Musk zagrozil s selitvijo Tesle iz Kalifornije

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je zagrozil, da bo sedež svojega podjetja, ki proizvaja električne avtomobile, preselil iz Kalifornije v Nevado ali Teksas, potem ko so lokalne oblasti preprečile odprtje tovarne zaradi ukrepov proti pandemiji. 9. maja je podjetje vložilo tožbo proti lokalnemu okraju Alameda. V ponedeljek, 11. maja, pa je ne glede na prepoved zagnalo proizvodnjo.

Podjetje Tesla Elona Muska je še edini proizvajalec avtomobilov v 
Kaliforniji. Foto: Profimedia
Podjetje Tesla Elona Muska je še edini proizvajalec avtomobilov v Kaliforniji. Foto: Profimedia

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je sicer dovolil odprtje tovarn predelovalne industrije, vendar pa zadnjo besedo prepustil posameznim okrožjem po Kaliforniji. Okrožje Alameda odprtja tovarni do naslednjega tedna ne bo dovolilo, zaradi česar je prvi mož Tesle Elon Musk vzrojil ter zagrozil, da bo tovarno zaprl in jo preselil drugam. “Resno, to je bila kaplja čez rob. Tesla bo nemudoma preselila svoj sedež in prihodnje programe v Teksas/Nevado,” je Elon Musk tvitnil 9. maja.

Tesla bi morala namreč v začetku maja spet zagnati proizvodnjo v Fremontu. Podjetje je na svoji spletni strani objavilo, da so na Kitajskem obnovili proizvodnjo takoj zatem, ko so epidemijo covida-19 spravili pod nadzor. “V našem podjetju Gigafactory v Šanghaju zadnje tri mesece delovni proces poteka gladko in brez zdravstvenih zapletov.” V ZDA pa so pripravili celovit načrt za varno vrnitev delavcev na delovna mesta.

Lokalnim oblastem je Musk očital, da so “nerazumne in niso v stiku z realnostjo”. Dodal je, da je lokalni predstavnik za zdravje ravnal v nasprotju z guvernerjem, predsednikom, ustavnimi svoboščinami in zdravim razumom. V bližnjih okrajih Solano, Napa in San Joaquin so na primer že zagnali proizvodnjo v tovarnah. V ponedeljek je Musk nato tvitnil, da se je proizvodnja obnovila in se je pridružil delavcem v tovarni v Fremontu. “Če bodo koga aretirali, prosim, naj aretirajo samo mene,” je tvitnil. Do večera potem ni bilo poročil o morebitni aretaciji. Tesla samo v Kaliforniji, ki je še edini proizvajalec avtomobilov v tej zvezni državi, zaposluje 10.000 ljudi, še v drugih zveznih državah pa skupno približno 20.000 ljudi. Zanimivo je sicer, da Tesle kriza, povezana s koronavirusom, ni zelo prizadela. V prvem četrtletju je presenetila z dobičkom. Analitiki so pričakovali približno 28 centov prilagojene izgube brez enkratnih stroškov na delnico, v Tesli pa so ustvarili 1,24 dolarja dobička na delnico oziroma 225 milijonov dolarjev. Tesla že tretje četrtletje zapored posluje z dobičkom, čeprav je bila tovarna avtomobilov v kalifornijskem Fremontu zaprta od 24. marca.

Po ZDA se medtem pripravljajo na ponovni zagon proizvodnje avtomobilov. Tri največja podjetja (GM, Ford, Fiat-Chrysler) so napovedala zagon proizvodnje 18. maja, že v ponedeljek pa so se na delo vrnili delavci v nekaterih tovarnah dobaviteljev avtomobilskih delov v Michiganu in drugje. Avtomobilska industrija ustvari šest odstotkov ameriškega BDP in zaposluje 835.000 ljudi.


Najbolj brano