Poljski študent izginil v Soči

Včeraj popoldne so policisti, gasilci in gorski reševalci začasno prekinili z iskanjem 23-letnega poljskega študenta, ki je v soboto popoldne s skal Velikih korit pri vasi Soča zdrsnil in padel v reko.

 Mladega Poljaka so včeraj in v soboto v Velikih koritih iskali 
policisti, gasilci in gorski reševalci. Foto: PU Nova Gorica
Mladega Poljaka so včeraj in v soboto v Velikih koritih iskali policisti, gasilci in gorski reševalci. Foto: PU Nova Gorica

SOČA > Poljski študent, ki je na eni od ljubljanskih fakultet na študijski izmenjavi, se je s prijatelji pripeljal v Posočje, kjer so se namestili v kampu Korita v vasi Soča. V soboto okoli dveh popoldne se mešana druščina petih študentov odpravila po Soški poti proti Velikim koritom oziroma proti Lepeni. Pešpot na tem delu poteka po levem bregu Soče.

Okoli 17. ure so prišli do Velikih soških korit, kjer so se ustavili. 23-letni Poljak je s pešpoti sestopil nižje do roba skale nad kanjonom Soče, kjer je izgubil ravnotežje in mu je spodrsnilo,” je pojasnil Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostjo novogoriške policijske uprave. Mladi Poljak je omahnil čez skalni previs v Sočo. Menda se je s poti spustil, da bi ga prijatelj ali prijateljica fotografirala na bolj atraktivnem mestu.

Lani podobna nesreča

Lani avgusta se je v Velikih koritih Soče zgodila podobna nesreča. Zakonca z Gorenjskega sta se sprehajala po Soški poti, ko je 58-letnemu možu spodrsnilo. Čez previs je nesrečno padel v Sočo in umrl. Konec lanskega maja pa se je tragedija zgodila zaradi telefona, ki je 23-letnemu Britancu padel pod trdnjavo Kluže. S prijateljem sta se nato s kombijem odpeljala po cesti slab kilometer navzgor proti Logu pod Mangrtom, 23-letnik se je tam spustil v globel Koritnice, da bi nižje v strugi poiskal telefon, a je bilo to zanj usodno.

Četverica, ki je bila z njim, ga je videla, kako je nekaj deset metrov še plaval, nato pa se je za njim izgubila skled. Eden od njegovih znancev je takoj poklical na pomoč regijski center za obveščanje, bovški policisti pa so organizirali iskalno akcijo.

Že v soboto je v iskanju poljskega študenta sodelovalo približno 30 ljudi, poleg policistov še bovški gorski reševalci in gasilci. Pregledali so območje od mesta, kjer je Poljak padel v reko (približno 200 metrov od mostu čez Sočo pri odcepu za Lepeno) do brvi v Podklancu pri vasi Soča. V soboto okoli 22. ure so z iskanjem končali in nadaljevali včeraj zjutraj, vendar do popoldneva študenta niso našli in so iskalno akcijo začasno prekinili.

Včeraj so bovškim policistom pomagali tudi pripadniki novogoriške gorske policijske enote, bovški gorski reševalci in gasilci, pa tudi policisti specialne enote in njihovi kolegi z generalne policijske uprave, ki so območje pregledovali z dronom. Tudi včeraj je bilo do popoldneva na terenu približno 30 ljudi.

Davor Gašperčič, poveljnik bovškega gasilskega društva, je pojasnil, da so se med zahtevno intervencijo gasilci z vrvno tehniko spustili do gladine reke in pregledovali območje, s vrvmi so se spuščali od pet do 15 metrov. V soboto je sodelovalo 23 gasilcev, ki so pregledali pet točk, včeraj pa je šest gasilcev pregledovalo obrežje reke.


Najbolj brano