Na obisk v živo, a drugače

“Edina stvar, ki se je z veseljem nalezem, je - smeh!” sporoča humanitarno Društvo Rdeči noski. Klovni zdravniki so doslej obiskovali otroke in odrasle v bolnišnicah, starostnike v domovih, varovance posebnih zavodov. Zaradi novega koronavirusa so morali obiske preseliti v virtualne, na splet. Prirejajo tudi posebne obiske - podoknice.

Le redki še niso slišali za Rdeče noske, klovne - zdravnike.  Foto: arhiv Rdeči noski
Le redki še niso slišali za Rdeče noske, klovne - zdravnike.  Foto: arhiv Rdeči noski

Delo Društva Rdeči noski se niti v času novega koronavirusa ni ustavilo. Trudijo se, da bi bolnišnični klovni svoje poslanstvo lahko čim bolje opravljali po varni, virtualni poti in ostali povezani z otroki v bolnišnicah, njihovimi starši in starejšimi v domovih, saj je to še pomembneje, ker je treba krepiti pogum, ohranjati humor in dobro voljo.

Preselili so se na Rdečenosni spet. Ker ne morejo v živo trkati na vrata bolniških sob, so odkrili virtualna vrata. Na tak obisk jih morajo povabiti starši bolnih otrok. Obisk je brez-plačen, naročijo ga prek spletne aplikacije na spletni strani Društva Rdeči noski www.rdecinoski.org, kjer se prijavijo v ustrezni termin. Nato se jim noski oglasijo po elektronski pošti in se dogovorijo o podrobnostih. Virtualni obiski potekajo prek aplikacij facebook, skype in zoom.

Hkrati prirejajo Rdeči noski tudi obiske v obliki podoknic - pod okni stavb bolnišnic in domov ostarelih. Tako so včeraj dopoldne priredili podoknico pred Domom starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik, Enota Bokalce, danes dopoldne, če ne bo dežja, sledi podoknica pred pediatrično kliniko.

Rdeči noski so veseli, da lahko tudi po spletu obiskujejo najbolj ranljive starejše v domovih zanje in otroke, ki bolni ležijo doma ter v bolnišnicah, otroke z motnjo v duševnem razvoju in varovance različnih specializiranih zavodov. “Tako nadaljujemo svoje poslanstvo - razveseljevati, prinašati radost in pogum tistim, ki to potrebujejo - na varen, virtualni način. Navdušeni smo, kako se da naše delo opravljati tudi v virtualnem svetu, kakšne nepričakovane priložnosti za igro se odpirajo in kako se da z Rdečim noskom povezati prek zaslona.”

Ker taki obiski v bolnišničnih sobah niso možni, so se preselili na Rdečenosni splet in pod okna bolnišnic ter zavodov.

Umetniška vodja Pérola Regina Ribeiro izpostavlja navdušenje nad možnostjo, “da smo lahko skupaj. Da smo lahko spet nekdo, ki z vsakim svetlim pogledom na drugi strani zaslona in okna gradi skupne zgodbe. Do takrat, ko bomo spet lahko nekdo, ki vstopi skozi vrata bolnišnic, domov za starejše in vseh drugih ustanov, ki jih obiščemo. Ti novi načini sodelovanja z ljudmi bodo zagotovo ostali tudi po teh težkih časih.”


Najbolj brano