Istra naj bi vodo dobivala iz Suhorke, pritoka Padeža

Današnji sestanek na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) je na usta predstavnikov istrskih občin privabil nasmešek. Ministrstvo je dalo prednost zajetju potoka Suhorka oziroma Mali Padež in bo takoj nadaljevalo z aktivnostmi za realizacijo tega projekta.

Iz zajetja Padež bi lahko Istra dobivala vodo.
Iz zajetja Padež bi lahko Istra dobivala vodo. 

LJUBLJANA > “Zelo smo zadovoljni s tistim, kar smo slišali. Imam občutek, da se ta ekipa zaveda, da Istra potrebuje vodo in je pripravljena vse potrebne postopke pospešiti in čimprej izpeljati,” je danes za Primorske novice povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. O podrobnostih s sestanka ni želel razpredati, neuradno pa smo izvedeli, da je ministrstvo na podlagi strokovnih mnenj iz preteklosti za reševanje vodne problematike Istre dalo prednost zajetju potoka Suhorka, ki ga v javnosti imenujemo tudi Mali Padež.

“Ocenili smo, da je akumulacija na pritoku Padeža Suhorki, ki je bil aktualen že leta 2005, najbolj primerna. Ta strateški vir zagotavlja zadostno količino vode za vso slovensko Istro in je hkrati lahko rezervni vodni vir za bistriško območje in Kras. V študiji iz leta 2002 je ta vodni vir izpolnjeval vse pogoje, tako glede varnosti, količine in kakovosti,” je danes povedala državna sekretarka na MOP dr. Metka Gorišek. Za omenjeni vir ne bi bilo treba zgraditi dodatnega cevovoda do obalnih občin, pač pa bi ga morali navezati do Rodika, od koder bi se lahko navezali na bistriški oz. sežanski vodovod.

Na sestanek so bili ob predstavnikih ministrstva vabljeni tudi župani in direktorji vodovodov obalno-kraškega območja. Koprski župan Aleš Bržan je bil o iztržku sestanka redkobeseden: “Spodbudno. Predstavili so nam idejo za rešitev istrske vodne problematike, ki jo bodo reševali čimprej, kar podpiramo.”

Za realizacijo te rešitve ne bi bile potrebne povsem nove študije, ampak bi lahko nadgradili obstoječe, pri katerih bi zgolj preverili dodatne zahteve, ki jih predvideva aktualna zakonodaja na tem področju.

Dodaten vodni vir je ministrstvo uvrstilo tudi med prednostne investicije v finančni perspektivi 2021-2027. Vrednost projekta je bila pred leti ocenjena na 70 milijonov evrov, sedaj pa bo najbrž višja. Projekt bi bil za izvedbeno fazo lahko pripravljen v letu in pol. Vlada pa zagotovo ne bo ponovila javnega naročila za primerjalno študijo variant za zagotovitev dodatnega vodnega vira za Istro, s čimer bo pridobila dve leti, temveč bo pripravila nov razpis za novo projektno nalogo.


Najbolj brano