Vasilij Žbogar namerava nastopiti na OI 2024

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar se je po sprostitvi ukrepov za treninge pridružil Mariborčanu Žanu Luki Zelku, ki je začel priprave na olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto. Pripravljata se v klubu Burja v Izoli, Zelko za OI v japonski prestolnici, Žbogar pa potihem računa na nastop na OI v Parizu leta 2024.

Vasilij Žbogar Foto: STA
Vasilij Žbogar Foto: STA

IZOLA > “Trenirava skupaj z Zelkom, že tretji teden po prvi sprostitvi ukrepov za športne dejavnosti, seveda pod pogoji, ki veljajo v določenem obdobju. V tem času tisti, ki smo v enojcih, nismo občutili ukrepov tako kot drugi. Prihodnji teden bodo lahko začeli trenirati tudi dvojci, med njimi Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470,” je pojasnil Vasilij Žbogar, ki je tudi podpredsednik Jadralne zveze Slovenije (JZS) in predsednik Jadralnega kluba Burja. 44-letni Žbogar je edini slovenski jadralec s tremi olimpijskimi medaljami; srebrn je bil leta 2016 v Rio de Janeiru v razredu finn ter leta 2008 v Pekingu v razredu laser, v katerem je bil bronast leta 2004 v Atenah. Načrte za nastope v zvezdi je opustil, zanima pa ga nastop na OI leta 2024 v Parizu. Zanj naj bi bil zanimiv nov razred, po nekaterih predlogih je bilo v preteklosti precej govora o plovilu s fiksno kobilico in mešano posadko jadralca in jadralke.

“Do iger v Parizu je še daleč, bomo videli, kako se bo vse skupaj razvijalo in kateri razredi bodo v tekmovalnem sporedu. Najprej je treba izpeljati OI v Tokiu. Poleg tega je pandemija povsem spremenila tudi naša razmišljanja. Za nami so leta letanj z ene na drugo veliko tekmo na različnih koncih sveta. Pri tem smo kar malo pozabili, da imamo tudi doma izjemne razmere za vadbo in tekmovalne regate. Tudi na svetovni zvezi so ugotovili, da je treba več pozornosti nameniti lokalnim zvezdnikom in se bolj posvetiti mladim,” je ocenil Žbogar, tudi predsednik strokovnega sveta JZS.

Doslej je bil že trener na Irskem, kjer je skrbel za laserje. “Že nekaj časa se posvečam delu v Istri, v Burji nas vsak dan trenira približno 15, tudi mladinci. Pripravili bomo tudi regate, prvo v zelo majhnem obsegu ter v okviru omejitev že konec tedna. Tako bomo najbolje spoznali, kako naprej, seveda v sodelovanju z zdravstveno stroko, pristojnimi ministrstvi in Olimpijskim komitejem Slovenije,” je pojasnil Žbogar. Dejal je še , da so se za treninge v Sloveniji že zanimali iz Italije, Avstrije in Hrvaške. Seveda ko bodo meje odprte, treningi pa dovoljeni v polnem obsegu. Prave tekme v slovenskem merilu bi lahko zaživele junija.


Najbolj brano