Živeti običajno, a na novi način

Smešen in morda neumen se zdi večini te dni vse bolj priporočan nasvet stroke, zadolžene za skrb za zdravje ljudi. Ta ob rahljanju ukrepov zaradi epidemije vsem polaga na srce, naj ob povratku v stare tirnice življenja in dela vse počnejo na drugačen način. Tako, da nenehno upoštevajo lastno varnost. Da se zavedajo, da se lahko kjerkoli in kadarkoli okužijo z novim koronavirusom. Ta, kot vemo, še kar ostaja med nami.

Morda koristen, a neizvedljiv nasvet, komentirajo mnogi. Pa to niso le delavci v proizvodnji, ki jim delodajalec ne razdeli zaščitnih mask, in tisti, ki živijo v prenatrpanih samskih domovih. Tako zatrjujejo mnogi znanci, sosedje, prijatelji, sorodniki. Vsi smo namreč nestrpno čakali, da ne bo treba več čepeti doma in pestovati dolgčas. Zato skušajo mnogi nadoknaditi zamujeno druženje in so povsem brezskrbni. Vse več jih vse bolj nasprotuje navodilom o nošenju mask, razkuževanju rok, še najbolj pa ohranjanju medsebojne varnostne razdalje.

Ker večina v sorodstvu in soseščini ne pozna nikogar, ki je zaradi virusa zbolel ali celo umrl, raje verjame, da epidemije sploh ni bilo.

Prav pred takim obnašanjem nas svarijo znanstveniki in zdravniki, ki se še najbolj zavedajo uničevalnosti nevidnega virusa. Ki lahko mimogrede sproži novi val epidemije. A tudi v epidemijo dvomi vse več ljudi, ki vse bolj verjamejo, da je šlo le za teorijo zarote in za pretkano računico “tistih tam zgoraj”.

K vznikanju dvomov prispeva zlasti dvoje: tako imenovana metoda lastne kože in slabi zgledi. Ker večina v ožjem sorodstvu in soseščini ne pozna nikogar, ki je zaradi tega virusa zbolel ali celo umrl, raje verjame, da epidemije sploh ni bilo. Ker pa je bila vsa Slovenija nedavno soočena z nespoštovanjem ukrepov pri vidnih politikih, je njihovo obnašanje ob Kolpi v ljudeh le še podžgalo nonšalantnost in prepričanje, da epidemija ni nevarna. Olja na ogenj prilivajo še dokaj nelogični, zlasti pa najpogosteje neživljenjski, celo smešni napotki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob rahljanju ukrepov. V to ustanovo zato dvomi vse več ljudi.

Pred nevarnostjo drugega vala epidemije nas zdaj svarijo strokovnjaki in raziskovalci, ki bi jim morali zaupati in verjeti. Da drugi val bo, opozarjajo. Če ne prej, pozimi. V kakšni moči in obsegu, je odvisno od vsakega posameznika in vseh skupaj, zdaj in tu. Zato moramo posamič in skupaj skrbeti za varno preživetje vseh in vsakogar. Kar je stvar osebne zrelosti in odgovornosti.


Preberite še


Najbolj brano