Zdravstveni domovi: delo po starem z novimi navodili

Čez noč so po odredbi vlade smeli začeti delati v starem obsegu zdravstveni domovi (ZD) z vsemi specialističnimi ambulantami, preventivo in zobozdravstvom. Zato vse včeraj še ni delovalo, saj morajo ob prilagoditvi novim varnostnim navodilom delo natančno organizirati. To je lahko zaradi razvejanosti lokacij, koprski ZD jih ima 14, dodatna težava.

V zobozdravstvenih ambulantah morajo zaposleni poleg vezirjev oziroma očal in mask nositi tudi 
posebne zaščitne plašče.   Foto: APN
V zobozdravstvenih ambulantah morajo zaposleni poleg vezirjev oziroma očal in mask nositi tudi posebne zaščitne plašče.  Foto: APN

ISTRA > Na odločitev vlade, ta je odprtje zdravstvenih domov (ZD) objavila v soboto zvečer, so bili sicer pripravljeni tudi ZD v Istri, so pa, podobno kot drugod, najavo pričakovali vsaj kakšen dan vnaprej, ne pa kar čez noč.

Zaradi varnosti več dela in kadra

Od treh ZD v Istri so brez večjih težav prehod na stari način dela, a še ne v celoti - v največji meri že v ponedeljek izpeljali v piranskem, brez hujših zagat še v izolskem in deloma v koprskem, kjer pa zdaj krizni kolegij še pripravlja podrobni načrt. Vse, razen preventivne dejavnosti, bo v celoti zaživelo predvidoma v četrtek, ko bo znano tudi, ali so zaradi rahljanja ukrepov med prvomajskimi prazniki tod vzniknila morda kakšna nova žarišča okužb.

Sami v lov za opremo

Novost je med drugim tudi v tem, da morajo poslej vsi ZD sami skrbeti za nakup varovalne zaščitne opreme, ki je po novem strogo odrejena in nujna pri delu vseh zdravstvenih timov. To pa predstavlja za mnoge ZD veliko težavo, saj so cene zdaj izjemno visoke, prav tako jo je težko dobiti in ZD nimajo za njen nakup rezerviranega dodatnega denarja. Tudi zato se lahko zgodi, da bodo zapadli v izgubo.

So pa najemniki - zasebni zobozdravniki s koncesijo v koprskem ZD v ponedeljek že začeli delati s polno paro. Preostali bodo to storili postopoma.

Koprski ZD se zaradi na novo predpisanega načina dela sooča s pomanjkanjem kadra. Sprememba je v tem, da so njihove ambulante, vključno s tistimi v zaporih in v domu upokojencev, razsejane na skupaj 14 lokacijah. Zanje bi za delo po novih navodilih potrebovali dodatne medicinske sestre in varnostnike že zaradi sprejema na vhodih. Kot našteva pomočnica direktorja za zdravstveno nego Vanja Kosmina Novak, bi morali pred vse vhode na vseh lokacijah postaviti varnostnika in medicinsko sestro zaradi triaže - da meri vsakemu temperaturo, ga usmeri, preveri, ali si je razkužil roke, poskrbi, da se v čakalnicah odhajajoči in novi pacient ne srečata, da preverja, ali ima vsak pacient masko, ni prehlajen, potrebuje le recept ali potrdilo ...

Vanja Kosmina Novak (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Preventiva na čakanju

V epidemiji so v triažo preselili kader iz preventive, ob pogonu te pa bo nastala vrzel. Zato so prisiljeni v vseh ZD preventivo uvajati postopoma. V koprskem ZD sodijo vanjo med drugim poleg sester v referenčnih ambulantah še dejavnost zdravstveno-vzgojnega centra, otroške preventive in preventive v ginekologiji.

Direktor piranskega ZD Matjaž Krajnc priznava, da so v ambulantah družinske medicine zdravniki že teden prej začeli naročati na preglede svoje paciente in prehajati na ustaljeno delo, a ob poostrenih varnostnih razmerah in po predhodnem dogovoru. ”Postopoma odpiramo še vse druge specialistične ambulante, razen preventive, saj je ta kader bil usmerjen v triažo na vhodu zaradi nujne varnosti.”

Matjaž Krajnc (foto: Nataša Čepar)

Tudi direktor izolskega ZD Evgenij Komljanec omenja, da bodo začeli s postopnim zagonom specialističnih ambulant, v prvi fazi to ne zajema preventivne dejavnosti, ker so tudi oni te zaposlene preusmerili v triažo na sprejemu. Postopoma vrata odpirajo zobozdravstvene ambulante, kjer je predpisana celovita zaščitna oprema z oblačili vred. “To bo stalnica. Nasploh bo delo z zaščitno opremo vedno povsod nujno, enako za paciente tudi maske. Nikoli več ne bo tako kot prej. Na to se moramo čim prej navaditi,” opozarja Komljanec.

Evgenij Komljanec (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Še covid ambulanta, a ne za zobozdravstvo

Koprski ZD deluje na 14 lokacijah - poleg ambulante v zaporih in v domu upokojencev ima ambulante še v Šmarjah, Pobegih, Olmu, Šalari, niz ambulant v ZD na Bonifiki, v Ankaranu in v centru Kopra. Ker na vsak vhod vanje ne morejo postaviti medicinske sestre in varnostnika, ostajajo slednji zaklenjeni; medicinska sestra iz njih pospremi ter vanje posamič spušča predhodno naročene paciente.

“Še naprej deluje covid ambulanta na Bonifiki,” našteva sogovornica. Po vsej verjetnosti pa covid ambulante za zobozdravstvo v Olmu ne bodo ohranili: “Med epidemijo je oskrbela le tri paciente s covidom in je zato vprašljivo vzdrževati posebno ekipo le za okužene. Ker morajo biti vse zobozdravstvene ekipe v kompletni zaščitni opremi, bo najbrž delo organizirano tako, da bodo zobozdravniki najprej naročili vse, ki so splošno zdravi, na koncu delavnika še koga s covidom okuženega in nato vse v ambulanti in čakalnici temeljito razkužili.”


Najbolj brano