Z računico mimo razuma in stroke

Še sredi minulega tedna je vladni govorec Kacin pojasnjeval, da je nujno postopno sproščanje restriktivnih ukrepov zaradi epidemije. Da to predlaga zdravstvena stroka, ki svari pred možnimi vnosi okužbe in novimi žarišči, če bi odprli meje tudi z državami z višjo stopnjo okuženosti. Prav zato so v četrtek pozno zvečer prebivalci in strokovnjaki onemeli ob vladnem preklicu epidemije, sicer z 31. majem, a s takojšnjim odprtjem meja.

Že v petek so se na Hrvaško vile kolone Slovencev, ki imajo tam vikende in plovila, saj jih ne čaka več karantena ne na eni ne na drugi strani meje. Mnogi, ki so ostali doma, pa so skušali nadoknaditi v karanteni prepovedano druženje, prijateljske piknike, sprostitvene dejavnosti. Še zlasti, če se danes vračajo v šole in na delo; sicer z vrsto omejitev in prepovedi. Nanje se bomo še dolgo privajali in jih sprejemali morda tudi z odporom. Ko gre za varnost in higieno, jih večina razume, nasprotuje pa kabinetnim izumom samim po sebi.

Ni znano, kako vladno potezo ocenjuje zdravstveni minister Gantar. Slišati je, da ga pred odločanjem naj ne bi vprašali za mnenje.

Da jih pred preklicem vlada ni vprašala za mnenje in preširoko ukinja restrikcije, se je v petek odzvala zdravstvena stroka. Ta je bila doslej aktivna pomoč vladi; pod okriljem zdravstvenega ministrstva je delovala posebna posvetovalna komisija z infektologinjo Beovičevo na čelu. Ta je javno povedala, da jo tokratno sproščanje ukrepov strokovno zelo skrbi. Ali jo bo zaradi te izjave doletel kakšen ukrep, bo kmalu znano. Ni pa znano, kako to vladno potezo ocenjuje zdravstveni minister Gantar. Slišati je le, da ga vlada pred odločanjem naj ne bi vprašala za mnenje. Tudi ne strokovnjakov Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja in ne drugih razumnih poznavalcev.

Ta vikend je prispelo iz Bruslja priporočilo, naj države meje odpirajo le s sebi primerljivimi državami glede stanja okužbe. Zato sta premier in govorec tvitnila, da naše meje še niso nasploh odprte, saj so za to prej potrebni meddržavni dogovori in sporazumi.

Je bilo pa takoj vsem in ne le parlamentarni opoziciji jasno, kdo sta akterja te vladne odločitve. Gospodarskega ministra Počivalška bolj kot zdravje ljudi skrbijo podjetniki in dejavnosti, zlasti turizem. Tudi protikoronska zakonska svežnja pomoči se iztekata 31. maja, premier ve, da v vladni mošnji denar kopni, zaprte dejavnosti pa propadajo. Za golo računico gre.


Preberite še


Najbolj brano