakajo še na uporabno dovoljenje, upajo pa, da bo to izdano kmalu.

Postajališče za avtodome je del projekta Staro sejmišče - novo stičišče. Gre za oživitev nekdanjega sejmišča v Hrpeljah (za trgovino Fama), ki ne bo namenjeno le avtodomarjem, pač pa tudi domačinom. Zato je občina uredila še otroško igrišče, postavila klopi in mize, tudi pametno klop (omogoča uporabo interneta in polnjenje telefonov), na voljo bo wi-fi, pa tudi kolesarnica s štirimi električnimi kolesi, ki si jih bo mogoče izposoditi in se popeljati po okolici.

7

evrov bo stala nočitev na parkirišču, vključevala bo tudi uporabo elektrike, vode, izpust fekalij

Projekt oživitve starega sejmišča, ki je stal nekaj manj kot 190.000 evrov, je občina prijavila na razpis Evropskega sklada za regionalni razvoj za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana. Na razpisu je pridobila 100.000 evrov, še 90.000 evrov pa je plačala iz proračuna oziroma z denarjem, ki ga prejema po zakonu o financiranju občin.

Nočitev na parkirišču za avtodome bo stala sedem evrov, cena pa vključuje tudi uporabo elektrike, vode, izpust fekalij ... Parkirišče bo delovalo samodejno, zaprto bo z zapornicami, vzpostavljen je sistem za negotovinsko plačevanje, je še pojasnil Vasja Valenčič.

Na območju hrpeljsko-kozinske občine je manjše parkirišče za avtodome še na Orehku (pri vaškem domu), a z manj celovito oskrbo, kot bo v Hrpeljah.


Najbolj brano